Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Μανωλόπουλος για μονοκλωνικά αντισώματα: Με κριτήρια η χορήγησή τους στα νοσοκομεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας μίλησε ο καθηγητής φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως την Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε νοσοκομεία της χώρας μας.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, η λίστα με τα νοσοκομεία που θα χορηγούν τα μονοκλωνικά αντισώματα αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός της ημέρας. Η Ελλάδα έχει λάβει 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων. Ο καθηγητής φαρμακολογίας εξήγησε την δυσκολία που υπάρχει παγκοσμίως με τα μονοκλωνικά αντισώματα, καθώς ενώ πρέπει να χορηγηθούν στον ασθενή 2 με 3 ημέρες μετά την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, η έγχυση γίνεται στα νοσοκομεία και διαρκεί μία με μιάμιση ώρα περίπου.

Ο κ. Μανωλόπουλος πρόσθεσε επίσης ότι οι δόσεις είναι πολύ λίγες και δεν φτάνουν για όλους οπότε η επιλογή των ατόμων που θα λάβουν τα μονοκλωνικά αντισώματα θα έχει πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και θα αφορά άτομα ανοσοκατεσταλμένα, μεγάλης ηλικίας με συνοδές παθήσεις.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της χορήγησης μονοκλωνικών στη χώρα μας, ωστόσο κάποια επιτροπή είτε του υπουργείου είτε του ΕΟΔΥ θα πρέπει να επιλέγει από τα κρούσματα που δηλώνονται ποια άτομα είναι υποψήφια για να ακολουθήσουν την εν λόγω θεραπεία.


Ροή ειδήσεων

Advertisement