Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Πιλάφι με καλαμαράκια και τομάτα     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 νεροπότηρο ρύζι νυχάκι

800γρ. καλαμαράκια μικρού μεγέθους

1 νεροπότηρο τοματάκια κονκασέ

1 κουτ. σούπας τοματοπελτέ

1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη

1 πράσο, σε λεπτές ροδέλες

1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 ποτηράκι του κρασιού λευκό αρωματικό κρασί

1 σφηνάκι ούζο

1 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα καλαμαράκια από τα εντόσθια και το ελαστικό κόκκαλό τους. Χωρίζετε τα πλοκάμια από το σώμα. Τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν και τα αλατίζετε καλά. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα το πράσο μαζί με το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι. Τα σοτάρετε μέχρι να γυαλίσουν, προσθέτετε τα καθαρισμένα καλαμαράκια και ανακατεύετε το μίγμα με ξύλινη κουτάλα. Τέλος, ρίχνετε το ρύζι και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα. Σβήνετε με το λευκό κρασί, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να πάρει μια καλή βράση. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε μέσα το κόκκινο πιπέρι. Προσθέτετε το ούζο και ανακατεύετε. Διαλύετε τον τοματοπελτέ σε ένα φλιτζάνι νερό και το αδειάζετε μέσα στην κατσαρόλα. Τέλος, προσθέτετε τα τοματάκια. Ανακατεύετε πάρα πολύ καλά, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε υπομονετικά μέχρι να ψηθεί το ρύζι και τα καλαμαράκια για 40 λεπτά περίπου. Σερβίρετε το φαγητό σε πιατέλα και πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.

 

Μαγειρική

Κρεμμύδια γεμιστά με αρωματικό κιμά, κουκουνάρι και σταφίδες        

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

8 κρεμμύδια μέτρια

350γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το ταψί

50γρ. σταφίδες ξανθές

3 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού κανέλα

1 κουτ. γλυκού μπαχάρι

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Βάζετε σε κατσαρόλα νερό και τη βάζετε στη φωτιά να πάρει βράση. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια από τα εξωτερικά καφέ φύλλα και τις ρίζες της βάσης τους. Με μια οριζόντια τομή κόβετε ένα «καπάκι» από την πάνω πλευρά τους. Όταν πάρει βράση το νερό τα ρίχνετε στην κατσαρόλα για 6 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Αφαιρείτε τα εσωτερικά φύλλα και τα κρατάτε στην άκρη. Αφήνετε τα κρεμμύδια με 3 εξωτερικές σειρές τουλάχιστον. Ψιλοκόβετε τα καπάκια και το εσωτερικό των κρεμμυδιών που αφαιρέσατε. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μαζί με τον κιμά, ανακατεύοντας συχνά με σπάτουλα. Όταν ροδίσει ο κιμάς προσθέτετε τις σταφίδες, τον άνηθο, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το μπαχάρι, ανάλογο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Μαγειρεύετε μέχρι να στεγνώσει η γέμιση από τα υγρά της. Την τραβάτε τότε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα τα καβουρδισμένα κουκουνάρια. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Γεμίζετε τα κρεμμύδια με το μίγμα του κιμά και τα αραδιάζετε σε ταψί που να τα χωράει ίσα-ίσα. Προσθέτετε στο ταψί λίγο νερό και ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνετε για 40 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν. Τα σερβίρετε ανά δύο στη μερίδα με λίγο πρόβειο γιαούρτι για συνοδευτικό.

Περισσότερα

Μαγειρική

Tάρτα με αλμυρή κρέμα μπουγάτσας και σύγκλινο           

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 φύλλο ζύμη κουρού

60 γρ. φρέσκο βούτυρο

300 γρ. σύγκλινο (ψιλοκομμένο)

200 γρ. σιμιγδάλι χοντρό

700 γρ. φρέσκο γάλα

Αλάτι – πιπέρι

Φρέσκο θυμάρι

300 γρ. φέτα πικάντικη

300 γρ. γραβιέρα (τριμμένη)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο σε 180°C βαθμούς. Σε μικρό σκεύος λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία και στη συνέχεια προσθέτετε το ψιλοκομμένο σύγκλινο και σιγά-σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Συνεχίζετε ρίχνοντας σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας σε την διάρκεια, μέχρι το μείγμα να γίνει πηχτό και λείο. Προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι, ανακατεύετε και αφαιρείτε την κατσαρόλα από την εστία. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη μέχρι να πέσει λίγο η θερμοκρασία του. Σε μπολ θρυμματίζετε τη φέτα σε μεγάλα κομμάτια, προσθέτετε τη γραβιέρα και τα ενσωματώνετε στο μείγμα. Λαδώνετε καλά μια ταρτιέρα, απλώνετε τη μια ζύμη κουρού και πιέζετε καλά, έτσι ώστε να φορμαριστεί σωστά. Με την πίσω πλευρά ενός μαχαιριού «ξύνετε» το χείλος της ταρτιέρας για να κόψετε τη ζύμη που προεξέχει, με την οποία συμπληρώνετε τα κενά που υπάρχουν. Περιχύνετε στην ταρτιέρα την αλμυρή κρέμα μπουγάτσας και με ένα κουτάλι ή πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής τη στρώνετε ομοιόμορφα. Ψήνετε για 35΄λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Ψαρόσουπα με μπακαλιάρο     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

           

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό φρέσκο ή 500γρ. κατεψυγμένο μπακαλιάρο σε φιλέτο

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι μεγάλο, χοντροκομμένο

2 καρότα μικρά σε ροδέλες

4 κλωνάρια σέλινο

3 πατάτες κομμένες κυδωνάτες

1 μικρό κομματάκι τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο (προαιρετικά)

χυμό από 1 λεμόνι

4 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια βαθιά κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο, τις πατάτες και το τζίντζερ (αν χρησιμοποιήσετε), μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι. Σκεπάζετε με νερό και αλατίζετε. Μετρήστε τα άτομα και υπολογίστε 1 βαθύ πιάτο νερό για τον καθένα συν ένα για την κατσαρόλα. Χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε το φαγητό σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει το καρότο και η πατάτα. Προσθέτετε το ψάρι και βράζετε για 10 λεπτά ακόμα. Αφαιρείτε το πολύ κρεμμύδι και το σέλινο. Βάζετε στο μούλτι δύο-τρία κομμάτια πατάτα μαζί με 2 κουτάλες ζωμό και το χυμό λεμονιού και αλέθετε καλά. Ρίχνετε το μίγμα στη σούπα και το αφήνετε να πάρει μία-δύο βράσεις, μέχρι να χυλώσει η σούπα. Σερβίρετε με τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα