Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Γερμανία: Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός – Πρόταση για καταβολή νοσηλίων από τους ανεμβολίαστους

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιμέτωπη με το σφοδρότατο τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται η Γερμανία, με το σύστημα υγείας της να δέχεται αφόρητες πιέσεις ή και να «γονατίζει».

Υπό αυτό το πρίσμα πληθαίνουν οι φωνές υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Ακόμη και όσοι διατυπώνουν δεύτερες σκέψεις, το κάνουν σχεδόν αποκλειστικά γιατί ακόμη κι αν επιβληθεί τώρα υποχρεωτικός εμβολιασμός, τα αποτελέσματά του θα αργήσουν να φανούν, την ώρα που η Covid-19 «θερίζει».

Ο συνταγματολόγος του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου Ούλριχ Μπάτις δηλώνει στην «Neue Osnabruecker Zeitung» χωρίς επιφύλαξη ότι «ένας γενικός υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ήταν απολύτως δικαιολογημένος – για την προστασία της ζωής άλλων ανθρώπων» και θεωρεί ότι το Σύνταγμα είναι απολύτως σαφές σε αυτό το σημείο. «Ο προληπτικός εμβολιασμός πολιτών κατά του κορονοϊού καλύπτεται από το άρθρο 2 του Συντάγματος, το οποίο αφορά την προστασία της ζωής των άλλων ανθρώπων», τονίζει ο συνταγματολόγος και επισημαίνει ότι αυτός ο εμβολιασμός «μπορεί να γίνει το συντομότερο δυνατό». Είναι πλέον ξεκάθαρο, αναφέρει, ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί πλέον να κάνει τίποτα εναντίον του τέταρτου κύματος, «είναι πλέον πολύ αργά για αυτό», λέει χαρακτηριστικά. «Αλλά μπορεί να βοηθήσει ενάντια σε ένα μελλοντικό νέο κύμα», εξηγεί.

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ Φραντς Τ. Μάιερ, ο οποίος θεωρεί «θεμελιωδώς συμβατό» με το Σύνταγμα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. «Όλα εξαρτώνται από το αν συντρέχουν καλοί λόγοι και αν υπηρετείται η αναλογικότητα. Η ελευθερία ενός ατόμου τελειώνει εκεί που κινδυνεύει η ελευθερία και η υγεία των άλλων. Αυτό ισχύει και εδώ, εφόσον δεν επιτύχει η εκστρατεία εμβολιασμού», προσθέτει ο καθηγητής και επισημαίνει ότι για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν «θα μπορούσαν να επιβληθούν πρόστιμα ή να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για την απώλεια της ασφαλιστικής κάλυψης υγείας τους».

Και πρόταση για καταβολή νοσηλίων από ανεμβολίαστους

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ένωση Ιατρών Ασφαλιστικών Ταμείων (KV) του Βερολίνου τάχθηκε σήμερα υπέρ ενός εθνικού lockdown για τους ανεμβολίαστους και ζήτησε μάλιστα συμμετοχή τους στα έξοδα νοσηλείας τους, σε περίπτωση που νοσήσουν από κορονοϊό. «Ο μεγάλος αριθμός των ανεμβολίαστων θα μας οδηγήσει στην καταστροφή και το σύστημα υγείας μας σε τεράστια επιβάρυνση. Μόνο με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δεν θα πάμε μπροστά», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης.

Η Γερμανική Ένωση Νοσοκομείων από την πλευρά της ζητά να μην αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, Γκέραλντ Γκας, προειδοποιεί ωστόσο, σε δηλώσεις του στον Όμιλο Funke, ότι η συζήτηση θα πρέπει να διεξαχθεί στην κοινωνία με πολύ υπεύθυνο τρόπο και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Η νέα κυβέρνηση, σημειώνει ο κ. Γκας, πρέπει να δημιουργήσει ένα «επιτελείο πανδημίας», προκειμένου να συντονίζει συνεχώς όλα τα μέτρα και τις διαφορετικές παραμέτρους.

Συνταγματική και επιβεβλημένη θεωρεί την εισαγωγή του υποχρεωτικού εμβολιασμού και ο Πρωθυπουργός της Βάδης – Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν (Πράσινοι). Σε άρθρο για την «Frankfurter Allgemeine Zeitung» που υπογράφει από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ (CSU), τονίζεται ότι «ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν αποτελεί παραβίαση των πολιτικών ελευθεριών. Αντιθέτως, αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να ανακτήσουμε την ελευθερία μας». Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ (CDU) και ζήτησε κεντρική απόφαση από την ομοσπονδία.

Επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού εμφανίζεται από την άλλη πλευρά ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF, σημείωσε ότι «δεν θα έλυνε το σημερινό, οξύ πρόβλημα, καθώς το αποτέλεσμα θα ερχόταν με μεγάλη καθυστέρηση». Όπως είπε, τώρα απαιτείται περιορισμός των επαφών και καλός συντονισμός. Ο κ. Σπαν αναγνώρισε πάντως ότι «πολλοί Πρωθυπουργοί ομόσπονδων κρατιδίων τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού», αλλά έθεσε ταυτόχρονα ζήτημα «ελευθερίας και ευθύνης» και τόνισε ότι οι πολίτες «έχουν πρώτα από όλα ηθική και κοινωνική υποχρέωση να εμβολιαστούν».

Ανεφάρμοστο θεωρεί τον υποχρεωτικό γενικό εμβολιασμό ο υποψήφιος Αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, θεωρώντας και αυτός ότι δεν θα είχε αποτέλεσμα έγκαιρα. Ο κ. Μερτς, μιλώντας στο ARD, εξέφρασε επιπλέον και επιφυλάξεις σχετικά με το εάν κάτι τέτοιο θα ήταν συνταγματικά αποδεκτό και παραδέχθηκε ότι «είναι πολύ δύσκολο να επιβάλει κανείς κάτι τέτοιο σε όσους συστηματικά αρνούνται». Αντίθετα, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τάχθηκε υπέρ της γενικής εφαρμογής του Κανόνα 2G (πρόσβαση σε εμβολιασμένους και ιαθέντες) σε όλη τη Γερμανία, καθώς, όπως υποστήριξε, κάτι τέτοιο θα ήταν ένας πολύ ευκολότερος και ταχύτερος τρόπος» για την καταπολέμηση της πανδημίας. «Έτσι, κανένας ανεμβολίαστος βουλευτής δεν θα πατούσε το πόδι του στη Βουλή και κανένας ανεμβολίαστος ποδοσφαιριστής δεν θα πατούσε το πόδι του στο γρασίδι. Αυτό το μέτρο θα καθιστούσε περιττή και τη συζήτηση για μια γενική απαίτηση εμβολιασμού», δήλωσε ο κ. Μερτς.


Ροή ειδήσεων

Advertisement