Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Έπεσε ο «Βράχος»-Επικίνδυνη κατολίσθηση στον Τσιβλό, διακοπή της απευθείας οδικής διασύνδεσης με τη Ζαρούχλα για μήνες!

Δημοσιεύθηκε

στις

Πριν η νέα κακοκαιρία, η πιο ισχυρή όπως αναμένεται λίγο πριν την έλευση του φετινού χειμώνα, κάνει την… εμφάνισή της, τα προεόρτια ήρθαν μετά την κατάρρευση πλαγιάς στη θέση «Βράχος», στο ύψος της λίμνης Τσιβλού η οποία απέκοψε από νωρίς χθες το πρωί την οδική σύνδεση με την Ακράτα.

Το γεωλογικό αυτό φαινόμενο εκτιμάται ως ένα από τα σοβαρότερα της τελευταίας 10ετίας στην ορεινή Αχαΐα και αποκόπτει την απευθείας σύνδεση με την Ν.Ε.Ο. (Ολυμπία οδό) και την παλαιά Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου, το δεύτερο μεγάλο χειμερινό τουριστικό θέρετρο, την περιοχή της Ζαρούχλας.
“Βράχοι δεκάδων τόνων έπεσαν στο οδόστρωμα, ευτυχώς την ώρα που είχαμε το φαινόμενο ήταν νύχτα και δεν διέρχετο κάποιο ΙΧ” αναφέρει η τοπική επιχειρηματίας από τη Ζαρούχλα, Μαρία Οικονομοπούλου. Ο δρόμος θα κλείσει για άγνωστο, όπως εκτιμάται από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Π.Δ.Ε, χρόνο.
«Πρόκειται για ένα φαινόμενο επαγόμενο των τελευταίων μεγάλων βροχοπτώσεων που προηγήθηκαν. Μεγάλοι βράχοι αποκολλήθηκαν από τα πρανή και έπεσαν στο οδόστρωμα. Από το πρωί χθες βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Αχαΐας προκειμένου να απομακρυνθούν και να ανοίξει ο δρόμος» αναφέρει στην «Γ» ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π.Δ.Ε. Νίκος Γυφτάκης.
ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Η κυκλοφορία από και προς τη Ζαρούχλα διεξάγεται πλέον μέσω της παλαιάς Ε.Ο. από Καμαρόβρυση, για την Ακράτα, και μέσω Χιονοδρομικού, για τα Καλάβρυτα. «Μετά την εκτεταμένη κατολίσθηση στη θέση ‘Βράχος’ στο ύψος της Λίμνης Τσιβλού, ο δήμος Αιγιαλείας κινητοποιήθηκε άμεσα προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες αποκατάστασης από μηχανήματα της Περιφέρειας. Μηχανήματα του Δήμου επιχειρούν προς εξυγίανση της παλαιάς επαρχιακής οδού μέσω Καμαρόβρυσης, ώστε να δοθεί εντός λίγων ωρών στην κυκλοφορία στους οδηγούς» σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Ακράτας – Αιγείρας Μαρία Σταυροπούλου.
Ο δρόμος μέσω Καμαρόβρυσης, σύμφωνα με την κ. Σταυροπούλου, είναι από χθες το μεσημέρι πλέον ασφαλής και οι μετακινήσεις μπορεί να γίνονται κανονικά. Χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε και ο καθαρισμός του δρόμου στη θέση Βράχος όμως δεν είναι σαφές αν θα μπορέσει άμεσα να δοθεί στην κυκλοφορία. «Το φαινόμενο παραμένει σε εξέλιξη, είναι μια περιοχή ύποπτη και για νέες κατολισθήσεις καθώς η νέα κακοκαιρία έρχεται αλλά και ακολουθεί ένας δύσκολος χειμώνας. Μεγάλα βράχια παραμένουν στα πρανή και μπορεί οποιαδήποτε ώρα να βρεθούν και αυτά στο οδόστρωμα» προειδοποιεί ο κ. Γυφτάκης.
ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ…
Τοπικοί φορείς δηλώνουν τον προβληματισμό τους για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας και τις επιπτώσεις μιας παρατεταμένης διακοπής της οδικής επικοινωνίας στην περιοχή της λίμνης Τσιβλού. «Το τμήμα του δρόμου που έκλεισε δεν έτυχε εδώ και καιρό της απαιτούμενης προσοχής εκ μέρους των αρμοδίων. Μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον που η Περιφέρεια σε συνεργασία με το δήμο και τις τοπικές κοινότητες, εγκατέστησε εργολάβο στην επ. Οδό Ακράτα – Ζαρούχλα, ξεκινώντας σημειακές παρεμβάσεις βελτίωσης του οδοστρώματος και αποκατάστασης χρόνιων προβλημάτων. Ευελπιστούμε ότι με την εγκατάσταση του εργολάβου θα αντιμετωπιστούν προβλήματα και το οδικό δίκτυο θα αναβαθμιστεί, καλύπτοντας τόσο τις καθημερινές μετακινήσεις όσο και την επισκεψιμότητα κατά την χειμερινή περίοδο» τονίζει η κ. Σταυροπούλου.
«Οι ασφαλτοστρώσεις και άλλα ημίμετρα όπως τα στηθαία και τα συρματοπλέγματα στα πρανή, δεν θα καλύψουν το πρόβλημα, απαιτείται μια σοβαρή τεχνική παρέμβαση όπως έγινε πχ. στην Πούντα-Καλάβρυτα ή σε πολλά από τα πρανή της νέας Εθνικής από την ‘Ολυμπία οδό’. Κάτοικοι, επαγγελματίες, επιχειρήσεις και άνθρωποι από τουριστικές μονάδες, νιώθουμε παιδιά ενός κατώτερου θεού, αντιμετωπίζουμε την αδιαφορία και την ανικανότητα σε πολλά επίπεδα» υποστηρίζει η κ. Οικονομοπούλου.
ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ
Ενόψει της νέας κακοκαιρίας από σήμερα, τόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Πολιτική Προστασία και Τεχνικές Υπηρεσίες στην Π.Ε. Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, έχουν τεθεί σε συναγερμό. «Αναμένουμε ισχυρές βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους στην περιοχή. Επειδή τα φαινόμενα αναμένεται κατά τόπους να είναι αρκετά έντονα, έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα όλος ο μηχανισμός Περιφέρειας και Δήμων. Υπεύθυνοι και εμπλεκόμενοι φορείς είναι ήδη επί ποδός, σε συνεχή συνεργασία» σύμφωνα με τον κ. Γυφτάκη.
ΠΑΝ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Ροή ειδήσεων

Advertisement