Σάββατο 28 Μαΐου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Κέικ μαύρης σοκολάτας, με τσίλι και εσπρέσο       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 8 άτομα)

175 γρ. βούτυρο, συν επιπλέον για το ταψί

175 γρ. καστανή κρυσταλλική ζάχαρη

3 αυγά

175 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

50 ml εσπρέσο κρύο

50 γρ. σκόνη κακάο

50 γρ. μαύρη σοκολάτα (τουλάχιστον 70%), κομμένη σε μικρά κομμάτια

½ κουτ. γλυκού αποξηραμένες νιφάδες τσίλι, συν επιπλέον για το σερβίρισμα

Για την γκανάς

100 γρ. κρέμα γάλακτος

1 κουτ. γλυκού σκόνη στιγμιαίου καφέ

100 γρ. μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη

1 πρέζα σκόνη τσίλι

1 πρέζα νιφάδες θαλασσινού αλατιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Βουτυρώνετε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ και τοποθετείτε ένα μακρόστενο χαρτί ψησίματος, αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν. Ανακατεύετε το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί με μίξερ μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε τα αυγά ένα τη φορά, χτυπώντας καλά ανάμεσα σε κάθε προσθήκη. Ενσωματώνετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τον εσπρέσο, το κακάο, τα κομμάτια σοκολάτας και τις νιφάδες τσίλι. Απλώνετε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε για 55΄ ή μέχρι η μύτη της οδοντογλυφίδας να βγαίνει καθαρή, όταν τη βυθίσετε στο μείγμα. Το αφήνετε να κρυώσει. Ζεσταίνετε την κρέμα σε μικρό σκεύος μαζί με τον καφέ σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να ατμίζει. Βάζετε τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, περιχύνετε το ζεστό μείγμα της κρέμας και το αφήνετε να δέσει για 30΄΄. Ανακατεύετε μέχρι να γίνει λείο και γυαλιστερό. Προσθέτετε τη σκόνη τσίλι, δοκιμάζετε και προσθέτετε μια πρέζα ακόμα κατά βούληση. Το αφήνετε να κρυώσει μέχρι να γίνει πηχτό, αλλά μαλακό, και μετά το απλώνετε με ένα κουτάλι πάνω από το κέικ, αφήνοντάς το να στάζει ελαφρά στα πλάγια. Το αφήνετε να σταθεί για 15΄, πασπαλίζετε με λίγες νιφάδες τσίλι και θαλασσινό αλάτι, το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.

Μαγειρική

Ομελέτα με πατάτες, κολοκύθι, καλαμπόκι και σαφράν   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

½ καλαμπόκι

3 μεγάλες πατάτες

λίγο ε.π. ελαιόλαδο

6 αυγά

80 ml γάλα φρέσκο

1 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό

1 πρέζα σαφράν σκόνη

½ κρεμμύδι ξερό

1 κολοκύθι κομμένο σε λεπτές ροδέλες

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

φυλλαράκια ρόκας, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Ξεσπυρίζετε το καλαμπόκι με μαχαίρι (κατά μήκος του κοτσανιού). Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε μικρά καρέ (κύβους). Σε ένα τηγάνι με ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο τηγανίζετε τις πατάτες. Σε μια μπασίνα χτυπάτε τα αυγά με το γάλα, το γιαούρτι, λίγο ελαιόλαδο, το σαφράν, αλάτι και πιπέρι. Σουρώνετε τις πατάτες και τις ρίχνετε στο μπολ με τα αυγά. Σε καθαρό τηγάνι σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι σε φέτες και το κολοκύθι για 2΄ και προσθέτετε το μείγμα με τα αυγά. Ψήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία ανασηκώνοντας με μία σπάτουλα για να πηγαίνει το μείγμα του αυγού από κάτω ώστε να ψηθεί πιο γρήγορα. Με ένα πιάτο που χρησιμοποιείτε ως καπάκι, αναποδογυρίζετε την ομελέτα και ψήνετε και από την άλλη μεριά. Σβήνετε και αφήνετε για 3΄ στο τηγάνι. Σε ένα μπολ βάζετε το καλαμπόκι ωμό με φύλλα ρόκας, ραντίζετε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε για να μαριναριστεί το καλαμπόκι. Σερβίρετε πάνω από την ομελέτα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Μπολονέζ για χορτοφάγους

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

150 γρ. φακές καφέ ή μαύρες

60 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 καρότο, κομμένο σε κύβους

300 γρ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα

100 ml κόκκινο κρασί

1 κουτ. σούπας τοματοπελτέ

400 γρ. τοματάκια κονκασέ

1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό

2-3 κόκκους μπαχάρι

1 δαφνόφυλλο

500 γρ. σπαγγέτι, βρασμένο

λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζετε τις φακές σε άφθονο νερό να μαλακώσουν και κατόπιν τις στραγγίζετε. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε με το μισό ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο για 3΄ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τις φακές και τα μανιτάρια και συνεχίζετε για 3΄-4΄ ακόμη ή μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε τον τοματοπελτέ, τα τοματάκια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το θυμάρι, το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 20΄-25΄ και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρετε το ζεστό σπαγγέτι με τη σάλτσα και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Περισσότερα

Μαγειρική

Τηνιακή αγκιναρόπιτα χωρίς φύλλα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

250ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

3 τρυφερά πράσα, ψιλοκομμένα

2 καρότα, σε κύβους

14 αγκινάρες καθαρισμένες, σε μικρά κομμάτια

2 κολοκυθάκια, σε κύβους

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

10 αυγά

500ml γάλα φρέσκο

100γρ. μανούρι

100γρ. φέτα

200γρ. γραβιέρα

αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε όλο το κρεμμύδι, το πράσο, τα καρότα, τις αγκινάρες και τα κολοκυθάκια. Προσθέτετε λίγο νερό, κλείνετε με το καπάκι και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Αφού έχουν μελώσει και έχουν εξατμιστεί τελείως τα υγρά τους, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και απλώνετε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί. Προσθέτετε τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνετε. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και τα τυριά να ομογενοποιηθούν. Περιχύνετε τα υλικά στο ταψί να καλυφθούν ομοιόμορφα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160-170°C και ψήνετε την πίτα για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να κάνει μια τραγανή κρούστα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα