Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σωτήρης Νικολαρόπουλος: «Δεν πανηγυρίζουμε για τα επικουρικά φάρμακα, εμβολιαζόμαστε»

Ο καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας και Πρόεδρος στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρώνστη συνέντευξή του στη «Γ» τονίζει: «τα μονοκλωνικά δεν είναι για όλους, τα αντιιικά αργούν»

Δημοσιεύθηκε

στις

Έξαρση της πανδημίας παγκοσμίως. Ραγδαία αύξηση ασθενών με covid-19 και νοσηλειών. Τραγικό συνακόλουθο οι θάνατοι που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Μεγεθύνεται η ανησυχία και η εγρήγορση της ιατρικής κοινότητας και των κυβερνήσεων. Εξαγγέλθηκαν νέα μέτρα και lock down σε χώρες της Ε.Ε. Η Πορτογαλία καθιέρωσε τήρηση μέτρων και rapid test και για εμβολιασμένους. Το διάγγελμα το πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εξέπεμψε ηχηρό σήμα κινδύνου. Έκκληση στους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν άμεσα. Έκκληση στους εμβολιασμένους να κάνουν την 3η δόση του εμβολίου. Κομβικό σημείο, όλοι να τηρούν τα μέτρα. Διαθέσιμα 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα για τα νοσοκομεία της χώρας και 70 εξ αυτών διατέθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Επικείμενη η διάθεση και αντιιικών τους επόμενους μήνες. Έχει υπόβαθρο ο πανηγυρισμός για τα νέα όπλα κατά του κορωνοϊού; Θα βοηθήσουν στην έξοδο από την πανδημία; Για ποιους προορίζονται τα μονοκλωνικά, που ως γνωστόν υπάρχει αδυναμία μαζικής παραγωγής τους; Ποια η συμβολή των αντιιικών; Υπήρξε κενό στην εμβολιαστική εκστρατεία; Ο καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας και πρόεδρος στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Σωτήρης Νικολαρόπουλος, δίνει στη «Γ» τις απαντήσεις.

 

 

«ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ: ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ»

– 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα διαθέσιμα για τα Νοσοκομεία της χώρας και 70 εξ αυτών διατέθηκαν στο ΠΓΝΠ. Θεωρείτε ότι τα μονοκλωνικά, προεξάρχοντος του εμβολίου, θα βοηθήσουν ως επικουρικό όπλο την έξοδο από την πανδημία;

«Η έξοδος από την πανδημία (όπως συμβαίνει ιστορικά και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο) θα επέλθει όταν καταφέρουμε να την μετατρέψουμε σε ενδημία και το “βαρύ” όπλο στην προσπάθεια αυτή είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Τα μονοκλωνικά αντισώματα που αναφέρετε, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση το αντιστάθμισμα του εμβολιασμού, αλλά θα αποδειχθούν πολύτιμα για συνανθρώπους μας που έχουν εξειδικευμένα προβλήματα υγείας δηλ. ειδικές κατηγορίες όπως οι έχοντες χαμηλή ανοσολογική απόκριση (ανοσοκατασταλμένοι, ογκολογικοί ασθενείς, ασθενείς με βαριά υποκείμενα νοσήματα, έγκυες) που η ενδεδειγμένη χρήση τους θα συνεισφέρει στην θωράκισή τους ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση των συμπτωμάτων και κατά συνέπεια η αύξηση των σημαντικών κινδύνων που η Covid-19 εμπεριέχει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». 

«ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΩΝ»

  • Θεωρείτε επιβεβλημένη την αύξηση του αριθμού εισαγωγής τους όταν ανοσοκατασταλμένοι αλλά και ευπαθείς ομάδες νοσούν σοβαρά;

«Προφανέστατα, η προμήθεια του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού δοσολογιών αναλογικά με τους υπάρχοντες ασθενείς ευπαθών ομάδων είναι ζητούμενο, αλλά αμφιβάλλω κατά πόσο είναι εφικτό. Θα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου πως η παραγωγή συγκεκριμένων φαρμάκων, ανάλογα με τη δομή τους και άλλες φυσικοχημικές ιδιαιτερότητες δεν είναι μια απλή υπόθεση που λύνεται αυτόματα. Εκεί ακριβώς ελλοχεύουν οι περιορισμοί στην παραγωγή. Για τα συγκεκριμένα φάρμακα που αναφέρετε σας διαβεβαιώ πως είναι απολύτως αδύνατο να παρασκευαστούν στην ίδια κλίμακα που παρασκευάζονται τα εμβόλια. Και θα επιλέξω να μην αναφερθώ στην τιμολόγηση αυτών, γιατί είναι μια παράμετρος που αφορά τα logistics μιας πολυεθνικής εταιρείας, αλλά σίγουρα και αυτή είναι μια σημαντική παράμετρος που δυστυχώς θα πρέπει να συνυπολογιστεί.

«ΤΑ ΑΝΤΙΙΙΚΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ, ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΣΩΖΕΙ»

– Η άποψή σας για τα αντιιικά που φαίνεται να προστίθενται στο οπλοστάσιο κατά του κορωνοϊού, όπως το χάπι της Merck και το προς έγκριση αντιιικό της Pfizer, ενδέχεται να επιφέρουν ανάσχεση στην πανδημία;

«Όπως σας είπα και προηγούμενα, το ουσιαστικό πρόβλημα και ο μεγάλος στόχος πρέπει να είναι η πρόληψη της νόσησης. Και αυτό επιτυγχάνεται αποκλειστικά με τον εμβολιασμό. Τα φάρμακα που αναφέρετε χρησιμοποιούνται και φαίνεται να είναι επιδραστικά αφού πρώτα ένα άτομο νοσήσει. Λειτουργούν τροποποιητικά επί του ιού και στο τέλος τον αποδυναμώνουν ισχυρά ή/και τον καταστρέφουν. Στις περιπτώσεις αυτές θα προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην εξέλιξη της νόσησης και σίγουρα θα αποφευχθούν σε βάθος χρόνου χιλιάδες απώλειες. Αλλά δεν είναι απόλυτα λογικό να προσπαθήσουμε να μην χρειαστούμε τα φάρμακα αυτά επειδή δεν θα νοσήσουμε; Εκφράζω την απόλυτη έκπληξή μου διαβάζοντας διθυραμβικούς πανηγυρισμούς από τους αντιτιθέμενους στον εμβολιασμό, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις για την διάθεση αυτών των φαρμάκων. Μήπως τα φάρμακα αυτά έχουν μελετηθεί περισσότερο από τα εμβόλια; Προφανέστατα όχι. Μήπως τα φάρμακα αυτά είναι ασφαλέστερα από τα εμβόλια; Αυτό μένει να αποδειχθεί σε βάθος χρόνου. Μήπως η νόσηση από την Covid-19 (που είναι η προϋπόθεση για τη χρήση αυτών των φαρμάκων) είναι λιγότερο επικίνδυνη από την μη νόσηση ή/και την ελαφρά νόσηση; Και βέβαια όχι. Η ουσιαστική ανάσχεση της πανδημίας θα προκύψει μόνο μετά την δημιουργία αντισωμάτων (εμβολιασμός) ή μετά από την απευκταία νόσηση. Ήδη στην αμερικανική αγορά οι τιμολογιακές διαφοροποιήσεις μεταξύ του εμβολίου και του φαρμάκου της Merck καταγράφονται 30-40 φορές υψηλότερες, ενώ ταυτόχρονα οι δυνατότητες παραγωγής του ίδιου φαρμάκου αποδεικνύονται σημαντικά περιορισμένες»

 

-Πού αποδίδετε τον χαμηλό ρυθμό εμβολιασμού;

«Δυστυχώς θεωρώ πως υφιστάμεθα μια από τις σημαντικότερες παρενέργειες της ανεξέλεγκτης και αμετροεπούς διάχυσης της “πληροφορίας” που κατεξοχήν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο, επέβαλαν την τελευταία κυρίως διετία. Η κάθε τέτοια πληροφορία συνέτεινε αποτελεσματικά στην ενίσχυση του προφανούς και απόλυτα δικαιολογημένου φόβου που ο μέσος πολίτης δικαιούται να έχει. Έλειψαν εξαιρετικά τα σαφή, συγκεκριμένα και κυρίως αποφασιστικά μέτρα ενάντια στην σταδιακά διογκούμενη παραπληροφόρηση. Ατυχέστατα, προτιμήθηκαν μέτρα και πρωτοβουλίες καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα. Εξ όσων γνωρίζω, σε περιόδους έκτακτης ανάγκης και ιδιαίτερα σε πανδημίες σαν και αυτή που διανύουμε, θα έπρεπε να ελέγχουν αυστηρά «φωνές» εκτός πάσης επιστημονικής επάρκειας που διακινούσαν ανενόχλητα τις ακατανόητες, αναπόδεικτες και τελικά όπως αποδείχθηκε καταστροφικές απόψεις τους οι οποίες φόβισαν ή παραπλάνησαν». 

 

«Η Ελλάδα και το παράδειγμα της Πορτογαλίας»

-Μήπως είναι λάθος το μήνυμα της εμβολιαστικής εκστρατείας ως επιχείρηση “Ελευθερία” και αντ΄ αυτού να προβάλλονταν ως προστασίας της ζωής, με υπογράμμιση ότι οι εμβολιασμένοι με συννοσηρότητες κινδυνεύουν, άρα όλοι οφείλουν να προσέχουν;

«Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας και θα μου επιτρέψετε να υπερθεματίσω. Θα ενθυμείστε τις πολύ καλές επιδόσεις που κατέγραψε η χώρα μας στην αρχή της πανδημίας. Σε μια εποχή χωρίς εμβόλια, χωρίς ειδικές γνώσεις και εμπειρία για την αντιμετώπιση της Covid-19, χωρίς τον αριθμό κλινών ΜΕΘ που διαθέτουμε σήμερα το εξαιρετικό Υγειονομικό προσωπικό της Χώρας κατάφερε να διαχειριστεί με πολύ μεγάλη επιτυχία το “άγνωστο”. Η όλη αυτή προσπάθεια στοίχισε 43 δις ευρώ, χρήματα που είναι αδύνατον να διατίθενται σε ετήσια βάση. Συνεπώς ήταν και γνωστό και προφανές πως η μόνη ασφαλής λύση-μονόδρομος θα αποδεικνυόταν ο μαζικός εμβολιασμός μέχρι να χτισθεί το “τείχος ανοσίας”, όπου μετά την επίτευξή του θα ήταν δυνατή η όποια οικονομική επιλογή στο πλαίσιο των αναπτυξιακών σχεδίων της χώρας. Δυστυχώς η επιχείρηση “Ελευθερία” επιλέχθηκε (ή/και αφέθηκε) να προηγηθεί της δημιουργίας του “τείχους ανοσίας”, παρά το γεγονός πως ο εμβολιαστικός ρυθμός έπεφτε κατακόρυφα και το τέταρτο κύμα ήταν “ante portas”. Την ίδια στιγμή η ενημέρωση του πληθυσμού, στα όρια του εκφοβισμού, αφέθηκε αποκλειστικά στα τηλεοπτικά “παράθυρα” με αποτέλεσμα το αρνητικό πρόσημο. Δυστυχώς η απλή λογική υποχώρησε και η οφθαλμοφανέστατη αναλογική συσχέτιση της αύξησης των εμβολιασμών με την τήρηση των μέτρων από όλους θυσιάστηκε στο βωμό της επιχείρησης “Ελευθερίας”, η οποία δεν επεσήμανε τρανταχτά την αναγκαία λήψη μέτρων από τους εμβολιασμένους. Ήδη στην Πορτογαλία που βρίσκεται 20 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά σε εμβολιαστική κάλυψη έχει θέσει θέμα rapid test για τους εμβολιασμένους σε χώρους μαζικών συναθροίσεων γιατί οι εμβολιασμένοι νοσούν ήπια αλλά μεταδίδουν!».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΕΤΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement