Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Εξαπλώνεται πιο γρήγορα από τη Δέλτα η «Όμικρον»

Δημοσιεύθηκε

στις

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η εμφάνιση της μετάλλαξης της Μποτσουάνα, την ώρα που κορυφαίνεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως μεταδίδει το Sputnik, επικαλούμενο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μετάλλαξη της Μποτσουάνα εξαπλώνεται πιο γρήγορα από τη Δέλτα και φαίνεται να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνεδρίασε σήμερα (26.11.2021) για να αξιολογήσει το νέο, παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, αποφάσισε να το χαρακτηρίσει «παραλλαγή ανησυχίας».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας».

Τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής.

Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση δημοσιογράφου των “Financial Times”. «Ας μην φρικάρουμε, αλλά αυτή η καινούργια παραλλαγή του κορονοϊού φαίνεται τρομακτική», αναφέρει. Η Anne-Sylvaine Chassany συνοδεύει το tweet με ένα γράφημα, στο οποίο καταγράφεται η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Μποτσουάνα.

Σε αυτήν φαίνεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των μεταλλάξεων Δέλτα και Βήτα. Χρειάζονται 14 ημέρες για το ποσοστό επικράτησης της νέας παραλλαγής, όταν για την Δέλτα χρειάστηκαν 14 εβδομάδες.

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα για 9 χώρες της Αφρικής

Στην Ελλάδα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θέτει αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής, προκειμένου να μην περάσει στην Ελλάδα η νέα μετάλλαξη. Η Επιτροπή συνεδρίασε και αποφάσισε ότι απαιτούνται αυστηρές προϋποθέσεις για την είσοδο στην Ελλάδα ταξιδιωτών από τις εξής χώρες: Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.

Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ το Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ. Επισημαίνεται ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Αναλυτικά:

-Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης
-Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας
-Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
-Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

newsit.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement