Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Μαγειρική

Κέικ μαύρης σοκολάτας, με τσίλι και εσπρέσο       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 8 άτομα)

175 γρ. βούτυρο, συν επιπλέον για το ταψί

175 γρ. καστανή κρυσταλλική ζάχαρη

3 αυγά

175 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

50 ml εσπρέσο κρύο

50 γρ. σκόνη κακάο

50 γρ. μαύρη σοκολάτα (τουλάχιστον 70%), κομμένη σε μικρά κομμάτια

½ κουτ. γλυκού αποξηραμένες νιφάδες τσίλι, συν επιπλέον για το σερβίρισμα

Για την γκανάς

100 γρ. κρέμα γάλακτος

1 κουτ. γλυκού σκόνη στιγμιαίου καφέ

100 γρ. μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη

1 πρέζα σκόνη τσίλι

1 πρέζα νιφάδες θαλασσινού αλατιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Βουτυρώνετε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ και τοποθετείτε ένα μακρόστενο χαρτί ψησίματος, αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν. Ανακατεύετε το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί με μίξερ μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε τα αυγά ένα τη φορά, χτυπώντας καλά ανάμεσα σε κάθε προσθήκη. Ενσωματώνετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τον εσπρέσο, το κακάο, τα κομμάτια σοκολάτας και τις νιφάδες τσίλι. Απλώνετε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε για 55΄ ή μέχρι η μύτη της οδοντογλυφίδας να βγαίνει καθαρή, όταν τη βυθίσετε στο μείγμα. Το αφήνετε να κρυώσει. Ζεσταίνετε την κρέμα σε μικρό σκεύος μαζί με τον καφέ σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να ατμίζει. Βάζετε τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, περιχύνετε το ζεστό μείγμα της κρέμας και το αφήνετε να δέσει για 30΄΄. Ανακατεύετε μέχρι να γίνει λείο και γυαλιστερό. Προσθέτετε τη σκόνη τσίλι, δοκιμάζετε και προσθέτετε μια πρέζα ακόμα κατά βούληση. Το αφήνετε να κρυώσει μέχρι να γίνει πηχτό, αλλά μαλακό, και μετά το απλώνετε με ένα κουτάλι πάνω από το κέικ, αφήνοντάς το να στάζει ελαφρά στα πλάγια. Το αφήνετε να σταθεί για 15΄, πασπαλίζετε με λίγες νιφάδες τσίλι και θαλασσινό αλάτι, το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.


Ροή ειδήσεων

Advertisement