Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Εκπαίδευση

Πάτρα: Χειροτονία σε διάκονο του Παναγιώτη Λάγιου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ιερά μνήμη των εν Αχαΐα και εξ Αχαϊας Αγίων, γορτάστηκε προχθές στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλοπυ Ανδρέου.

Στο κέντρο του ναού, είχαν τοποθετηθεί τα ιερά λείψανα του Οσίου Ιωακείμ των Νοτενών, η κάρα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης και η εικόνα των Αχαιών Αγίων, στους οποίους προστέθηκε και ο Αγιος Εθνοιερομάρτυρας Γρηγόριος Μητροπολίτης Δέρκων (+1821), του οποίου η πρώτη ιερά εικόνα καθιερώθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών, κ.κ. Χρυσόστομο την παραμονή της εορτής.

Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας, έγινε από τον Μητροπολίτη Πατρών και η εις διάκονον χειροτονία του Παναγιώτου Λάγιου, Λαμπαδαρίου του Ι.Ν. Παντοκράτορος Πατρών και καθηγητή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ.

Στην προσλαλιά του ο χειροτονηθείς αναφέρθηκε με λόγια βαθειά συγκινητικά «στην εξ΄ απαλών ονύχων ανατροφή του εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου, ευχαρίστησε τον Κύριο και την Παναγία Μητέρα του, στον Απόστολο Ανδρέα, τους πνευματικούς του πατέρες, τους γονείς του, τη σύζυγο του Χρυσάνθη και τους γονείς της συζύγου του, ως και όλους όσιοι συνέβαλαν στην κατά Θεόν πορεία του και στην πραγματοποίηση της επιθυμίας του και της μεγάλης αποφάσεως να ιερωθή.

Εξαιρέτως ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο για την πατρική του αγάπη, από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισε.

Ο Σεβασμιότατος στην ομιλία του, δόξασε τον Θεό, γιατί αποστέλλει εργάτες στον αμπελώνα Του, παιδιά ευλογημένα τα οποία παρά τις σύγχρονες αντίξοες συνθήκες, αποδέχονται την κλήση και έχοντας την κλίση, προσφέρονται στην Εκκλησία για να ιερατεύσουν ενώπιον του φρικτού θυσιαστηρίου.

Μίλησε για τους γονείς των ιερέων, τις πρεσβυτέρες και ευχαρίστησε για την προσφορά των παιδιών του, των εργατών του Αμπελώνος του Κυρίου, δηλαδή της Αγιωτάτης ημών Ορθοδόξου Εκκλησίας.Κάλεσε δε, το νέο κληρικό να παραμένει σεμνός, ταπεινός, αφοσιωμένος στην Εκκλησία, με ζήλο θαυματουργό και με αμείωτο ενθουσιασμό.

 

Εκπαίδευση

Eκπαιδευτικό συγκρότημα Βέργη: Πίτα με ευχές

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η Ιδιοκτήτρια του, Λέτα Βέργη καλωσόρισε τους καλεσμένους ενώ η Κατερίνα Βέργη, Διευθύντρια Σπουδών έκανε αναδρομές στις πολλές δράσεις των τελευταίων δυο χρόνων (εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, φιλανθρωπικές κ.α.). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ζωντανή σύνδεση μέσω ζουμ με τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Βοσνία,  Δημήτρη Παπανδρέου, ενώ τιμήθηκε απο τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αχαϊας, Χαράλαμπο Μπονάνο ο συμπολίτης, Παντελής Κοκμοτός για την προσφορά του στην παιδεία και τον άνθρωπό. (Αναλυτικό ρεπορτάς στο αυριανό φύλλο).

Περισσότερα

Εκπαίδευση

Πρότυπο Γυμνάσιο: Επάξια 2η θέση στους Τελικούς Αγώνες Ρητορικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη δεύτερη θέση στους Τελικούς Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής κατέκτησε η ομάδα του Προτύπου Γυμνασίου Πάτρας, σημειώνοντας ακόμα μία επιτυχία. Οι αγώνες διεξήχθησαν διαδικτυακά προχθές Σάββατο 15 Ιανουαρίου, ενώ διοργανώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, στο πλαίσιο του Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον».


Το Πρότυπο Γυμνάσιο Πατρών εκπροσώπησε ο όμιλος «Ταξιδεύοντας στις χώρες της Ευρώπης» με υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη φιλόλογο Νίκη Ευσταθοπούλου. Συγκεκριμένα, την ομάδα των μαθητών της Β’ Γυμνασίου που συμμετείχε αποτέλεσαν οι: Χρήστος Κρεμμύδας, Παναγιώτης Μπαλάσης και Νεκταρία-Γλαύκη Μαμασιούλα, ενώ για την προετοιμασία της ομάδας εργάστηκαν και οι αναπληρωματικοί συμμετέχοντες Νικόλας Αθανασόπουλος και Έλενα Στρεμμένου.
Η ομάδα του Προτύπου Γυμνασίου Πάτρας συναγωνίστηκε με την ομάδα του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων συζητώντας το θέμα «Να μπει είσοδος (εισιτήριο) στις προστατευόμενες περιοχές-Εθνικά Πάρκα» και εξέθεσε επιχειρήματα υπέρ της επιβολής εισιτηρίου. Ο αγώνας εξελίχθηκε σε ντέρμπι με την ομάδα της Πάτρας να βαθμολογείται με 90/100 από την κριτική επιτροπή και την ομάδα των Αναβρύτων με 94/100. Έτσι ο Χρήστος, ο Παναγιώτης και η Νεκταρία κατέκτησαν επάξια τη δεύτερη θέση στους αγώνες αυτούς, όπου συμμετείχαν σχολεία από όλη την Ελλάδα.
Η διοργάνωση ήταν υπό την αιγίδα του ΥΠΑΙΘ και επ’ αφορμή των 70 ετών ύπαρξης της ΕΕΠΦ, της παλαιότερης περιβαλλοντικής μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ελλάδα. Η βράβευση της νικήτριας ομάδας θα γίνει στο Μουσείο Μπενάκη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου.

Περισσότερα

Εκπαίδευση

Το μέλλον της επιστήμης-Με επιτυχία η επιστημονική ημερίδα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιατρικής Πάτρας με τίτλο “Back to the Future”

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη, χθες Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021, μια ακόμα Επιστημονική Εκδήλωση από την φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η Ημερίδα αποτέλεσε την πρώτη δια ζώσης εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιατρικής Πάτρας μετά την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συνεχίζει για 9η χρονιά τη διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων με στόχο την καλύτερη και σφαιρικότερη ενημέρωση των φοιτητών του Τμήματός Ιατρικής, με γνώσεις πέραν του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών.
Η πρώτη για το φετινό ακαδημαϊκό έτος εκδήλωση είχε τίτλο “Back to the Future”, γιατί στη σκέψη είναι η επιστροφή στην κανονικότητα.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, όσο και του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γεώργιος Σκρουμπής (Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Πατρών), ο Παναγιώτης Κίτρου (Επίκουρος Καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Ευάγγελος Λιάτσικος (Καθηγητής Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών), ο Δημήτριος Καρδαμάκης (Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών) και η κα Αλεξάνδρα Τσαρούχα (Καθηγήτρια Πειραματικής Χειρουργικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης), αναπτύσσοντας ενδιαφέροντα επιστημονικά αντικείμενα για την Πειραματική Χειρουργική, την Πειραματική Έρευνα, την Εξατομικευμένη Ιατρική – Ιατρική Ακριβείας, τον τρόπο συγγραφής και δημοσίευσης επιστημονικών εργασιών και άρθρων, την πορεία στον χώρο της Ιατρικής Επιστήμης μετά τη λήψη του Πτυχίου, καθώς και το πως πρέπει να είναι ο σύγχρονος Ιατρός στην σημερινή εποχή αλλά και πως θα είναι έτοιμος για το μέλλον.
Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας και αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Υγείας κ. Χαράλαμπου Μπονάνου, ο οποίος απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό προς τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, εκλεγμένος με την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Δημήτρης Μπαμίδης, ευχαρίστησε «τους καθηγητές και δασκάλους που ήταν παρόντες και ανέπτυξαν σημαντικά και ενδιαφέροντα θέματα, που αποτελούν σημαντική τροφή για σκέψη για όλους τους συμμετέχοντες, για το που είμαστε και το που θέλουμε να φτάσουμε, εμείς οι ίδιοι και η ίδια η επιστήμη μας» και στην συνέχεια απηύθυνε ένα ζεστό ευχαριστώ στους δεκάδες συμμετέχοντες της εκδήλωσης, δίνοντας την υπόσχεση για νέες επιστημονικές εκδηλώσεις.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα