Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μεγαλώνει… το «λουκέτο»-Εκτός από την εστίαση, το πρωί της Τρίτης κατεβάζουν «ρολά» και τα εμπορικά καταστήματα 

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Μαρίας Ορφανού

Μεγαλώνει μέρα με την ημέρα το κύμα αντίδρασης για τα νέα υγειονομικά μέτρα κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού που αφορούν τους ανεμβολίαστους, επηρεάζοντας πολλούς κλάδους της οικονομίας.

Πρώτος από τους κλάδους που εισέπραξε για ακόμη μία φορά τους «κραδασμούς» από την εφαρμογή των νέων μέτρων ήταν η εστίαση, η οποία έχει αποφασίσει για την Τρίτη 16 Νοεμβρίου πανελλαδικό λουκέτο. Στην Πάτρα τα καταστήματα, καφέ, εστιατόρια, take away θα παραμείνουν κλειστά, με απόφαση του ΣΚΕΑΝΑ (προηγήθηκε η μεγάλη κινητοποίηση της περασμένης Δευτέρας) και της Εστίασης Πάτρας υπό την «ομπρέλα» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους.
Στο πλευρό της εστίασης όμως, θα βρεθεί αυτή τη φορά εμπράκτως συμμετέχοντας με κλείσιμο των καταστημάτων και ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας, ενώ και η ΟΕΒΕΣΝΑ καλεί όλα τα σωματεία μέλη της, (εμπορικές επιχειρήσεις, αρτοποιεία, βιοτεχνίες, κ.α.) να μην ανοίξουν.
ΕΣΤΙΑΣΗ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗ
Στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη περί «αχαριστίας» του κλάδου της εστίασης, η Δ.Ε. της Εστίαση Πάτρας, αναφέρει πως «είτε στον κ. Γεωργιάδη ότι η εστίαση υπολειτουργεί για μήνες χωρίς καμία στήριξη. Το αφήγημα περί χρημάτων που έχει λάβει καταρρέει και το καθρεφτίζει και η έρευνα της alco αφού το μεγαλύτερο διάστημα της πανδημίας έχει μείνει με μηδενική στήριξη ή προγράμματα επιστρεπτέων (δάνειο). Να σας πούμε χαρακτηριστικά πως το περίφημο πρόγραμμα του 7% καλύπτει τις απώλειες του 2020 ενώ ολοκληρώνεται το 2021 δεν έχει δοθεί σε όσους το δικαιούνται και το χειρότερο θα το λάβουν στην καλύτερη των περιπτώσεων 3 στους 8. Η πλειοψηφία τίποτα. Από τους 20 μήνες της πανδημίας έχουμε υπάρξει 8-12 μήνες εντελώς κλειστοί (ανάλογα αν κάποιος είχε εξωτερικό χώρο ή όχι). Έχουμε υπάρξει ο κλάδος που έχει στοχοποιηθεί στο maximum, με τους περισσότερους περιορισμούς από κάθε άλλον και δεν χρηματοδοτήθηκε επαρκώς. Οι επιστρεπτέες ήταν για έως και τον Μάρτιο του 21 και απαιτείται επιστροφή μέρους τους. Άρα… δάνειο. Οχι ενίσχυση.
Το επανεκκίνησης ήταν για το 2020. Τα χρήματα των Περιφερειών δόθηκαν για το πρώτο τρίμηνο της πανδημίας! Όχι για μετά. Θέλετε και άλλα κ. Γεωργιάδη;». Μάλιστα, για όλα αυτά καλούν τους Αχαιούς βουλευτής της Ν.Δ., να ενημερώσουν σχετικά τον Υπουργό!
«ΠΑΡΩΝ» ΚΑΙ Ο ΣΚΕΑΝΑ
«Ο ΣΚΕΑΝΑ σε συνέχεια της πρώτης επιτυχημένης κινητοποίησης του κλάδου μας στην Πάτρα, συμμετέχει και στην απεργία της Τρίτης, η οποία προκηρύχθηκε πανελλαδικά από την Ομοσπονδία μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μικρό το χρονικό διάστημα από την πρώτη στη δεύτερη κινητοποίηση, όμως οι συνάδελφοί μας είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με κάθε μέσο άμεσα μέτρα στήριξης, αφού υπό αυτές τις συνθήκες και με τα νέα μέτρα είναι αδύνατον να κρατήσουμε ανοικτά τα καταστήματά μας. Ας είναι για ακόμη μία φορά ηχηρό το μήνυμα που θα σταλεί στην κυβέρνηση», δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. του ΣΚΕΑΝΑ, Κώστας Σακκής απευθύνοντας μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση της Τρίτης.
ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ
Χθες, ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας έλαβε απόφαση συμμετοχής τους στην απεργιακή κινητοποίηση της Τρίτης με κλείσιμο των καταστημάτων από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση «διανύσαμε ήδη την πρώτη εβδομάδα των νέων αστυνομικής φύσης μέτρων (διασταύρωση στοιχείων καταναλωτών, επίδειξη Rapid test και πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στο κατάστημα). Ζούμε λόγω των μέτρων και σε περίοδο εκπτώσεων σε ρυθμούς μείωσης της καταναλωτικής κίνησης που ξεπερνά το 40%.
Γίνεται αντιληπτό ότι κάθε άλλο παρά αναπτυξιακά μπορούν να θεωρηθούν τέτοιου είδους μέτρα που δρουν τιμωρητικά για τις μικρές επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα δεν ευθύνονται για την διασπορά της πανδημίας.
Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης της πανδημίας, υπάρχει άλλος τρόπος διαχείρισης της υγείας και της οικονομίας..
Εναλλακτικές που έχουμε προτείνει σαν ΕΕΣΠ τα τελευταία δυο χρονιά και δεν εισακουστήκαμε! Θεωρούμε αδιανόητο τη συνέχιση της παρούσας κατάστασης της ζοφερής καθημερινότητας χωρίς αντίδραση από τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας αλλά και της πόλης μας.
Σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, παίρνοντας υπ’ όψιν αντιδράσεις στις όμορες περιοχές αλλά και τα έως ώρας δεδομένα δηλαδή τη μη λήψη απόφασης του τριτοβάθμιου οργάνου μας της ΕΣΕΕ να κηρύξει μία μέρα ως απεργία μετά από πρόταση του πρόεδρου της ομοσπονδίας μας Γιώργου Βαγενά στο τελευταίο ΔΣ της ΕΣΕΕ, αποφασίζουμε για την προσεχή Τρίτη 16/11/21 το πρωινό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και του συνόλου της επιχειρηματικής δραστηριότητας που εδρεύει στην πόλη της Πάτρας από το πρωί στις 9:00 μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι. Καλούμε τους συναδέλφους να μην εξυπηρετήσουν κανένα καταναλωτή, αλλά και να ενημερώσουν μέσω των σελίδων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα είμαστε κλειστοί και για ποιους λόγους ώστε να γίνουν και οι πελάτες μας κοινωνοί του προβλήματος
Ζητάμε:
-Άμεση απόσυρση των αστυνομικών μέτρων ταυτοποίησης των πελατών
-Κατάργηση και διαγραφή της «Ρήτρας Αναπροσαρμογής» στους λογαριασμούς ρεύματος.
-Μείωση ενοικίου για το διάστημα ισχύος των περιοριστικών μέτρων.
-Διαγραφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής»
-Αναβάθμιση της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας υγείας και αποζημίωση των νοσούντων συναδέλφων».
Ο Εμπορικός Σύλλογος, μάλιστα καλεί σε προσυγκέντρωση στην οδό Αγίου Νικολάου και Μαιζώνος στις 10:30 π.μ., ενώ θα ακολουθήσει πορεία και συμμετοχή στις 11:00 π.μ. στη συγκέντρωση της εστίασης στην Πλατεία Γεωργίου, απευθύνοντας κάλεσμα και στους βουλευτές του Νομού να είναι παρόντες και να παραλάβουν τα αιτήματά τους, ώστε να τα μεταφέρουν στους αρμόδιους Υπουργούς, ενώ όσοι δεν παραστούν θα δεχτούν στα γραφεία τους αντιπροσωπεία του Συλλόγου.
ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΕΒΕΣΝΑ
Τέλος, η ΟΕΒΕΣΝΑ αναλογιζόμενη τις κρίσιμες ώρες τις οποίες βιώνει η χώρα με
την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και την ασφυκτική πίεση που δέχεται το
σύστημα υγείας, στέκεται στο πλευρό των μελών της και στηρίζει την πανελλαδική
απεργιακή κινητοποίηση της ΠΟΕΣΕ, την Τρίτη, 16/11/2021 καλώντας τα μέλη της
να συμμετάσχουν.
Όπως αναφέρει «τα αποτελέσματα των μέτρων, τα οποία επιβλήθηκαν και εφαρμόζονται από τις 6 Νοεμβρίου σε συγκεκριμένους κλάδους μικρομεσαίων επιχειρήσεων (εμπορικά καταστήματα, εστίαση, υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών όπως κομμωτήρια κ.α.), ύστερα από μια εβδομάδα εφαρμογής, επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις και τους φόβους μας για κατακόρυφη πτώση της επισκεψιμότητας και των τζίρων των επιχειρήσεων. Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο όπου οι επιχειρήσεις, προερχόμενες από μια μακρά περίοδο οικονομικής δυσπραγίας, καλούνται ταυτοχρόνως να σηκώσουν και το τεράστιο βάρος των ανατιμήσεων σε ηλεκτρική ενέργεια, πρώτες ύλες κ.α. με αποτέλεσμα να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement