Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Συναυλία με έργα για δύο πιάνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Έργα των Keith Jarrett, Περικλή Κούκου, Χρίστου Παπαγεωργίου, Richard Rodney Bennett, Claude Bolling και George Gershwin, θα πλημμυρήσουν στις 7.30 το βράδυ της Παρασκευής 19 Νοεμβρίου το νέο κτίριο του Δημοτικού Ωδείου «Μίκης Θεοδωράκης» της Πάτρας, με δύο αξιοθαύμαστους πιανίστες να δίνουν μία μοναδική συναυλία με «έργα για δύο πιάνα».

Στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου «Μίκης Θεοδωράκης», θα «ανταμώσουν» ο Χρίστος Παπαγεωργίου και ο Αναστάσιο Πάππας, οι οποίοι θα αφήσουν ένα σημαντικό καλλιτεχνικό – μουσικό αποτύπωμα. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί και την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, με αφορμή την πραγματοποίηση της συναυλίας επισημαίνει τα εξής: «Το νέο κτίριο που στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο Πατρών είναι ένα νεοκλασικό κτίριο – το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο – που διαμορφώθηκε για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες και είναι σε απόλυτη αρμονία με το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο που παράγεται σε αυτό. Στο συγκεκριμένο ακίνητο θα στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής, συντήρησης και αποκατάστασης του ακινήτου, το οποίο βρίσκεται στις οδούς Αράτου και Μαιζώνος, που είναι και η φυσική του έδρα. Οι εργασίες επισκευής και συντήρησης του παλαιού κτιρίου βρίσκονται σε εξέλιξη και στόχος είναι η ολοκλήρωσή του το συντομότερο δυνατόν.
Η λειτουργία δομών καλλιτεχνική παιδείας, όπως το Δημοτικό Ωδείο, με ανταπόδοση (δίδακτρα) ουσιαστικά δυσκολεύει και παρεμποδίζει τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να έχουν πρόσβαση στη μουσική παιδεία, αφού αυτό εξαρτάται από την δυνατότητα της οικογένειας να βάζει το χέρι στην τσέπη.
Τα τελευταία χρόνια η δυνατότητα των λαϊκών οικογενειών να καταβάλλουν δίδακτρα μειώνεται συνεχώς. Το 80% των μαθητών που φοιτούν στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών πληρώνουν μειωμένα δίδακτρα (άποροι, ΚΕΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι κλπ.). Τα έσοδα του Δημοτικού Ωδείου είναι συνεχώς μειούμενα, αφού το τσακισμένο λαϊκό εισόδημα, και η ανεργία καλά κρατεί. Η «ευαισθησία» των κυβερνόντων για την καλλιτεχνική παιδεία είναι γνωστή αφού πρόσφατα κατάργησαν και τα αντίστοιχα εικαστικά μαθήματα στο Λύκειο.
Η καλλιτεχνική παιδεία είναι δικαίωμα όλων των μαθητών και συνολικά του λαού μας. Αυτή είναι η δική μας αντίληψη ως Δημοτική Αρχή. Είναι δικαίωμα όλων και χρησιμοποιούμε όσες δυνατότητες υπάρχουν, για να καλύψουμε τις πολιτιστικές ανάγκες, διεκδικώντας χρηματοδότηση και μόνιμες θέσεις προσωπικού.
Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι η ανάγκη για μόνιμη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δημοτικού Ωδείου είναι επιτακτική. Ως Δημοτική αρχή θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε το δίκαιο αίτημα των ωρομισθίων καθηγητών για μόνιμη και σταθερή δουλειά».
Στη συναυλία την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης συμμετέχει και ο Βιλέν Καραπετιάν – Κοντραμπάσο.

Λόγω περιορισμένου αριθμού προσκλήσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν εγκαίρως θέση στο τηλέφωνο 2610 – 271 – 087, από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 6.00 το απόγευμα. Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικού Ωδείου: Γεράσιμος Βουτσινάς.

Ροή ειδήσεων

Advertisement