Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γιώργος Χρούσος στη “ΓΝΩΜΗ-«Ουδείς άτρωτος, τήρηση μέτρων από όλους»-Έρχεται 2η δόση εμβολίου για τους νοσήσαντες –

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Τέτας Γιαννάρου

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής εμβολιασμού προχθές ετέθη ως μείζον θέμα η κλιμακούμενη όξυνση της πανδημίας και ο βέλτιστος τρόπος της πλέον αποτελεσματικής διαχείρισής της, μέσω της ασφαλέστερης εμβολιαστικής κάλυψης.

Στο πλαίσιο αυτό ετέθη σύμφωνα με τον εξέχοντα Καθηγητή Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας τον έναν εκ των 250 κλινικών ερευνητών του κόσμου Γιώργο Χρούσο, το θέμα της βέλτιστης εμβολιαστικής κάλυψης και για τους νοσήσαντες από κορωνοϊό και βεβαίως το αδιαπραγμάτευτο της ουσιαστικής ασφάλειας που προσφέρει η 3η δόση για τους πλήρως εμβολιασθέντες.
«Αποφασίσαμε ότι αφού γίνει 5,5 ή 6 μήνες μετά τη νόσηση μια δόση εμβολίου η λεγομένη αναμνηστική θα πρέπει 6 μήνες μετά να επαναληφθεί ώστε να προσφέρει την δυνατόν ασφαλέστερη θωράκιση και σε αυτούς που έχουν νοσήσει». Παράλληλα ο Καθηγητής Γ. Χρούσος θεωρεί ότι λόγω της εκθετικής αύξησης της πανδημίας οι εμβολιασθέντες πρέπει 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους να προστρέξουν για την 3η δόση.
«Είναι κρίσιμο για την ασφάλεια των εμβολιασθέντων να κάνουν την 3η δόση» υπογραμμίζει. Παράλληλα διευκρινίζει ότι η υπάρχουσα παραλλαγή της μετάλλαξης Δέλτα δεν αφήνει περιθώρια ολιγωρίας στην τήρηση των μέτρων από κανέναν «Οι ανεμβολίαστοι είναι πλήρως εκτεθειμένοι και ρισκάρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ζωή τους. Πρέπει να γίνει συνείδηση πως ο αερομεταφερόμενος ιός μέσω της παραλλαγής της μετάλλαξης Δέλτα που επικρατεί, μεταδίδεται και από απόσταση 4 μέτρων. Οπότε, όσοι είναι ανεμβολίαστοι έχουν βάλει ήδη το όνομά τους σε λίστα θανάτου».
Επίσης, ο Καθηγητής Χρούσος υπερτονίζει ότι οι εμβολιασμένοι και μεταδίδουν και νοσούν «Μπορεί οι εμβολιασμένοι να αποφεύγουν στη πλειονότητά τους την πολύ βαριά νόσηση και τον θάνατο δεν παύουν όμως να μην είναι άτρωτοι. Για να μπορέσει να σταματήσει η διασπορά χρειάζεται αυστηρή τήρηση μέτρων και από τους εμβολιασμένους. Να τηρούν με αυστηρότητα τα μέτρα και αν είναι δυνατόν να συμπεριφέρονται και να εφαρμόζουν τις ίδιες προφυλάξεις με τους ανεμβολίαστους».


Ροή ειδήσεων

Advertisement