Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

6+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε δυνατό «χαρτί» για τον έλεγχο της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο ιός SARS-CoV-2 εξελίσσεται η τρίτη δόση του εμβολίου. Η πλατφόρμα emvolio.gov.gr είναι πλέον ανοιχτή για όλους τους ενήλικους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει παρέλθει ο οριζόμενος χρόνος από το βασικό εμβολιαστικό σχήμα. Στόχος της επιστημονικής κοινότητας είναι να μην προκληθούν… ρωγμές στο ισχυρό «τείχος ανοσίας» που έχει υψωθεί στη χώρα μας, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους.

1 Γιατί τη συστήνουν οι επιστήμονες;

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι μειώνεται η ανοσία όσον αφορά τη λοίμωξη, διατηρείται όμως η προστασία για σοβαρή λοίμωξη και θάνατο. Και όχι μόνο διατηρείται η προστασία, αλλά ενισχύεται αν κάνουμε τη δόση «booster», η οποία προφυλάσσει κατά 11 φορές από την επιβεβαιωμένη λοίμωξη και κατά περίπου 20 φορές από τη σοβαρή λοίμωξη ή και τον θάνατο» εξήγησε χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας στο 34ο Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, εκτίμησε πως οι περισσότερες χώρες θα υιοθετήσουν την τρίτη δόση, προειδοποιώντας ωστόσο για έναν δύσκολο χειμώνα ενόψει.

2 Ποιοι πρέπει να την κάνουν;

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών γνωμοδότησαν ότι η τρίτη δόση, που υπενθυμίζεται πως είναι προαιρετική, είναι διαθέσιμη για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών. Η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna θα γίνεται με το mRNA εμβόλιο της Pfizer και για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση θα γίνεται είτε με το ίδιο σκεύασμα είτε με αυτό της Pfizer.

3 Είναι επικίνδυνος ο συνδυασμός του εμβολίου της εποχικής γρίπης και του COVID;

«Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κοροναϊού – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού» επανέλαβε σε χθεσινή της ανακοίνωση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

4 Πόσοι μήνες πρέπει να μεσολαβήσουν για τον προγραμματισμό της αναμνηστικής δόσης;

Οι επιστήμονες είχαν αρχικά εισηγηθεί ότι πρέπει να υπάρχει ένα μεσοδιάστημα έξι-οκτώ μηνών από το βασικό εμβολιαστικό σχήμα και τον προγραμματισμό της τρίτης δόσης. Εντούτοις, αναμένεται εντός των επόμενων ημέρων να «ξεκλειδώσει» αυτό το αυστηρό χρονικό όριο, δίνοντας την ευκαιρία στους χρήστες της πλατφόρμας emvolio.gov.gr να κλείσουν το ραντεβού τους έως και δύο εβδομάδες νωρίτερα, με στόχο την έγκαιρο προγραμματισμό. Το σκεπτικό της επιστημονικής κοινότητας είναι να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος, δεδομένης της κρίσιμης επιδημιολογικής συνθήκης.

5 Υπάρχουν εξαιρέσεις;

Οπως έχει επισημάνει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, όσοι έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με Pfizer, Moderna (μισή δόση) ή Johnson & Johnson. Επιπλέον, οι ανοσοκατεσταλμένοι πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

6 Τι ισχύει για το εμβόλιο της Moderna;

Από σήμερα το παράλληλο πρόγραμμα της εκστρατείας «Ελευθερία» για την ενισχυτική δόση εμπλουτίζεται και με το εμβόλιο της Moderna. Ομως, στην περίπτωση που οι πολίτες οδηγηθούν σε αυτή την επιλογή (υπενθυμίζονται ότι εφεξής τα εμβόλια αναγράφονται στην πλατφόρμα, ώστε οι χρήστες να γνωρίζουν με ποιο εμβόλιο θα… τσιμπηθούν), θα κάνουν τη μισή δόση. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τα πορίσματα σχετικών κλινικών μελετών που έδειξαν πως πρόκειται για την ενδεδειγμένη δοσολογία. Με βάση τα στοιχεία αυτά, αντίστοιχη ήταν και η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

7 Οσοι υποβάλλονται σε τρίτη δόση εκδίδουν νέο πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Οι πολίτες που κάνουν αναμνηστική δόση μπορούν να εκδώσουν νέο πιστοποιητικό εμβολιασμού μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό τους με την αναμνηστική δόση, εντούτοις θεωρείται έγκυρο εφόσον έχουν συμπληρωθεί δύο εβδομάδες από την επίσκεψη τους στο εμβολιαστικό κέντρο. Στο μεσοδιάστημα δύνανται να χρησιμοποιούν το προηγούμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού που έλαβαν μετά το βασικό σχήμα και εξακολουθεί να ισχύει κανονικά.

IN.GR


Ροή ειδήσεων

Advertisement