Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Η σωτηρία… των Χριστουγέννων-Τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση με το βλέμμα στην πανδημία και στο σύστημα υγείας

Δημοσιεύθηκε

στις

Το τέταρτο σφοδρό κύμα της πανδημίας που σαρώνει την Ευρώπη, αλλά και η ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της Ελλάδας, απασχολεί την κυβέρνηση και τους ειδικούς, που σχεδιάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι η βούληση παραμένει να μην ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα.

Ήδη από χθες το πρωί τέθηκαν σε εφαρμογή νέα μέτρα αναφορικά με τη λειτουργία των σούπερμαρκετ και των εμπορικών καταστημάτων ενώ στην κυβέρνηση εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών και με πρώτο στόχο να «σωθούν τα Χριστούγεννα».
Αν και σε αυτή τη χρονική συγκυρία φαίνεται πως υπάρχει μια σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων κοντά στις 7.000, το ζητούμενο είναι να μην ενταθεί περαιτέρω η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς πλέον οι διασωληνωμένοι έχουν ξεπεράσει τους 500.
Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ένα «plan b». Το πρώτο βήμα – μετά τα χθεσινά μέτρα – φαίνεται πως θα είναι η επίταξη υπηρεσιών γιατρών για να στηριχθεί το σύστημα υγείας σε περιοχές που είναι στο βαθύ κόκκινο (μέτρο που θα αφορά συγκεκριμένες ειδικότητες), κάτι που ίσως θα γίνει και αύριο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΕΣΤ ΚΑΙ LOCKDOWN ΓΙΑ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ

Ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ, που θα πρέπει κάθε εβδομάδα να κάνουν οι ανεμβολίαστοι. Με το σημερινό πλαίσιο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο μοριακά ή rapid test την εβδομάδα με δικά τους έξοδα. Ωστόσο, θεωρείται πιθανό να απαιτηθεί μεγαλύτερος αριθμός τεστ την εβδομάδα (από τρία έως και πέντε), ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, έχει φουντώσει η συζήτηση για ένα lockdown για ανεμβολίαστους, κατά τα πρότυπα που ακολουθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ήδη σε κράτη όπως η Αυστρία και η Γερμανία κλείνουν οι «πόρτες» εισόδου στην εστίαση και σε άλλους χώρους για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, ενώ ανάλογη συζήτηση γίνεται και σε άλλες χώρες.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Η εκπαίδευση δεν θα ξανακλείσει είναι το μήνυμα που εκπέμπουν τα κυβερνητικά στελέχη, σημειώνοντας πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν μπει σε εφαρμογή αποδίδουν. Αυτό που επισημαίνεται είναι πως το 80% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προέρχονται από self test, ενώ αυτή τη στιγμή είναι κλειστά μόνο 8 τμήματα στα 80.000. Πάντως, να σημειωθεί πως για να κλείσει ένα τμήμα, θα πρέπει – με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα – να νοσούν τουλάχιστον οι μισοί μαθητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Σεπτέμβριο το 29% των ημερησίων κρουσμάτων ήταν στα παιδιά και τώρα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 22%. Όπως έχει παρατηρηθεί, τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε σχολεία με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη των γονέων. Όσον αφορά στην πορεία της «επιχείρησης Ελευθερία», οι μαθητές του λυκείου είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 42% – με μία δόση – και του γυμνασίου σε ποσοστό 26%. Στους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πάνω από το 83% έχει εμβολιαστεί, ενώ το ποσοστό αυτό στους καθηγητές στα Α.Ε.Ι. φθάνει το 93%. Ιδιαίτερα θετικό είναι και το ότι το 81% των φοιτητών είναι εμβολιασμένο και με δύο δόσεις.

Η «ΜΑΧΗ» ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

To μεγάλο «στοίχημα» σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως με σχεδόν 7.000 περιστατικά, έχουμε λιγότερες νοσηλείες από ό,τι πέρσι που είχαμε πολύ λιγότερα κρούσματα.
Ο αριθμός των πολιτών που κάνουν κάθε μέρα την πρώτη δόση του εμβολίου δείχνει να σταθεροποιείται κοντά στις 14.000 και είναι διπλάσιος σε σχέση με το τέλος του καλοκαιριού. Αυτό που τονίζεται από τους ειδικούς είναι πως μόνο ένας στους δέκα στους πολίτες που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μ.Ε.Θ. ήταν πλήρως εμβολιασμένος (και μάλιστα το 94% είχε ένα σοβαρό υποκείμενο νόσημα). Παράλληλα, επισημαίνεται πως η θνητότητα στους πλήρως εμβολιασμένους ηλικίας κάτω των 80 ετών είναι μόλις 0,4%.
Μεγάλη σημασία αποδίδεται και στην τρίτη δόση, με τη σχετική πλατφόρμα να ανοίγει στους 5,5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση (αλλά το εμβόλιο δεν θα γίνεται νωρίτερα του εξαμήνου). Σημειώνεται ακόμη ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους.
Παράλληλα, έχει ανοίξει η συζήτηση για τη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού και κατά πόσο αυτό θα λήγει στο εξάμηνο από τη δεύτερη δόση. Τον … δρόμο δείχνει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, o οποίος είπε πως για να διατηρηθεί το υγειονομικό πάσο – δηλαδή το έγγραφο που είναι απαραίτητο για μια φυσιολογική καθημερινή ζωή -, θα πρέπει τα άτομα άνω των 65 ετών να κάνουν και αναμνηστική δόση.


Ροή ειδήσεων

Advertisement