Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Βούλιαξε» η παραλιακή-Η μανία της θάλασσας παρέσυρε στο πέρασμά της δρόμους, πεζοδρόμια κι άλλες υποδομές αναδεικνύοντας την έλλειψη μέτρων θωράκισης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη… γύμνια της πόλης απέναντι στα καιρικά φαινόμενα σε μία εποχή που η κλιματική αλλαγή έχει μετατραπεί σε κρίση, αποκάλυψε το κύμα κακοκαιρίας που «σάρωσε» το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας, από τα Καμίνια έως και τον Άγιο Βασίλειο.

Η μανία της φύσης έδειξε το σκληρό της πρόσωπο σε δεκάδες περιοχές της Πάτρας, καθώς η θάλασσα έγινε στην κυριολεξία «ένα» με δρόμους και υποδομές που καταστράφηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

Οι παραλιακοί δρόμοι διαλύθηκαν και υπέστησαν καθίζηση, με αποτέλεσμα σε αρκετά σημεία να είναι απροσπέλαστοι, ακόμη και στα σημεία που πρόσφατα είχαν γίνει παρεμβάσεις, ενώ τα δίκτυα των υποδομών, κυρίως της αποχέτευσης καταστράφηκαν.

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και εκπρόσωποι των κοινοτήτων, μπορεί η ένταση των καιρικών φαινομένων να ήταν πρωτόγνωρη, όμως, αρκετές από τις ζημιές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν και είχε υλοποιηθεί η περίφημη μελέτη Ρογκάν, η οποία παραμένει στα «συρτάρια» και αφορά την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών που απειλεί την Πάτρα εδώ και χρόνια.

ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ…

Μόλις πριν έναν περίπου έναν χρόνο σε κοινή σύσκεψη Δήμου Πατρέων και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με δεδομένη την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας με την οποία είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα τμήματα του παραλιακού οδικού δικτύου στις Τοπικές Κοινότητες Καμινίων, Μονοδενδρίου, Βραχνεϊκων, όπως επίσης Ρίου, Ακταίου, Αγ. Βασιλείου και Αραχωβιτίκων, αλλά και τα τμήματα οδών εντός της πόλης της Πάτρας και συγκεκριμένα της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου και την επέκταση αυτής έως τον Φάρο της Αγυιάς είχαν αποφασιστεί από κοινού να καθοριστούν τα τμήματα στα οποία επιβάλλεται να γίνουν παρεμβάσεις και να προχωρήσει η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αποκατάστασης.

Κάτι ωστόσο, που περιορίστηκε σε μεμονωμένες παρεμβάσεις που εκ του αποτελέσματος κρίνονται όχι μόνο ανεπαρκείς, αλλά και πρόχειρες, αφού «διαλύθηκαν» μέσα σε μία νύχτα!

Πλέον κάτοικοι και φορείς ζητούν να ενεργοποιηθεί άμεσα η μελέτη Ρογκάν, να επικαιροποιηθεί και να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στα προβλήματα που επαναλαμβάνονται σε κάθε κακοκαιρία και μάλιστα, συνεχώς διογκώνονται λόγω και της αυξανόμενης έντασης των καιρικών φαινομένων.

Είναι χαρακτηριστική η έκκληση του προέδρου της Κοινότητας Μονοδεντρίου, Γιάννη Κοζιώρη, ο οποίος ανέφερε «τα μηχανήματα του Δήμου ήρθαν άμεσα το πρωί και μέχρι αργά το μεσημέρι εργάζονταν για να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά από το δρόμο. Η θάλασσα παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά της, όμως το χειρότερο είναι ότι κατέστρεψε για ακόμη μία φορά τον παραλιακό δρόμο. Το οδόστρωμα έχει «φαγωθεί» στο ύψος του φαρμακείου Μακρυγένη και είναι επικίνδυνη η διέλευση των οχημάτων.

Πρέπει ο Δήμος άμεσα να προχωρήσει σε αναγκαίες παρεμβάσεις για να στηριχθεί με κάποιο τρόπο ο δρόμος, μέχρι να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να βρεθούν χρήματα για να χρηματοδοτηθεί η μελέτη Ρογκάν, την οποία είχε συντάξει ο Δήμος Βραχνεΐκων από το 2008. Πρέπει να γίνει άμεσα κάτι για να μπορούμε να πηγαίνουμε στα σπίτια μας. Άλλωστε είναι σε ισχύ η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας με την οποία έχει κηρυχθεί όλη η ακτογραμμή σε έκτακτη ανάγκη».

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Από την πρώτη στιγμή μηχανήματα του Δήμου βρέθηκαν στα σημεία που παρουσιάστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Η Αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Βραχνεΐκων, Μεσσάτιδας και Παραλίας, Αναστασία Τογιοπούλου, με την Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΠ, Ιουλία Γιαννιτσοπούλου και υπηρεσιακούς παράγοντες της Πολιτικής
Προστασίας και άλλων δημοτικών Υπηρεσιών, επισκέφθηκαν το πρωί, τις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία σε Καμίνια, Τσουκαλέικα, Βραχνέικα, Μονοδένδρι και Ροΐτικα. Η Αντιδήμαρχος συνομίλησε με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και τους κατοίκους και είδε από κοντά το μέγεθος των καταστροφών.
Από χθες τα ξημερώματα ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση των εργαζομένων στο Δήμο για να καθαριστούν οι δρόμοι και τα φρεάτια από τα φερτά υλικά, να γίνει απάντληση υδάτων και να απεγκλωβιστούν οχήματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αγώνας μέχρι δικαίωσης-Ηχηρό μήνυμα από το Αίγιο για την παραμονή της σχολής Φυσικοθεραπείας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι η Φυσικοθεραπεία είναι η σχολή του Αιγίου και η Αιγιάλεια ενωμένη έχει κηρύξει ανένδοτο αγώνα που θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωσή της, έστειλαν φορείς και κάτοικοι στη διάρκεια της μεγάλης κινητοποίησης που έγινε την Παρασκευή.

Αφήνοντας στην άκρη πολιτικές σκοπιμότητες και πεποιθήσεις, σύσσωμες οι δημοτικές παρατάξεις έγιναν μια «γροθιά» με όλους τους φορείς της πόλης, φωνάζοντας για άλλη μια φορά, όχι στη μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα, στη διάρκεια εκδήλωσης στην Πλατεία Υψηλών Αλωνίων την Παρασκευή 24 Ιουνίου το απόγευμα, ανανεώνοντας παράλληλα το ραντεβού οποιαδήποτε στιγμή αυτό απαιτηθεί…, ενώ μεγάλοι πρωταγωνιστές της βραδιάς ήταν οι ίδιοι οι φοιτητές.

Η εκδήλωση εξελίχθηκε σε τρία μέρη και πιο συγκεκριμένα, με τους χαιρετισμούς εκπροσώπων φορέων και Αρχών, με τη βράβευση της ομάδας μπάσκετ του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Αιγίου που κέρδισε το Διατμηματικό Πρωτάθλημα του Πανεπιστημίου Πατρών μεταξύ «12» ομάδων και με λαϊκή βραδιά με τίτλο «Το Αίγιο τραγουδά για τη Φυσικοθεραπεία».

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ

«Η αξιοπιστία ενός κράτους και μιας κοινωνίας κρίνονται από το εάν τιμώνται οι υπογραφές έστω κι εάν αλλάζουν τα πρόσωπα! Το κράτος πριν από 20 χρόνια έκανε μια συμφωνία με το Δήμο. Το Κράτος δεν τίμησε αυτή τη συμφωνία παρά μόνο κατά 50%… πριν μερικά χρόνια έφυγε και η σχολή της Οπτικής και σήμερα από τα συμφωνηθέντα με το Κράτος ισχύει μόνο το 25% των δεσμεύσεων, μέσα από ένα ανόητο διαχρονικό κατήφορο. Η Αιγιάλεια δικαιούται αυτά που έχει δεσμευθεί η Πολιτεία με την υπογραφή της!» ήταν η κατηγορηματική δήλωση του δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου τονίζοντας με νόημα ότι είναι ΚΑΘΗΚΟΝ της Δημοτικής Αρχής να αποκατασταθεί η αδικία.

Ως εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής Δήμου και Φορέων ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος υπερτόνισε ότι: «Το μηχανογραφικό που καλούνται να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών, σήμερα αναγράφει Φυσικοθεραπεία Αίγιο! γνωρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται να φύγει η σχολή την τελευταία στιγμή και γι`αυτό έτσι όπως είμαστε σήμερα εδώ στα Ψηλαλώνια αυτοί που πρέπει να είμαστε, αυτοί που μπορούμε να αγωνιστούμε για να κερδίσουμε τη μάχη της πόλης, μπορούμε να είμαστε ανά πάσα ώρα και στιγμή όπου χρειαστεί! Στο Σύνταγμα, στο Μαξίμου, στο δρόμο, αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν ομόφωνα δήμος και φορείς».

Χαιρετισμό απηύθυναν οι πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου και Εργατικού Κέντρου Λάμπης Παπαδόπουλος και Πάνος Γεωργόπουλος που μαζί με τον αντιδήμαρχο αποτελούν την τριμελή οργανωτική επιτροπή.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Συγκέντρωση στελεχών της Ν.Δ. στο Αίγιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζονται με επιτυχία οι συγκεντρώσεις εκλογικής ετοιμότητας στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα στις 8:15 το βράδυ η Δ.Ε.Ε.Π. Ν.Δ. Αχαΐας σε συνεργασία με τη ΔΗΜ.Τ.Ο. Ν.Δ. Αιγιάλειας συνδιοργανώνουν συγκέντρωση στελεχών , μελών και εθελοντών στο «Πoλύκεντρο» στη Μυρτιά.

Κεντρικές εισηγήσεις θα γίνουν από τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Ε.Π. Ν.Δ. Αχαΐας, Αντώνη Κουνάβη και τον Πρόεδρο της ΔΗΜ.Τ.Ο. Ν.Δ. Αιγιάλειας,Βασίλη Σταθακάρο ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και οι βουλευτές Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσονας Φωτήλας και Χριστίνα Αλεξοπούλου.
Με την αυριανή συγκέντρωση στο Αίγιο , τέταρτη κατά σειρά , στις έδρες των πρώην Δήμων κλείνει ο Α’ Κύκλος και από τις 15 Ιουλίου θα ξεκινήσουν περιοδείες των στελεχών της οργάνωσης σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Παρέμβετε για να αλλάξω πόστο»-Το αίτημα του συνδικαλιστή Σωτήρη Καρβέλη, στον πρωθυπουργό, επικαλούμενος πρόβλημα υγείας

Δημοσιεύθηκε

στις

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητά ο γνωστός συνδικαλιστής του υγειονομικού χώρου, Σωτήρης Καρβέλης, προκειμένου να μετακινηθεί σε άλλο πόστο στην υπηρεσία που εργάζεται, επικαλούμενος σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Συγκεκριμένα, με επιστολή που απέστειλε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και κοινοποιεί στον υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη και στον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλο Μαρινάκη, ο εν λόγω συνδικαλιστής αναφέρει ότι το 2018 διαγνώσθηκε με πολλαπλό μυέλωμα, το οποίο, όπως επισημαίνει, τού προκάλεσε θρόμβο στο αριστερό πόδι.

Ως εκ τούτου, σημειώνει, τον τελευταίο καιρό λαμβάνει αναρρωτικές άδειες, ενώ έχει ιατρικές βεβαιώσεις που αναφέρουν ότι δεν πρέπει να είναι σε πόστο που απαιτείται καθιστική εργασία, διότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του.

«Θα πρέπει σε όποιο πόστο βρίσκομαι να σηκώνομαι και να περπατάω κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ πολλές φορές το πόδι μου θα πρέπει να βρίσκεται σε υπερυψωμένη στάση, το οποίο είναι ανέφικτο όταν βρίσκομαι σε πόστο εξυπηρέτησης πολιτών», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Και τονίζοντας ότι όλα τα σχετικά υπηρεσιακά αιτήματα που έχει υποβάλει έχουν πέσει στο κενό, καταλήγει στην επιστολή του, αναφέροντας τα εξής: «Δεν φανταζόμουν ποτέ, ότι θα έπρεπε να απευθυνθώ σε Σας, που τόσα πολλά έχετε στο μυαλό Σας, προκειμένου να δικαιωθώ σε ένα απόλυτα δίκαιο και ηθικό ζήτημα. Δια της παρούσης, σας παρακαλώ να παρέμβετε με σκοπό να αλλάξω πόστο και να τοποθετηθώ σε άλλο πόστο, το οποίο δεν θα κινδυνεύω να καταστεί μοιραίο για την ζωή μου. Σας ζητώ συγνώμη για τον πολύτιμο χρόνος σας. Εύχομαι να προσπαθήσετε να πετύχετε κάτι στην κατεύθυνση της υλοποίησης του δικαίου αιτήματος μου, αν βέβαια έχετε τέτοια βούληση».

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα