Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Υγεία

Τριπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου

Για τους ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που θα μολυνθούν με κορονοϊό

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η βασική νόσος που προκαλεί το κάπνισμα (μαζί με το πνευμονικό καρκίνο) σκοτώνει παγκοσμίως περισσότερους από τέσσερις εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο όσους δηλαδή έχει σκοτώσει μέχρι τώρα ο κορονοϊός συνολικά, όπως επισημαίνει από το πανεπιστήμιο Κρήτης ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης προσθέτοντας πως η προσβολή από κορωνοϊό για τους ανθρώπους που νοσούν από ΧΑΠ είτε το γνωρίζουν είτε όχι αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους.

Η λοίμωξη covid σε ασθενή με ΧΑΠ τριπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου και αυξάνει κατά τεσσερισήμισι φορές τον κίνδυνο νοσηλείας. Όπως εξηγούν ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης και ο καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ από το νοσοκομείο «Αττικόν» νοσοκομείο Στέλιος Λουκίδης πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας οι διαγνωσμένοι ασθενείς με ΧΑΠ που συνιστούν περίπου το 50% αυτής της πληθυσμιακής ομάδας είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, συμβουλεύονται διαρκώς τον πνευμονολόγο τους, τηρούν τα μέτρα προστασίας, κάποιοι φορούσαν ανέκαθεν μάσκα στα ΜΜΜ (προ κορονοϊού) κι έχουν πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη σε ποσοστό που αγγίζει το 97%.

Σύμφωνα με τις νέες μελέτες από ΧΑΠ πάσχει το 10,6% του ελληνικού πληθυσμού και οι μισοί δεν το γνωρίζουν γιατί όπως εξηγεί ο πνευμονολόγος Γεώργιος Χειλάς, Επιμελητής Α στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και συντονιστής της ομάδας ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ο καπνιστής είναι ενοχικός και δεν πάει εύκολα στο γιατρό γιατί ξέρει πως ο γιατρός θα του πει να κόψει το κάπνισμα.

Επίσης θεωρεί τα πρώτα συμπτώματα, τον τσιγαρόβηχα και τα πτύελα φυσιολογική απόρροια του τσιγάρου.

Αν ο ασθενής δεν διακόψει το κάπνισμα, οι θεραπείες δεν θα τον βοηθήσουν και μοιραία θα οδηγηθεί σε αναπνευστική αναπηρία. Επίσης οι ασθενείς με ΧΑΠ κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν πνευμονικό καρκίνο και για την έγκαιρη πρόληψη της χρόνιας αποφρακτικήςπνευμονοπάθειας όσο και του καρκίνου πρέπει να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο δίκτυο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας που θα περιλαμβάνει τις ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις με πλήρη αποζημίωση και κέντρα ΧΑΠ, Κέντρα Καρκίνου των πνευμόνων και Ιατρεία

Διακοπής Καπνίσματος, όλα διασυνδεδεμένα. Για την διάγνωση της ΧΑΠ απαιτείται σπιρομέτρηση ενώ για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα θα πρέπει να αποζημιώνεται για ομάδες υψηλού κινδύνου η ειδική εξέταση (αξονική τομογραφία θώρακός χαμηλής δόσης) μέσω της οποίας βρίσκονται όχι μόνο οι πρώιμοι όγκοι αλλά και άλλες πνευμονικές βλάβες.

Όπως επισημαίνει η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα η πρόληψη των πνευμονικών παθήσεων δεν εξαντλείται στην ένταξη μιας εξέτασης στο σύστημα αποζημίωσης και πρόκειται για μια ολόκληρη διαδικασία με την δημιουργία του δικτύου που θα περιλαμβάνει και τα ειδικά κέντρα σε νοσοκομεία της επικράτειας. Ωστόσο ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης επισημαίνει ότι παρότι στο νοσοκομείο «Αττικόν» που εργάζεται ο ίδιος και στο νοσοκομείο Σωτηρία και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Θεσσαλίας έχουν ετοιμαστεί κέντρα ΧΑΠ, δεν έχουν τεθεί ακόμα σε λειτουργία καθώς λόγω της Covid το σύστημα υγείας γίνεται γι ακόμα μία φορά μονοθεματικό!


Ροή ειδήσεων

Advertisement