Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Νεκρώνει» η Πάτρα-Κλειστά σήμερα τα καταστήματα εστίασης και τα εμπορικά το πρωί στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης

Published

on

Της Μαρίας Σπ. Ορφανού

Ρολά κατεβάζουν σήμερα και στην Πάτρα τα καταστήματα εστίασης, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και τα εμπορικά από το πρωί έως το μεσημέρι, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου ενάντια στην καθίζηση που έχει υποστεί η αγορά λόγω της εφαρμογής των νέων υγειονομικών μέτρων.

Η Εστίαση Πάτρας και ο ΣΚΕΑΝΑ καλούν τα μέλη τους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, ενώ για τις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, ενώ οι έμποροι καλούν σε προσυγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Μαιζώνος.
Μάλιστα, σήμερα εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης θα συμμετέχουν στην πανελλαδική διαμαρτυρία της ΠΟΕΣΕ στην Αθήνα, όπου και έχει προγραμματιστεί η επίδοση ψηφίσματος στον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 12 το μεσημέρι.

Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Η εστίαση απαιτεί από την Πολιτεία μέτρα για την στήριξη του κλάδου, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες που έχει προκαλέσει η εφαρμογή των νέων υγειονομικών μέτρων.
Στα αιτήματα του κλάδου είναι:
-Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους στον παραβάτη
-Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα
-Απαραίτητη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων με πιθανή συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές
-Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου
-Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών
-Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών
-Μείωση του ΦΠΑ στο 6%
-Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων και νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ

Σύμφωνα με την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας τα εμπορικά θα μείνουν κλειστά από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι
«Καλούμε τους συναδέλφους να μην εξυπηρετήσουν κανένα καταναλωτή, αλλά και να ενημερώσουν μέσω των σελίδων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα είμαστε κλειστοί και για ποιους λόγους ώστε να γίνουν και οι πελάτες μας κοινωνοί του προβλήματος. Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση με μαζική συμμετοχή μαζί με τους εργαζομένους τους ώστε να αποτρέψουμε πιθανό άνοιγμα των πολυεθνικών. Αντιλαμβανόμαστε δε ότι μία τέτοια πρωτοβουλία μας κάνει να χάνουμε μέρος του ελάχιστου καθημερινού εισοδήματος μας αλλά κανένας αγώνας δεν κερδήθηκε χωρίς να δοθεί ακόμη και με θυσίες», αναφέρεται στο κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου.
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων καλώντας και τα υπόλοιπα μέλη της στην Πελοπόννησο, τη Νοτιοδυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά να συμμετέχουν και εκείνοι είτε με ολοήμερο είτε με ολιγόωρο κλείσιμο των καταστημάτων τους, ενώνοντας τις φωνές τους με τους υπόλοιπους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς που θα κατέβουν στους δρόμους.

ΑΨΥΧΟΛΟΓΗΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Ωστόσο, φαίνεται πως με το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων δεν συμφωνούν όλοι και κυρίως, ο Σύλλογος Εμπόρων ιστορικού και εμπορικού κέντρου Πάτρας, ο οποίος χαρακτηρίζει την απόφαση αψυχολόγητη. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «ο σύλλογος μας από την ίδρυση του υπηρετεί αρχές και αξίες, που στόχο
έχουν την διασφάλιση των συμφερόντων του μικρομεσαίου εμπόρου της πόλης
μας, με κινήσεις και ενέργειες που θα του αποφέρουν το μεγαλύτερο δυνατό
όφελος. Δεν προχώρησε και δεν συμμετείχε σε πρωτοβουλίες και κινήσεις σπασμωδικού και πρόχειρου χαρακτήρα, που πιστεύουμε ότι προκαλούν ζημιά και δεν αποφέρουν τίποτα.
Η ανακοίνωση για μερικό κλείσιμο των καταστημάτων την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, είναι μια σπασμωδική, αψυχολόγητη και ανούσια κίνηση και καλούμε τα μέλη μας να πράξουν αναλόγως, σταθμίζοντας τους παράγοντες εκείνους που στην πραγματική οικονομία καθορίζουν τη στάση μας. Φυσικά είμαστε υπέρμαχοι της ελεύθερης επιλογής του κάθε συναδέλφου. Θυμίζουμε όμως πως ο αγώνας για διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που έχουν προκύψει, έχει περάσει σε άλλο επίπεδο».

ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΕΙΑ

Εξ άλλου, κάλεσμα να μην ανοίξουν σήμερα τις επιχειρήσεις τους απηύθυνε στα μέλη του και ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοποιών Ν. Αχαΐας, αναφέροντας πως «τα νέα υγειονομικά μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, καθιστώντας υποχρεωτική για την είσοδο σε εμπορικά κέντρα και καταστήματα, την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και για τους ανεμβολίαστους μοριακού ή rapid τεστ είναι αποτρεπτικά για τους καταναλωτές.
Οι επαγγελματίες του κλάδου διαπιστώνουν καθίζηση στο λιανεμπόριο, ενώ επισημαίνουν ότι τα μέτρα φρενάρουν τη διάθεση εκείνων που αυθόρμητα θα επέλεγαν να κάνουν τις αγορές τους. Μάλιστα, κάνουν λόγο για σοβαρή πτώση του τζίρου το τελευταίο δεκαήμερο. Ο Σύνδεσμός μας καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται στην αγορά. Ζητά να επιστρέψει το προηγούμενο καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο στα καταστήματα επιτρεπόταν η είσοδος σε όλους, με μάσκες».

Ροή ειδήσεων

Advertisement