Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για ΜΕΘ: Σημαντική έλλειψη εντατικολόγων – Ένα lockdown θα βοηθούσε

Δημοσιεύθηκε

στις

Για την πορεία της πανδημίας και την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία μίλησε ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε πως υπάρχει σημαντική έλλειψη εντατικολόγων και αυτός είναι ο λόγος δεν είναι λύση το να αυξηθούν οι ΜΕΘ για τους ασθενείς με κορονοϊό.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξήγησε πως υπάρχει πρόβλημα με τους εντατικολόγους, γεγονός που σημαίνει ότι και να φτιαχτούν καινούριες ΜΕΘ δεν θα μπορούν να στελεχωθούν κατάλληλα και άρα δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα.

«Το να ανοίγουμε κρεβάτια έκτακτης ανάγκης και όχι πραγματικές ΜΕΘ σωστά στελεχωμένες, το να μετατρέπεις ένα χειρουργείο σε ΜΕΘ είναι μία λύση ύστατης ανάγκης και δεν μπορείς να πετύχεις τα αποτελέσματα που θα πετύχαινες αν είχες μία σωστά στελεχωμένη, οργανωμένη και έμπειρη ΜΕΘ. Δεν γίνεται να έχουμε ιδανικά αποτελέσματα σε συνθήκες πολέμου και έκτακτης ανάγκης», τόνισε.

Τόνισε πως «από τη στιγμή που δεν έχουμε άλλες ΜΕΘ και που ούτως ή άλλως το να γεμίσουμε τις ΜΕΘ με ασθενείς που έχουν κορονοϊό, δεν είναι λύση, γιατί και στα καλύτερα χέρια παγκοσμίως η θνητότητα είναι 40%, 4 στους 10 θα πεθάνουν» θα πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα.

Διευκρίνισε ότι «υπάρχουν δύο παράλληλα συστήματα εντατικών». Υπάρχουν ΜΕΘ μόνο για ασθενείς με κορονοϊό και ΜΕΘ μόνο για ασθενείς χωρίς κορονοϊό. «Δε μπορείς να βάλεις ασθενή με κορονοϊό εκεί που είναι άνθρωποι που δεν έχουν κορονοϊό και το αντίστροφο» σημείωσε.

Μάλιστα, διευκρίνισε πως την αναλογία των ΜΕΘ, δηλαδή πόσες κλίνες θα είναι covid και πόσες non covid, την ορίζει η πολιτεία και αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες. Ωστόσο, το να δίνεις περισσότερες κλίνες μόνο σε ασθενείς covid, έχει ως αποτέλεσμα να τις στερείς από εκείνους που έχουν άλλα νοσήματα, εξήγησε.

Σημείωσε ότι πρέπει να αυξήσουμε τον εμβολιασμό και ότι θα βοηθούσε ένα lockdown για να κερδίσουμε χρόνο: «Το να έχουμε 200.000 νέα ραντεβού για εμβόλια σε 15 μέρες, σημαίνει ότι θέλουμε 4-5 μήνες με αυτό το ρυθμό για να φτάσουμε σε ένα ποσοστό που θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επιδημία. Παράλληλα, θα πρέπει να επικαιροποιούμε με αναμνηστική δόση την ανοσία στους πολλούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί».

Σε όσους δηλώνουν πως αρνούνται πεισματικά να εμβολιαστούν και αμφισβητούν την επιστήμη ο καθηγητής σχολίασε πως τα όσα λένε είναι «κωμωδία».

NEWSIT.GR


Ροή ειδήσεων

Advertisement