Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Η πρώτη εκλογική νίκη της Ν.Δ. και η δικαίωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Δημοσιεύθηκε

στις

Του Αντώνη Κουνάβη (*)

Συμπληρώθηκαν 47 χρόνια από την επιβλητική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις πρώτες εκλογές της Μεταπολίτευσης.
Το αποτέλεσμα τους ήταν κυριολεκτικά ένας θρίαμβος για τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, η οποία απέσπασε το 54,37% των ψήφων και 220 έδρες στη Βουλή. Αυτό το εντυπωσιακό ποσοστό οφειλόταν πρωτίστως στην εμβληματική παρουσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο ίδιος αναγνωριζόταν ευρύτατα ως ο μόνος κατάλληλος πολιτικός να ηγηθεί της τιτάνιας προσπάθειας για την ομαλή και αναίμακτη αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στις 23 Νοεμβρίου 1974, ο αείμνηστος Εθνάρχης επεσήμανε με έμφαση: «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις των προβλημάτων. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ο μόχθος».
Και η πρώτη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η πρώτη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, ρίχτηκε στη δουλειά.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής βρέθηκε στα ηνία μιας διαλυμένης χώρας, η οποία έβγαινε μόλις από μια τραυματική επταετή δικτατορία, με την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο να βρίσκεται σε εξέλιξη και με το ενδεχόμενο μιας πολεμικής αναμέτρησης με την Τουρκία να είναι ορατό.
Χειρότερα δεν γινόταν. Ωστόσο, επιτέλεσε έναν άθλο.
Η πλήρης αποκατάσταση της δημοκρατίας, με τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ και το πρωτοποριακό για την εποχή Σύνταγμα του 1975, ήταν τα πρώτα αποφασιστικά βήματα του για να ξαναγίνει η Ελλάδα μια κανονική χώρα.
Στη συνέχεια, έβαλε σε εφαρμογή το μεγαλόπνοο σχέδιο του: να την κάνει ισότιμο μέλος της τότε ΕΟΚ, με τις πιθανότητες να είναι συντριπτικά εναντίον του,
Στη δυτική Ευρώπη ήταν αντιμέτωπος με τους πάντες, με τον τότε καγκελάριο της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ να φέρεται να είπε: «Για να βάλει την Ελλάδα στην ΕΟΚ, (ο Καραμανλής) θα πρέπει να περάσει πάνω από το πτώμα μου».
Αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, είχε εναντίον του την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Κι όμως, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τα κατάφερε παίρνοντας την Ελλάδα από τα… τάρταρα και κάνοντας την σταδιακά ένα σύγχρονο κράτος, μέλος της ενωμένης Ευρώπης.
Στις μέρες μας, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας θεωρείται πια δεδομένος, ακόμη και για πολέμιους του στο παρελθόν. Πρόκειται, ασφαλώς, για την απόλυτη δικαίωση του αείμνηστου Εθνάρχη.
Βαδίζοντας στα χνάρια του, η Νέα Δημοκρατία, πιστή στο πατριωτικό της καθήκον, με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλάζει σταδιακά την πατρίδα μας, με αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ρηξικέλευθες τομές.
Και η νέα ΔΕΕΠ Αχαϊας θα στηρίξει εποικοδομητικά το έργο της κυβέρνησης, όπως άλλωστε επιτάσσει η αποστολή της, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, για το καλό της παράταξης και του τόπου μας.
(*) Ο Αντώνης Κουνάβης είναι πρόεδρος της ΔΕΕΠ Νέας Δημοκρατίας Αχαϊας

Άρθρα-Συνεργασίες

Στην τύχη τους οι αδέσποτες σκιές της Πάτρας…

Δημοσιεύθηκε

στις

THΣ ΜΑΡΙΑΣ ΓΟΥΒΗ (*)

Εδώ και μήνες, πολλή κουβέντα περιστρέφεται γύρω από την παρουσία συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν έλλειμμα στέγης και διαβιούν με δυσκολίες στους δρόμους της Πάτρας, με την αγωνία για την κατάσταση τους να κορυφώνεται τις μέρες με το δριμύ ψύχος. Η ίδια αγωνία αφορά και στα εκατοντάδες αδέσποτα ζώα που, χωρίς σπίτι, φροντίδα και τροφή κινδυνεύουν από την επέλαση του χιονιά, περισσότερο από ποτέ.

Θα περιμέναμε, λοιπόν, στα πρόσφατα δελτία τύπου που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την αναγνώριση των επιδόσεων(!) του Δήμου Πατρέων από την Πανελλήνια Φιλοζωϊκή Περιβαλλοντική Ομοσπονδία («Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει») σε πρακτικές φιλοζωΐας του προσωπικού του και τη λειτουργία του καταφυγίου στο Δρέπανο, να υπάρχουν και άμεσες, σαφείς και χρήσιμες οδηγίες προς τους συνδημότες μας. Για τους ενδεδειγμένους προβλεπόμενους τρόπους ανακούφισης, προφύλαξης και σίτισης όσων άστεγων πλασμάτων κυκλοφορούν στον αστικό ιστό.
Καλές οι εκπαιδευτικές συναντήσεις με μαθητές όλων των βαθμίδων για την καλλιέργεια φιλοζωϊκής παιδείας. Καλές και οι φιλοφρονήσεις για το αυτονόητο. Εξίσου απαραίτητο -μετά από τόσα χρόνια υπομονής και αναμονής της λειτουργίας του ακριβοθώρητου δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων- είναι να ενεργοποιηθούν όλοι οι στόχοι για τους οποίους έχει δημιουργηθεί. Κυρίως να γίνει επισκέψιμο και προσβάσιμο, αρκετές ώρες της ημέρας, κάθε εβδομάδα, σε εθελοντικές ομάδες και μεμονωμένους εθελοντές, για την συμβολή στην απρόσκοπτη κι αποδοτικότερη λειτουργία του.
Επείγουν: :
– Η στελέχωση του από κτηνιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
– Η καταγραφή -σε μόνιμο λειτουργικό μητρώο- εθελοντών που θα αποκτήσουν ρόλο στη λειτουργία του, με εκπαίδευση, ενσυναίσθηση και ευθύνη.
– Η καταγραφή και σταδιακή περισυλλογή-φροντίδα-σήμανση αδέσποτων σκύλων (και γατιών).
– Η λειτουργία ειδικής, ανανεώσιμης σχετικής ιστοσελίδας, όπου θα προωθούνται προς υιοθεσία -με όλες τις νόμιμες διαδικασίες- όσα περισσότερα ζώα συντροφιάς γίνεται, προς αποφυγή άσυλοποίησης τους.
– Η εμπέδωση σε κάθε συμπολίτη, σε κάθε γειτονιά, μέσω επαναλαμβανόμενων κοινωνικών φιλοζωικών μηνυμάτων (πχ. με σχετικό έντυπο ενσωματωμένο στους λογαριασμούς ύδρευσης), η υποχρέωση μας στην φροντίδα, τροφή και περίθαλψη των αδέσποτων (αναγραφή τρόπων), καθώς και παραπομπή στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με τους όρους ευζωΐας και των δεσποζόμενων ζώων, καθημερινά και ιδιαίτερα τις μέρες ψύχους και βροχόπτωσης (τοποθέτηση κατασκευών φιλοξενίας και σίτισης, συμβατές με την κείμενη νομοθεσία).
– Η λειτουργία ανοικτής γραμμής επικοινωνίας με αρμόδια στελέχη του Δήμου Πατρέων για παροχή πληροφοριών, συμβουλών κλπ για τα αδέσποτα.
Η αγάπη και η φιλοζωία πάνε πακέτο! Εμείς, στο σπιράλ, αυτόν τον χειμώνα (και όχι μόνο) αγαπάμε τη ζωή και συμπονούμε τα ζώα. Τα σκεφτόμαστε. Κάνουμε όλοι μαζί την διαφορά: Βοηθάμε να συμβιώσουν σε πλήρη αρμονία με όλους μας!

(*) Έμπορος, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου «σπιράλ», Παρατηρήτρια ΚΟΔΗΠ, εκ μέρους του «σπιράλ»

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Ο δρόμος των κινητοποιήσεων δεν είναι μονόδρομος…

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Κατερίνας Γρ. Σολωμού, αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, δημοτικής συμβούλου με την παράταξη “Πρωτεύουσα Ξανά”, καθηγήτριας Ιατρικής του Παν/μίου Πατρών 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η αντιπρόεδρος του Σώματος, Κατερίνα Σολωμού ανέφερε πως «η απόφαση της Δημοτικής αρχής για κινητοποίηση στην Αθήνα και η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας σε δεύτερο χρόνο μόνο σεβασμό δεν δείχνει στο ύψιστο όργανο της πόλης, προκαλώντας δυσαρέσκεια σε μέλη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Φυσικά και πρέπει να διεκδικούμε από τις κυβερνήσεις αυτά που πιστεύουμε ότι μας αναλογούν με κάθε τρόπο, ωστόσο ο δρόμος των κινητοποιήσεων δεν είναι μονόδρομος. Θα πρέπει να απαλείψουμε εμμονές και σύνδρομα περασμένων δεκαετιών, λανθασμένων πολιτικών, χαμηλών προσδοκιών και στενών οριζόντων.

Άλλες πόλεις , όπως Τρίκαλα, Βόλος, Λάρισα, Γιάννενα κάνουν βήματα μπροστά και εμείς απλώς παρακολουθούμε…

Χάνονται ευκαιρίες λόγω ιδεοληψιών να γίνει η Πάτρα, η Πρωτεύουσας της Νότιας Ελλάδος.

-Πρέπει να αναδειχθεί ως πόλη του πνεύματος, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού αλλά και ως πόλη του Αγίου Ανδρέα. Να γίνει μια πόλη που θα εξελίσσεται διαρκώς.

-Όλοι λένε ναι στην ευρωζωνικότητα, το 5G, τις νέες τεχνολογίες, το Patras IQ, που θα κάνουν την Πάτρα μια έξυπνη πόλη και η σημερινή δημοτική αρχή το αρνείται.

-Η καθημερινότητα των πολιτών είναι εφιαλτική: Χωρίς λειτουργικούς δρόμους και πεζοδρόμια σε πολλές συνοικίες, με εγκλωβισμένους οδηγούς σε ένα απίστευτο κυκλοφοριακό χάος.

-Η καθαριότητα σε ελλειπή κατάσταση.

-Υποδομές, όπως η ολοκλήρωση της εγκατάστασης για το φυσικό αέριο, η έλευση του τρένου, η νέα μαρίνα, το παραλιακό μέτωπο, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει και αναρωτιέμαι πότε θα ολοκληρωθούν άραγε;

-Το έργο της ανάπλασης του κέντρου της Πάτρας ήδη ευρίσκεται σε αδιέξοδο. Θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση  για να μην χαθεί η χρηματοδότηση και το έργο οδηγηθεί στις καλένδες.  Ένα έργο με εκτιμώμενο χρόνο υλοποίησης 24μήνες το οποίο όμως θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 31/12/2023.

Μπορεί η πανδημία να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα την τελευταία διετία, αλλά η Πάτρα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια σε μεγάλες εκδηλώσεις, διεθνή συνέδρια.

Θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι φορείς, Πανεπιστήμια Πατρών και Πελοποννήσου, ΕΑΠ, Περιφέρεια, Επιμελητήρια, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο ΟΕΒΕΣΝΑ, ο ΣΚΕΑΝΑ, ο Ιατρικός και Δικηγορικός Σύλλογος και να διεκδικηθούν οργανώσεις και εκδηλώσεις και να διαφημιστεί η Πάτρα.

Αυτά και πολλά άλλα….

Φυσικά και πρέπει συνεχώς να διεκδικούμε. Όμως, πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς το ύψιστο όργανο της πόλης που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο όπου πρώτα συζητούνται τα θέματα και αποφασίζονται οι δράσεις που πρέπει να γίνουν και όχι κατόπιν εορτής.

Η παράταξη Πρωτεύουσα Ξανά, αν και διαφωνεί με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, στηρίζει με κάθε τρόπο οτιδήποτε μπορεί να επιφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα στην Πάτρα, άρα και την κινητοποίηση, θεωρώντας  το πλαίσιο διεκδίκησης ημιτελές καθώς απουσιάζουν κρίσιμα ζητήματα για την πόλη και τις προοπτικές της».

 

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: H μεγάλη (αναγκαία) αλλαγή στην πολιτική προστασία

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων και φυσικών φαινομένων αποτελεί το καλύτερο «σχολείο», δεδομένου ότι οι θεωρητικές γνώσεις και τα «εγχειρίδια», μάλλον μικρή αξία έχουν όταν κάποιος βρίσκεται αντιμέτωπος με… την πραγματικότητα και στο πεδίο της «μάχης».

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που υπόκειται σε φυσικά φαινόμενα και κρίσεις. Μία χώρα που είναι σεισμογενής, που αντιμετωπίζει καύσωνες και πυρκαγιές, έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, αλλά και κάπου – κάπου (όχι πολύ συχνά μέχρι τώρα) και ισχυρούς χιονιάδες, σαν και αυτόν που παρέλυσε την Αττική.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα δεν είναι μία απέραντη χώρα. Δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ πυρκαγιές όπως αυτές στη Φλόριντα ή στη Ρωσία, δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ σεισμούς και τσουνάμι όπως αυτά στην Ιαπωνία, δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ χιονιάδες και καταιγίδες όπως αυτές στη Νορβηγία και στον Καναδά.

Θα ήταν πολύ εύκολο να σκεφθεί κάποιος λοιπόν ότι αυτή η μικρή χώρα, παρά τις υπαρκτές και σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές, θα μπορούσε να έχει δομήσει μία ισχυρή ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών με υψηλού επιπέδου τεχνοκράτες και ειδικευμένα στελέχη που σε όλες τις περιπτώσεις (και με όλες τις κυβερνήσεις) θα καθοδηγούν τις άλλες υπηρεσίες του κράτους, την αυτοδιοίκηση ή ακόμα και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Πόσο δύσκολο θα ήταν για το ελληνικό κράτος, των τόσων και τόσων υπηρεσιών, γραμματειών, οργανισμών, κλπ, να έχει φτιάξει μία σοβαρή ομάδα πολιτικής προστασίας που να μην εξαρτάται από την εκάστοτε κυβέρνηση και τον εκάστοτε πρωθυπουργό ή υπουργό;

Καθόλου δύσκολο. Ειδικά από τη στιγμή που τουλάχιστον από την πυροσβεστική υπηρεσία, διαχρονικά υπάρχουν αρκετά και καλά στελέχη με σημαντική εμπειρία που θα μπορούσαν να πλαισιωθούν από επιστήμονες και άλλους ειδικούς…

Αν περιμένουμε να οριοθετηθούν και να ανοίξουν όλα τα ποτάμια και οι χείμαρροι, να αγοραστούν επαρκή πυροσβεστικά αεροσκάφη και εκχιονιστικά οχήματα, να διαμορφωθούν όλοι οι αναγκαίοι δρόμοι μέσα στα δάση και οι οικισμοί να είναι απολύτως προστατευμένοι από φωτιές, πλημμύρες και χιόνια, θα… περιμένουμε πολύ! Μάλλον θα περιμένουμε… για να περιμένουμε.

Η μεγάλη αλλαγή που μπορεί να γίνει άμεσα, είναι να διαμορφωθεί μία νέα και ανεξάρτητη πολιτική προστασία, μία επιτελική ομάδα ειδικών και έμπειρων, που θα διαμορφώσει νέα σχέδια, που θα δίνει οδηγίες, που θα βρίσκεται στο μέτωπο των συμβάντων και θα καθοδηγεί τους πάντες.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα