Πέμπτη 26 Μαΐου 2022
Connect with us

Εκπαίδευση

Ενδιαφέρουσα διημερίδα από τα Αρσάκεια Σχολεία και το Πανεπιστήμιο Πατρών

Δημοσιεύθηκε

στις

«Οι άνθρωποι είμαστε απίθανες μηχανές, από τις λίγες οντότητες που μπορούμε να αλλάξουμε το πεπρωμένο μας. Το DNA μοιράζει την τράπουλα τής ζωής μας, το τι θα κάνουμε με τα φύλλα είναι δική μας ιστορία! Κι όσο θα μαθαίνουμε τα μυστικά του, τόσο θα ρωτάμε να μάθουμε κι άλλα…».

Αυτή η συναρπαστική σύζευξη Θεάτρου και Ιατρικής επιφυλάσσει ωραίες εκπλήξεις σε όσους κληθούν να παρακολουθήσουν την διημερίδα που συνδιοργανώνουν τα Αρσάκεια Σχολεία με το Πανεπιστήμιο Πατρών τις προσεχείς ημέρες στην πόλη μας.
Συγκεκριμένα, το Εργαστήριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας τού Τμήματος Φαρμακευτικής τού Πανεπιστήμιου Πατρών, τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών και ο Συντονισμός των Εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας διοργανώνουν διημερίδα με τίτλο: «Βιοεπιστήμες και Εξατομικευμένη Ιατρική με την Εκπαιδευτική Διαδικασία 2MoBiL».
Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2021 στην μεγάλη αίθουσα τού Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου τού Πανεπιστημίου Πατρών (1η ημέρα) και στα Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών των Αρσακείων Σχολείων Πατρών (2η ημέρα).
Σκοπός τής διοργάνωσης είναι η έμπρακτη εξοικείωση των μαθητών με ορολογίες που διδάσκονται στην Βιολογία, η γνωριμία με τις βασικές εργαστηριακές τεχνικές τής Μοριακής Βιολογίας και η παροχή πρόσθετων πληροφοριών στον επαγγελματικό προσανατολισμό τού τομέα των Θετικών Επιστημών και των Επιστημών Υγείας.
Τέλος δίνεται έμφαση στην γνωριμία των συμμετεχόντων με το πεδίο τής Φαρμακογονιδιωματικής και της Εξατομικευμένης Θεραπείας.
Αναλυτικότερα οι στόχοι τής διημερίδας καθορίζονται ως εξής:
– Γνωριμία εκπαιδευτικών και μαθητών στις σύγχρονες εξελίξεις τού τομέα τής γενετικής μηχανικής και τής ανάλυσης τού ανθρώπινου γονιδιώματος.
– Ενημέρωση των συμμετεχόντων στην Φαρμακογενετική, την γενετικά καθοδηγούμενη και υποβοηθούμενη χορήγηση φαρμάκων, συνθέτοντας την εικόνα τής Εξατομικευμένης Ιατρικής.
– Διαδραστική επαφή μαθητών και εκπαιδευτικών με την εκπαιδευτική διαδικασία 2MoBil, εφαρμόζοντας σύντομες πειραματικές τεχνικές Μοριακής Βιολογίας, με την καθοδήγηση των μελών του Εργαστηρίου Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής.
Η διημερίδα θα περιλαμβάνει:
1. Εκπαίδευση καθηγητών σε σύγχρονες εργαστηριακές τεχνικές, τις οποίες στην συνέχεια θα μπορούσαν να τις ενσωματώσουν στο διδακτικό τους πρόγραμμα.
2. Παρουσίαση τού εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας, Mobile Molecular Biology Laboratory 2MoBil, σε εκπαιδευτικούς και ομάδες μαθητών των συμμετεχόντων σχολείων.
3. Συμμετοχή μαθητών με αναρτημένη εργασία (poster) με θέματα σχετικά με την σύγχρονη τεχνική Βιοτεχνολογίας.
Για τις ανάγκες τής διημερίδας συμπληρωματικά θα χρησιμοποιηθούν τα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών των Αρσακείων Σχολείων Πατρών.
Κάθε εκπαιδευόμενος ή συμμετέχων θα λάβει ειδική βεβαίωση.
Επισημαίνεται ότι θα εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων κατά τής πανδημίας COVID-19 (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή μοριακό τεστ για τους εκπαιδευτικούς και self-test για τους μαθητές).

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κατά το αναρτηθέν πρόγραμμα τής διημερίδας περιλαμβάνονται τα εξής:
* Πέμπτη 18/11/2021 (Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών).
09.00-09.30: Εγγραφές.
09.30-09.45: Χαιρετισμοί:
Εμμανουήλ Πετράκης, Φυσικός, PhD, Διευθυντής τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών.
– Δημήτριος Κλαυδιανός, Φυσικός, M.Sc. Συντονιστής των Φυσικών Επιστημών τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.
– Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.
– Ανδρέας Ζέρβας, Διευθυντής τής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.
09.45-10.00: Η Γενετική στην Διάγνωση.
Ευγενία – Γεωργία Στεφάνου, Γενετίστρια – Κλινική Κυτταρογενετίστρια, B.Sc. M.Sc. Ph.D, HPC-UK Registered Clinical Scientist, Επιστημονική Υπεύθυνη, Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.
10.00-10.15: Ιστορική αναδρομή – Το πλήθος τής Γενετικής Πληροφορίας.
Δημήτριος Βλαχοδημητρόπουλος, Βιολόγος, PhD, Διευθυντής τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών.
10.15-10.45: Κεντρική Ομιλία.
Εξατομικευμένη Ιατρική και Θεραπεία: Η ιατρική τού μέλλοντος, σήμερα!
– Γεώργιος Πατρινός, Καθηγητής Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών, Τακτικό μέλος και Εθνικός Εκπρόσωπος, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, CHMP-PHarmacogenomics Working Party.
10.45-11.00: Διάλειμμα
11.00-12.15: Θεατρική παράσταση, «DNA: Κοίτα ποιος μιλάει τώρα!».
Μια διαδραστική παράσταση με θέμα την Φαρμακογονιδιωματική, την Εξατομικευμένη Ιατρική καθώς και τις εφαρμογές τους στην σύγχρονη ζωή. Η παράσταση ξεκινά ως διάλεξη στην οποία το κοινό έχει άμεση συμμετοχή. Στην πορεία αυτής τής όχι και τόσο συνηθισμένης διάλεξης, σκηνές τού μακρόκοσμου συναντούν σκηνές τού μικρόκοσμου, ο έξω κόσμος έχει την δυνατότητα να γνωρίσει τον καλά κρυμμένο έσω κόσμο και αν το θελήσει, να γίνει μέρος αυτού.
12.15-13.15: Εργαστηριακή προσέγγιση τεχνικών τής Μοριακής Βιολογίας και εξοικείωση με το 2MoBiL.
– Σταυρούλα Σιαμόγλου, Φαρμακοποιός M.Sc, Υποψήφια Διδάκτωρ, Εργαστήριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
– Άννα Τσιρώνη, Βιολόγος, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια τμήματος Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
– Αμαλία Σιούγκρου, Φοιτήτρια τμήματος Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
– Βασίλης Τασσής, Φοιτητής τμήματος Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
– Ειρήνη Σπαράκη, Φοιτήτρια τμήματος Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
– Ευαγγελία Κατρή, Φοιτήτρια τμήματος Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
– Κατερίνα Κοτζαμουράτογλου, Φοιτήτρια τμήματος Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών.
– Λαμπρινή Βλαχογιάννη, Φοιτήτρια τμήματος Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών.
* Παρασκευή 19/11/2021 (Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών Αρσακείων Σχολείων Πατρών).
09.30-10.45: Εξοικείωση με το εργαστήριο 2Mobil.
10.45-11.00: Διάλειμμα.
11.00-13.00: Εξοικείωση με το εργαστήριο 2Mobil.

Εκπαίδευση

Σύγχρονες επιλογές με δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης

Δημοσιεύθηκε

στις

Έξι ημέρες ακόμα έχουν στη διάθεσή τους οι ενδιαφερόμενοι για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για τα Προπτυχιακά και τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθώς η προθεσμία υποβολής τους ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου.

Στη συγκεκριμένη πρόσκληση, το ΕΑΠ προσφέρει 8 Προπτυχιακά, 47 Προπτυχιακά και 1 Ειδικό Πρόγραμμα. Παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να επιλέξουν ανάμεσα σε 418 Μεμονωμένες Θεματικές Ενότητες και στη συνέχεια να αποφασίσουν, εάν επιθυμούν να προχωρήσουν στην παρακολούθηση του υπόλοιπου Προγράμματος.

Όλα τα Προγράμματα που προσφέρει το ΕΑΠ αποτελούν σύγχρονες επιλογές, που προσφέρουν δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης και είναι σύμφωνα με τις απαιτητικές και διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Οι Σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο πραγματοποιούνται αποκλειστικά εξ αποστάσεως και επιτρέπουν στους φοιτητές να έχουν άνεση και ευελιξία χρόνου. Είναι επίσης υψηλού επιπέδου, διδάσκουν κορυφαίοι καθηγητές του ακαδημαϊκού χώρου της Ελλάδας και του εξωτερικού. Παράλληλα, τα σχεδόν τριάντα χρόνια πείρας του Πανεπιστημίου στην εξ αποστάσεως διδασκαλία αποτελούν εγγύηση επιτυχίας για όποιον το επιλέξει για τις σπουδές του.

Tα Προγράμματα του ΕΑΠ προσφέρονται σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική οικονομική συμμετοχή και η παρακολούθησή τους πραγματοποιείται σε ολιγομελή τμήματα και διαρκή αλληλεπίδραση και ανατροφοδότηση από τους καθηγητές.

Κάνε την αίτησή σου στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και απόκτησε νέους ορίζοντες στη ζωή και την καριέρα σου, σπουδάζοντας από το σπίτι.

Περισσότερες πληροφορίες για το ΕΑΠ, μπορείτε να βρείτε στο www.eap.gr ή καλώντας στο 2610 367600.

Περισσότερα

Εκπαίδευση

Εκπαίδευση εκπαιδευτών στο συγκρότημα Βέργη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου HER

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου HER με τοπικό συντονιστή την εταιρεία SYSTSERV, με στόχο τη δημιουργία στελεχών-εκπαιδευτών επιχειρησιακού σχεδιασμού ηλεκτρονικών  υπηρεσιών και τηλεϊατρικής με τελικούς αποδέκτες τους μετανάστες, το Εκπαιδευτικό Συγκρότημα Βέργη εκπαίδευσε 14 εκπαιδευτές από 5 χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Ρουμανία).

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης παρουσιάστηκε και αναλύθηκε επίσης το καινοτόμο σύστημα τηλεϊατρικής DoctorsHello της εταιρείας SYSTSERV.  Ένα πρόγραμμα που άπτεται σε παροχή υπηρεσιών εξ ’αποστάσεως ιατρικής και αφορά όχι μόνο τους μετακινούμενους πληθυσμούς (μετανάστες) αλλά και τον εν γένει γηγενή πληθυσμό. Η έξαρση των πανδημιών και η εμβάθυνση όλου του ηλικιακού φάσματος των πολιτών στις νέες τεχνολογίες καθιστά το συγκεκριμένο σύστημα απαραίτητο.

Στο πλαίσιο του short training διαπιστώθηκε επίσης και επισφραγίστηκε η ανάγκη συνεχούς συνεργασίας των RnD εταιρειών όπως η εταιρεία SYSTSERV με εκπαιδευτικούς οργανισμούς πανελλαδικής εμβέλειας όπως το Εκπαιδευτικό Συγκρότημα Βέργη και κοινωνικούς φορείς όπως η ΚΟΙΝΣΕΠ 5WE, για την θεμελίωση και χρήση υπηρεσιών που θα βοηθήσουν του μετανάστες αλλά και τους πολίτες των έξυπνων πόλεων στην χρήση καινοτόμων υπηρεσιών.

 

Περισσότερα

Εκπαίδευση

3η Διακρατική Μετακίνηση για Εκπαίδευση  στα πλαίσια του έργου ERASMUS+ με τίτλο: «Robotics and Coding»

Δημοσιεύθηκε

στις

Το 9ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πάτρας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο: «Robotics and Coding», χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα «ERASMUS+ ΚΑ2-Συμπράξεις Ανταλλαγών μεταξύ Σχολείων» με Εθνική Μονάδα Συντονισμού, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), απέστειλε πενταμελή αντιπροσωπεία καθηγητών στην πόλη Αττάλεια της Τουρκίας, την χρονική περίοδο 08/5-14/5/2022, προκειμένου να εκπαιδευτούν στην γλώσσα προγραμματισμού «Mblock», τη χρήση της σε Arduino και σε Mbot και ειδικότερα στην επίλυση προβλημάτων, την παροχή αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή και την εκτέλεση μιας συγκεκριμένης εργασίας από τον υπολογιστή ως διαδικασία εφαρμογής και ανάπτυξης με διάφορα σύνολα εντολών.

Στο έργο «Robotics and Coding» συμμετέχουν σχολεία από τις Ευρωπαϊκές χώρες της Ελλάδας, Γαλλίας, Σλοβενίας, Πορτογαλίας και την Τουρκία, που έχουν ως στόχο της μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών σε εκπαιδευτικά και τεχνολογικά θέματα προγραμματισμού και αυτοματοποίησης.

Παράλληλα με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι καθηγητές του 9ο Εσπερινού ΕΠΑΛ Πάτρας είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν πως λειτουργεί συνολικά η Δευτεροβάθμια και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην Τουρκία, να περιηγηθούν στις αίθουσες διδασκαλίας των μαθητών, στις βιβλιοθήκες  και να λάβουν ιδέες και εμπειρίες για καλές πρακτικές, δυνητικά εφαρμόσιμες και στην Ελλάδα.

Στο πρόγραμμα του έργου «Robotics and Coding» περιλαμβάνονται επόμενες συναντήσεις εκπαίδευσης σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες με την τελευταία να πραγματοποιείται στην Πάτρα, τον Μάρτιο του 2023 κατά την οποία το 9ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πάτρας θα έχει την ευκαιρία να οργανώσει ανάλογη εβδομάδα εκπαίδευσης για 20 Ευρωπαίους καθηγητές από τις υπόλοιπες χώρες εταίρους, σε θέματα προγραμματισμού μέσω του Arduino.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα