Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Έρχεται νέα παρτίδα 2.000 μονοκλωνικών και 20.000 επιπλέον αντιικά χάπια τον Ιανουάριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Διατηρώντας το εμβόλιο στην πρώτη γραμμή άμυνας κατά της επιδημίας κορωνοϊού, η χώρα μας εμπλουτίζει συνεχώς και το φαρμακευτικό οπλοστάσιό της.

Η παρτίδα των 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει διατεθεί από την περασμένη Παρασκευή σε νοσοκομεία για τη θεραπεία ευπαθών ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μετά την εμφάνιση λοίμωξης covid-19, είναι η πρώτη που παραλήφθηκε από το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, έχει συμφωνηθεί η προμήθεια επιπλέον 20.000 αντιικών χαπιών της φαρμακευτικής εταιρίας Merck (MSD για την Ελλάδα) από τις αρχές του νέου έτους ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και με τους εκπροσώπους της Pfizer για σημαντική προμήθεια επίσης αντιικών χαπιών τον ερχόμενο Μάρτιο.

«Από τον Ιανουάριο θα έχουμε στη διάθεσή μας και υπό τις προϋποθέσεις πάντοτε που ορίζουν οι επιστήμονες για τους ασθενείς με λοίμωξη covid-19, νέα παρτίδα μονοκλωνικών αντισωμάτων, τουλάχιστον άλλες 2.000 θεραπείες. Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε παραλάβει τις πρώτες 10.000 συσκευασίες αντιικών χαπιών από τη Merck. Έχουμε επίσης καταλήξει σε συμφωνία με την εταιρία για την προμήθεια άλλων 20.000 συσκευασιών μέχρι τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για φάρμακα που θα παραλάβουμε εκτός εκείνων που προβλέπονται για τη χώρα μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Το ίδιο θα γίνει και με τα αντιικά της Pfizer» λέει στο ΘΕΜΑ ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.

Τα αντιικά χάπια της Merck αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στον ανθρώπινο οργανισμό. Ενδείκνυνται για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας λοίμωξης Covid-19 σε ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου ή/και νοσηλείας λόγω υποκείμενων παθήσεων, όπως παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιακές παθήσεις κ.α. Σύμφωνα με τα στοιχεία των κλινικών μελετών, όταν η μολνουπιραβίρη (800 mg), δηλαδή η δραστική τους ουσία, χορηγηθεί εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και για πέντε διαδοχικές ημέρες, μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο ή θανάτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ενδείκνυνται για παιδιατρική χρήση και για γυναίκες σε κατάσταση κύησης, καθώς προς το παρόν δεν έχει μελετηθεί η χορήγηση σε αυτούς τους πληθυσμούς.

Ροή ειδήσεων

Advertisement