Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μετρούν τις πληγές τους-Άμεση καταγραφή των ζημιών ζητά η Δυτική Αχαΐα-Απαγόρευση κυκλοφορίας σε αγροτικούς δρόμους λόγω κινδύνου

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι και οι αγρότες στη Δυτική Αχαΐα μετά τις καταστροφικές βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή.

Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, ενώ ήδη έχει υποβληθεί αίτημα να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των προβλημάτων και να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.
Χθες ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε αγροτικούς δρόμους, λόγω κινδύνου. Όπως αναφέρει «λόγω των συνεχιζόμενων ισχυρών και ραγδαίων βροχοπτώσεων, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας καλεί τους συνδημότες αλλά και τους διερχόμενους να μην χρησιμοποιούν τους παρακάτω αγροτικούς δρόμους:
-Νιφορέικα-Μανετέικα
-Λάππα-Άραξος
-Χαραυγή-Άβυσσος
-Γομοστό-Λιμνοχώρι
Αυτοί οι αγροτικοί δρόμοι έχουν σημανθεί με κώνους ώστε να μην επιτρέπεται η
διέλευση και παρακαλούνται οι συνδημότες να τηρήσουν την απαγόρευση. Η
διέλευσή τους από αυτούς μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.
Τέλος υπογραμμίζεται ότι πρέπει να αποφεύγεται η διέλευση από πλημμυρισμένα
σημεία προς αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων».
ΧΑΡ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ: ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Από την πρώτη στιγμή, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος έθεσε στη διάθεση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας τον μηχανισμό της Περιφέρειας, ενώ στον απόηχο της σύσκεψης που συγκάλεσε με τους εμπλεκόμενους φορείς το μεσημέρι του Σαββάτου, ανέφερε πως «η απίστευτη θεομηνία που έπληξε την Δυτική Αχαΐα δημιούργησε πληγές που άμεσα ο μηχανισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προσπαθήσει να επουλώσει. Δεν είναι ώρα για δηλώσεις, μετράμε τις πληγές μας συνεργεία οργανώνονται από την Περιφέρεια για να κάνουν καταμέτρηση των ζημιών ώστε άμεσα να υπάρξει ανακούφιση των πληγέντων. Θα σταθούμε δίπλα σε κάθε πολίτη και θα πιέσουμε την κεντρική κυβέρνηση να κινηθεί τάχιστα ο μηχανισμός αποζημίωσης. Όλα τα αλλά με ψύχραιμη αποτίμηση θα τα πούμε στην πορεία του χρόνου».
ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ Ο ΑΓ. ΤΣΙΓΚΡΗΣ
Ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, βρέθηκε -από την πρώτη στιγμή- στα χωριά της Δυτικής Αχαΐας, Ριόλο, Σαγέικα, Λάππα, Μετόχι, Μποντέικα, Γομοστό, Καρέικα, Άραξο, Λακκόπετρα και Λιμνοχώρι που επλήγησαν από την ισχυρές βροχοπτώσεις και όπου καταγράφονται εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα σε καλλιέργειες, σπίτια και επιχειρήσεις.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις με θερμοκήπια, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε λίμνες.
Ο Αχαιός βουλευτής κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του κράτους και της αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν στις απαιτούμενες παρεμβάσεις, τους καθαρισμούς, την άμεση καταγραφή των ζημιών και την ενίσχυση των πληγέντων.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΥΝΑΒΗ ΣΕ ΛΙΒΑΝΟ
Εξ άλλου, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ν.Δ. Αχαΐας, Αντώνης Κουνάβης με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό ζητά την άμεση εκτίμηση των ζημιών. Ο κ. Κουνάβης στην επιστολή του μεταξύ άλλων επισημαίνει τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην αγροτική παραγωγή και ζητά από τον κ. Υπουργό την άμεση καταγραφή τους και την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών.
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΔΥΤ. ΑΧΑΪΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ
Ακόμη, κλιμάκιο της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ περιόδευσε χθες το πρωί, σε χωριά της Δυτικής Αχαΐας. Επικεφαλής, ήταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Γρηγόρης Συμεωνίδης, ενώ συμμετείχε και ο εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δυτικής Αχαΐας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Αλέκος Θανόπουλος.
Το κλιμάκιο, επισκέφθηκε την Κάτω Αχαγιά, όπου επισημάνθηκε ο κίνδυνος
να πλημμυρίσει μέρος της κωμόπολης, αν άμεσα δεν καθαριστεί ρέμα που τη
διασχίζει. Ανάλογες επισημάνσεις έγιναν και για ορισμένα γεφύρια στο επαρχιακό
δίκτυο που οδηγεί στο Ριόλο, που κινδυνεύουν να γκρεμιστούν. Το κλιμάκιο,
περιόδευσε επίσης στις Αλυκές Κ. Αχαγιάς, το Γομοστό, το Ριόλο, το Λάππα, τα
Καρέικα, και τα Νιφορέικα.
Σχεδόν όλο το εύρος του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας, καταγράφηκαν προβλήματα που σημειώθηκαν από ρέματα που δεν είχαν καθαριστεί έγκαιρα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωράφια, πολλά από τα οποία είχαν καλλιέργειες κύρια κηπευτικών, ενώ ζημιές καταγράφηκαν και σε ορισμένα θερμοκήπια.
Στο Γομοστό, πλημμύρισαν δύο στάνες με ζώα, με τους κτηνοτρόφους να δίνουν «μάχη» για να σώζουν τα πρόβατά τους, βγάζοντάς τα με τα χέρια μέσα από
γεμάτα νερό χωράφια. «Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος, έδειξαν εγκληματική αδιαφορία στον καθαρισμό των ρεμάτων, δεν προχώρησαν στα αναγκαία έργα και κατόπιν εορτής, με εργολαβίες ιδιωτών, προσπαθούν να παρέμβουν» κατήγγειλαν τα στελέχη του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι το κόμμα τους θα κάνει όλες τις ενέργειες που μπορεί βάση και των δυνατοτήτων του για άμεση καταγραφή των ζημιών, αποζημιώσεις στο 100% στους πληγέντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς και ότι άλλο απαιτείται.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement