Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Εκπαίδευση

Ενδιαφέρουσα διημερίδα από τα Αρσάκεια Σχολεία και το Πανεπιστήμιο Πατρών

Δημοσιεύθηκε

στις

«Οι άνθρωποι είμαστε απίθανες μηχανές, από τις λίγες οντότητες που μπορούμε να αλλάξουμε το πεπρωμένο μας. Το DNA μοιράζει την τράπουλα τής ζωής μας, το τι θα κάνουμε με τα φύλλα είναι δική μας ιστορία! Κι όσο θα μαθαίνουμε τα μυστικά του, τόσο θα ρωτάμε να μάθουμε κι άλλα…».

Αυτή η συναρπαστική σύζευξη Θεάτρου και Ιατρικής επιφυλάσσει ωραίες εκπλήξεις σε όσους κληθούν να παρακολουθήσουν την διημερίδα που συνδιοργανώνουν τα Αρσάκεια Σχολεία με το Πανεπιστήμιο Πατρών τις προσεχείς ημέρες στην πόλη μας.
Συγκεκριμένα, το Εργαστήριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας τού Τμήματος Φαρμακευτικής τού Πανεπιστήμιου Πατρών, τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών και ο Συντονισμός των Εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας διοργανώνουν διημερίδα με τίτλο: «Βιοεπιστήμες και Εξατομικευμένη Ιατρική με την Εκπαιδευτική Διαδικασία 2MoBiL».
Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2021 στην μεγάλη αίθουσα τού Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου τού Πανεπιστημίου Πατρών (1η ημέρα) και στα Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών των Αρσακείων Σχολείων Πατρών (2η ημέρα).
Σκοπός τής διοργάνωσης είναι η έμπρακτη εξοικείωση των μαθητών με ορολογίες που διδάσκονται στην Βιολογία, η γνωριμία με τις βασικές εργαστηριακές τεχνικές τής Μοριακής Βιολογίας και η παροχή πρόσθετων πληροφοριών στον επαγγελματικό προσανατολισμό τού τομέα των Θετικών Επιστημών και των Επιστημών Υγείας.
Τέλος δίνεται έμφαση στην γνωριμία των συμμετεχόντων με το πεδίο τής Φαρμακογονιδιωματικής και της Εξατομικευμένης Θεραπείας.
Αναλυτικότερα οι στόχοι τής διημερίδας καθορίζονται ως εξής:
– Γνωριμία εκπαιδευτικών και μαθητών στις σύγχρονες εξελίξεις τού τομέα τής γενετικής μηχανικής και τής ανάλυσης τού ανθρώπινου γονιδιώματος.
– Ενημέρωση των συμμετεχόντων στην Φαρμακογενετική, την γενετικά καθοδηγούμενη και υποβοηθούμενη χορήγηση φαρμάκων, συνθέτοντας την εικόνα τής Εξατομικευμένης Ιατρικής.
– Διαδραστική επαφή μαθητών και εκπαιδευτικών με την εκπαιδευτική διαδικασία 2MoBil, εφαρμόζοντας σύντομες πειραματικές τεχνικές Μοριακής Βιολογίας, με την καθοδήγηση των μελών του Εργαστηρίου Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής.
Η διημερίδα θα περιλαμβάνει:
1. Εκπαίδευση καθηγητών σε σύγχρονες εργαστηριακές τεχνικές, τις οποίες στην συνέχεια θα μπορούσαν να τις ενσωματώσουν στο διδακτικό τους πρόγραμμα.
2. Παρουσίαση τού εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας, Mobile Molecular Biology Laboratory 2MoBil, σε εκπαιδευτικούς και ομάδες μαθητών των συμμετεχόντων σχολείων.
3. Συμμετοχή μαθητών με αναρτημένη εργασία (poster) με θέματα σχετικά με την σύγχρονη τεχνική Βιοτεχνολογίας.
Για τις ανάγκες τής διημερίδας συμπληρωματικά θα χρησιμοποιηθούν τα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών των Αρσακείων Σχολείων Πατρών.
Κάθε εκπαιδευόμενος ή συμμετέχων θα λάβει ειδική βεβαίωση.
Επισημαίνεται ότι θα εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων κατά τής πανδημίας COVID-19 (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή μοριακό τεστ για τους εκπαιδευτικούς και self-test για τους μαθητές).

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κατά το αναρτηθέν πρόγραμμα τής διημερίδας περιλαμβάνονται τα εξής:
* Πέμπτη 18/11/2021 (Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών).
09.00-09.30: Εγγραφές.
09.30-09.45: Χαιρετισμοί:
Εμμανουήλ Πετράκης, Φυσικός, PhD, Διευθυντής τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών.
– Δημήτριος Κλαυδιανός, Φυσικός, M.Sc. Συντονιστής των Φυσικών Επιστημών τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.
– Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.
– Ανδρέας Ζέρβας, Διευθυντής τής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.
09.45-10.00: Η Γενετική στην Διάγνωση.
Ευγενία – Γεωργία Στεφάνου, Γενετίστρια – Κλινική Κυτταρογενετίστρια, B.Sc. M.Sc. Ph.D, HPC-UK Registered Clinical Scientist, Επιστημονική Υπεύθυνη, Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.
10.00-10.15: Ιστορική αναδρομή – Το πλήθος τής Γενετικής Πληροφορίας.
Δημήτριος Βλαχοδημητρόπουλος, Βιολόγος, PhD, Διευθυντής τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών.
10.15-10.45: Κεντρική Ομιλία.
Εξατομικευμένη Ιατρική και Θεραπεία: Η ιατρική τού μέλλοντος, σήμερα!
– Γεώργιος Πατρινός, Καθηγητής Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών, Τακτικό μέλος και Εθνικός Εκπρόσωπος, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, CHMP-PHarmacogenomics Working Party.
10.45-11.00: Διάλειμμα
11.00-12.15: Θεατρική παράσταση, «DNA: Κοίτα ποιος μιλάει τώρα!».
Μια διαδραστική παράσταση με θέμα την Φαρμακογονιδιωματική, την Εξατομικευμένη Ιατρική καθώς και τις εφαρμογές τους στην σύγχρονη ζωή. Η παράσταση ξεκινά ως διάλεξη στην οποία το κοινό έχει άμεση συμμετοχή. Στην πορεία αυτής τής όχι και τόσο συνηθισμένης διάλεξης, σκηνές τού μακρόκοσμου συναντούν σκηνές τού μικρόκοσμου, ο έξω κόσμος έχει την δυνατότητα να γνωρίσει τον καλά κρυμμένο έσω κόσμο και αν το θελήσει, να γίνει μέρος αυτού.
12.15-13.15: Εργαστηριακή προσέγγιση τεχνικών τής Μοριακής Βιολογίας και εξοικείωση με το 2MoBiL.
– Σταυρούλα Σιαμόγλου, Φαρμακοποιός M.Sc, Υποψήφια Διδάκτωρ, Εργαστήριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
– Άννα Τσιρώνη, Βιολόγος, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια τμήματος Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
– Αμαλία Σιούγκρου, Φοιτήτρια τμήματος Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
– Βασίλης Τασσής, Φοιτητής τμήματος Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
– Ειρήνη Σπαράκη, Φοιτήτρια τμήματος Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
– Ευαγγελία Κατρή, Φοιτήτρια τμήματος Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
– Κατερίνα Κοτζαμουράτογλου, Φοιτήτρια τμήματος Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών.
– Λαμπρινή Βλαχογιάννη, Φοιτήτρια τμήματος Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών.
* Παρασκευή 19/11/2021 (Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών Αρσακείων Σχολείων Πατρών).
09.30-10.45: Εξοικείωση με το εργαστήριο 2Mobil.
10.45-11.00: Διάλειμμα.
11.00-13.00: Εξοικείωση με το εργαστήριο 2Mobil.

Ροή ειδήσεων

Advertisement