Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Από εμάς εξαρτάται

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Το έχουμε γράψει πολλές φορές και όχι μόνο το τελευταίο διάστημα: Ένα γενικό lockdown είναι καταστροφικό. Και όχι μόνο για την οικονομία. Είναι καταστροφικό ακόμα και για την ψυχική μας υγεία!

Και όποιος αμφιβάλλει, ας δει την Ελλάδα των δύο lockdown. Με ένα μέρος της κοινωνίας στα όρια της κατάθλιψης ή του νευρικού κλονισμού. Με μία «επιδημία» δολοφονιών και άλλων σοβαρών αδικημάτων ή ακόμα και με μία «επιδημία» αγένειας που ξεφεύγει κατά πολύ από τα όρια της δέουσας κοινωνικής συμπεριφοράς.

Χωρίς να είμαστε ψυχολόγοι ή άλλου είδους ειδικοί, πιστεύουμε ακράδαντα ότι το μετά – lockdown στρες, εκδηλώθηκε στην κοινωνία μας, φτάνοντας και σε εξαιρετικά δραματικές μορφές.

Κάποιοι έφτασαν στο σημείο, όχι μόνο να αρνούνται τα εμβόλια, αλλά και την ιατρική συνδρομή. Κάποιοι, αρνούνται ακόμα και την απογραφή και… ποιος ξέρει; Ίσως αύριο αρνηθούν και το φάρμακο που εδώ και δέκα χρόνια παίρνουν για την πίεση ή και το θερμόμετρο που μετράει τον πυρετό!

Αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στα social media, δεν απεικονίζει μόνο μία όψη της κοινωνίας μας που πάντα υπήρχε. Απεικονίζει μία… ομαδική παράκρουση!

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές λοιπόν ότι η κοινωνία μας δεν χρειάζεται άλλους «εγκλεισμούς» που μόνο χειρότερα θα κάνει τα πάντα. Από την άλλη όμως, πώς μπορεί ένα κράτος να προστατεύσει το σύστημα υγείας του – και τελικά κάθε πολίτη – όχι μόνο από τον κορωνοϊό, αλλά από ένα σωρό άλλες παθήσεις και ατυχήματα, που φυσικά δεν έχουν σταματήσει να υπάρχουν;

Είτε εμβολιασμένος με σπασμένο πόδι, είτε ανεμβολίαστος με σπασμένο πόδι, την ίδια ανάγκη έχουν και της ίδιας περίθαλψης πρέπει να τύχουν. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό όμως όταν τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε «μονοθεματικά» και όλα τα κρεβάτια γεμίζουν με ασθενείς Covid;

Όλοι ξέρουμε πως μπορεί να αποφευχθεί. Με μάσκες, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών και εμβόλιο. Πόσοι τα κάνουμε; Πόσοι, πραγματικά, παίρνουμε μέτρα; Ας κοιταχθούμε όλοι στον καθρέπτη μας και ας απαντήσουμε… Τελικά, από εμάς τους ίδιους εξαρτώνται πολλά. Και τώρα και πάντα και παντού!

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement