Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η Πάτρα τίμησε τον Πολιούχο της -Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις- Δεν έγινε η λιτανεία λόγω του καιρού

Published

on

Η Πάτρα τιμά σήμερα με τη δέουσα λαμπρότητα και με όλα τα υγειονομικά μέτρα λόγω της πανδημίας, τον πολιούχο και φρουρό της, Άγιο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας. Παρών είναι και ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Γεώργιος Παπανδρέου, εκπρόσωποι αρχών και φορέων, και ο πατραϊκός λαός.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, που απουσιάζει στο εξωτερικό, εκπροσωπεί ο αναπληρωτής Δημάρχου, αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών Διονύσης Πλέσσας με τις αντιδημάρχους, Υγείας και Πρόνοιας Βίβιαν Σαμούρη και Δ.Ε. Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχνεΐκων, Τασία Τογιοπούλου.

Θυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, προσκεκλημένος του Δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου και συμμετέχει στη Σύνοδο Δημάρχων Βαλκανικών Πόλεων, από σήμερα, 29 Νοεμβρίου, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ
Σήμερα, ανήμερα της εορτής θα τελεστεί θα τελεστεί πολυαρχιερατική θεία λειτουργία (7:00-10:30 π.μ.), θα ακολουθήσει δοξολογία και στις 11 π.μ. λιτανεία, κατά την οποία, όπως έχει ανακοινωθεί, θα συμμετέχει μικρότερος αριθμός ιερέων και αντιπροσωπειών που θα συνοδεύουν την Τιμία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου, ενώ δεν θα γίνουν στάσεις και δεήσεις.
Από χθες βρίσκονταν στην Πάτρα τιμώντας τον εορτασμό του Αγίου Ανδρέου οι: Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, και Άρτης κ. Καλλίνικος, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου.
Ο κ. Θεολόγος τέλεσε τον πανηγυρικό εσπερινό χθες το απόγευμα, παρουσία των προσκεκλημένων Μητροπολιτών, παρουσία του κ. Χρυσοστόμου, του βοηθού του Επίσκοπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, κλήρου και λαού.
Ο κ. Χρυσόστομος μετά το πέρας του εσπερινού αναφέρθηκε με συγκίνηση στην μεγάλη ευλογία της Πάτρας να κατέχει την Τιμία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου και τον Σταυρό του Μαρτυρίου και εξέφρασε την βαθιά ευγνωμοσύνη του στους Ιεράρχες που παρίστανται στον φετινό εορτασμό.
«Αποθέτουμε ευλαβικά τον σεβασμό και την τιμή μας στον Πρωτόκλητο Μαθητή, στον χαριτόβρυτο θησαυρό, στην Τιμία Κάρα και στον Σταυρό του Μαρτυρίου του» ανέφερε ο κ. Θεολόγος μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του εστιάζοντας στο έργο του Αποστόλου Ανδρέα, ο οποίος δίδαξε την αλήθεια του Κυρίου.
Όπως είπε, η Αχαΐα και η αποστολική εκκλησία της Πάτρας, δέχθηκε την ευλογία του Αγίου Ανδρέου, ο οποίος υπήρξε πρώτος μαθητής του Ιησού Χριστού και του Τιμίου Προδρόμου,
Επίσης, ο κ. Θεολόγος στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε και στα δύο χρόνια της πανδημίας, λέγοντας πως μας έχει προκαλέσει στερήσεις και τόνισε πως είναι αναγκαίο στις μέρες μας να τονώσουμε το μεγαλείο της πίστεώς μας.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΜΕ ΜΕΤΡΑ

Χθες κατά τον εσπερινό, η παρουσία των πιστών ήταν περιορισμένη σε αριθμό λόγω των μέτρων, τα καθίσματα είχαν τις προβλεπόμενες αποστάσεις, ενώ είχαν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα και κορδέλες για να αποφευχθεί συνωστισμός κατά το προσκύνημα.

Φέτος, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις είχε ανακοινώσει από την περασμένη εβδομάδα η Ιερά Μητρόπολη Πατρών, πραγματοποιούνται με όλα τα μέτρα που προβλέπονται από το υγειονομικό πρωτόκολλο για να είναι ασφαλής ο εορτασμός με το βάρος της συλλογικής αλλά και της ατομικής ευθύνης, για την αποφυγή ενός υγειονομικού ατυχήματος.

Από νωρίς χθες το πρωί, στον Ιερό Ναό του πολιούχου οι πιστοί εισέρχονται από μία θύρα του ναού για το προσκύνημα, καταθέτοντας την ευλάβεια και την πίστη τους στον Πρωτόκλητο των Αποστόλων.

Η Πάτρα κάθε χρόνο, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ανδρέου, αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Ορθοδοξία. Η αχαϊκή πρωτεύουσα έχει την μεγάλη ευλογία εκτός από έδρα Αποστολικής Εκκλησίας να έχει καθαγιασθεί από το αίμα του Πρωτοκλήτου Αγίου Ανδρέου και να κατέχει έναν ανεκτίμητο «πνευματικό πλούτο», την Τιμία Κάρα, τον Σταυρό του Μαρτυρίου του Αγίου, όπου εκεί προσέρχονται με ευλάβεια, κατάνυξη και προσευχή οι πιστοί.
Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου μας θα ολοκληρωθούν στις 6 μ.μ. με τον αρχιερατικό εσπερινό και την ιερά παράκληση.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement