Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Το «πηδάλιο» στρέφει προς τη Μεσόγειο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Μετά τον ελληνογαλλικό άξονα, δημιουργήθηκε και ιταλογαλλικός άξονας. Και η προσπάθεια δημιουργίας νέων γεωπολιτικών συσχετισμών συνεχίζεται… Και συνεχίζεται, με τη Γαλλία να προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το «κενό» που έχει αφήσει η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. αλλά και το κενό που αναμένεται να αφήσει η «συνταξιοδότηση» της Μέρκελ στη Γερμανία.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι αυτή η προσπάθεια – με τη Γαλλία στο επίκεντρο – δημιουργείται στη δική μας, μεσογειακή «γειτονιά». Όπου, μέχρι τώρα έχει διαμορφωθεί ένα «τρίγωνο» μεταξύ Γαλλίας – Ελλάδας – Ιταλίας.

Ενδιαφέρουσες, αν μη τι άλλο, οι εξελίξεις.

Η δεύτερη και τρίτη, μεγαλύτερες οικονομίες στην Ευρώπη (μετά τη γερμανική), μαζί με τη χώρα μας, διαμορφώνουν ένα νέο συμμαχικό πλαίσιο που μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί, αλλά και ποιες νέες πραγματικότητες μπορεί να διαμορφώσει.

Κάποιοι λένε ότι ο Μακρόν κινείται προς τη δημιουργία μίας «Μεσογειακής Ένωσης», εντός των πλαισίων της Ε.Ε., όμως. Ίσως να είναι και έτσι. Ωστόσο, «Μεσογειακή Ένωση» χωρίς την Ισπανία, μάλλον δεν μπορεί να υπάρξει.

Γι’ αυτό και θα ήταν περισσότερο ασφαλές να πιστέψουμε ότι ο Μακρόν προσπαθεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην Ευρώπη, στρέφοντας όμως το «πηδάλιο» προς την Μεσόγειο, όπου η Γαλλία έχει πολύ πιο ισχυρά συμφέροντα, απομακρυνόμενος παράλληλα από τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά και τις βαλτικής.

Και μην ξεχνάμε κάτι ακόμα: Γαλλία και Ιταλία, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις…

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement