Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022
Connect with us

Πολιτισμός

Πολύτιμη έκδοση τής Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ναυμαχία τού Ναβαρίνου, με την σφραγίδα τού Παναγιώτη Νίκα «Η Συλλογή τού Αντώνη Τάντουλου»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο των λαμπρών εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει και εξακολουθεί να πραγματοποιεί για τα 200 χρόνια από την Εθνική μας Παλιγγενεσία, προχώρησε σε μιαν πολύτιμη συλλεκτική έκδοση που αφορά στην περιώνυμη Ναυμαχία τού Ναβαρίνου.

Πρόκειται για το επετειακό λεύκωμα με τίτλο: «Η ναυμαχία τού Ναβαρίνου – Η Συλλογή τού Αντώνη Τάντουλου», το οποίο εξεδόθη με την φροντίδα τής Περιφέρειας Πελοποννήσου, εντασσόμενο σε μιαν εξαίρετη σειρά εκδόσεων που έχει επιμεληθεί η Περιφέρεια με αφορμή την εφετινή επέτειο τής διακοσιετηρίδας.

Στις 256 σελίδες τού συλλεκτικού λευκώματος παρουσιάζεται η μοναδική συλλογή τού φιλίστορα ιατρού Αντώνη Τάντουλου για την νίκη τού συμμαχικού στόλου στο Ναβαρίνο, η οποία σήμανε την ίδρυση τού ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.
Τα αντίτυπα τής έκδοσης (εκδεδομένα στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα) θα προωθηθούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε βιβλιοθήκες, σχολεία, δήμους, οργανισμούς, φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, όπως επίσης και στις πρεσβείες τής Γαλλίας, τού Ηνωμένου Βασιλείου και τής Ρωσίας και αλλού, με στόχο να ωφεληθεί το ερευνητικό αλλά και το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όσα σημειώνει στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει τα εξής:
«Η νίκη τού συμμαχικού στόλου στο Ναβαρίνο, η οποία σήμανε την ίδρυση τού ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, ενέπνευσε μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών στην Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σκηνές από την ναυμαχία, αλλά και από τον όρμο τού Ναβαρίνου απεικονίστηκαν σε ζωγραφικούς πίνακες, λιθογραφίες, χαλκογραφίες, ατσαλογραφίες, χαρακτικά, αλλά και σε νομίσματα, μετάλλια, γραμματόσημα και αναμνηστικά είδη.
Επίσης η καθοριστική αυτή ναυμαχία υμνήθηκε μέσα από τους στίχους και τα έργα καταξιωμένων ποιητών και μουσικών, αλλά και αποτέλεσε την πρώτη είδηση σε αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες.
Τα τεκμήρια που φωτίζουν αυτό το σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα και την ιστορική μνήμη της συγκεντρώθηκαν, με περίσσιο συλλεκτικό πάθος, από τον φιλίστορα ιατρό Αντώνη Τάντουλο, ο οποίος υπηρετεί για πολλά χρόνια την λακωνική γη και τους ανθρώπους της. Ο συλλέκτης κατάφερε να δημιουργήσει μια μοναδική συλλογή, για την οποία δεν νοιώθει πως έχει σχέση ιδιοκτησιακή, γιατί ο ίδιος ανήκει στους εραστές τής τέχνης και πιστεύει πως αυτή πρέπει να αφορά το ευρύ κοινό και την κοινωνία. Όπως, δηλαδή, γινόταν και στην αρχαία Ελλάδα όπου η τέχνη ήταν δημόσια και τα έργα της ήταν δώρα προς τους θεούς και στόλιζαν τις δημόσιες πλατείες και τους ιερούς τόπους.
Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση τού 1821 η Περιφέρεια Πελοποννήσου πιστεύοντας πως «όλβιος όστις τής ιστορίας έσχε μάθησιν», δίνει ιδιαίτερο βάρος στην έκδοση ιστορικών συγγραμμάτων και λευκωμάτων, τα οποία φωτίζουν την ηρωική εκείνη περίοδο τής ελληνικής ιστορίας. Ανάμεσά τους ξεχωριστή θέση θα έχει, στις ιδιωτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες, ο εθνικός θησαυρός τής κορυφαίας συλλογής τού Αντώνη Τάντουλου, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την μακροχρόνια συλλεκτική του προσπάθεια αλλά και για την γενναιόδωρη παραχώρηση των έργων του, τα οποία γίνονται πλέον πολύτιμα αποκτήματα όλων».
Εξ άλλου σε συνάντηση που είχε ο κ. Νίκας την περασμένη εβδομάδα στην έδρα τής Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με τον γιατρό – ερευνητή Αντώνη Τάντουλο, στο υλικό τού οποίου βασίστηκε το εν λόγω επετειακό λεύκωμα, συζητήθηκε και η δυνατότητα να αξιοποιηθεί η ευρύτατη συλλογή τού κ. Τάντουλου μέσα από την ίδρυση και λειτουργία, πιθανότατα στην Νεάπολη Βοιών, ενός Ναυτικού Μουσείου Πελοποννήσου.

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι τύχη αγαθή για τους Πελοποννησίους ότι σε αυτήν την δύσκολη εποχή, στα ηνία τής Περιφέρειας βρίσκεται ένας κορυφαίος αυτοδιοικητικός ηγέτης με την γνώση και την εμπειρία τού Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος εργάζεται νυχθημερόν και αγογγύστως για την ανάπτυξη τής Πελοποννήσου και την ανάδειξή της σε όλα τα επίπεδα, καθώς και την αποκατάσταση τής τάξης στην διοίκηση, που είχε διασαλευθεί την περασμένη δεκαετία από τις εσφαλμένες επιλογές τής προηγούμενης περιφερειακής αρχής…
Είναι εξ άλλου γνωστό ότι ο Παναγιώτης Νίκας, ως Δήμαρχος Καλαμάτας κατ’ επανάληψιν εκλεγείς, είναι ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε την Καλαμάτα σε πόλη πρότυπο για ολόκληρη την Ελλάδα, ένα κόσμημα αστικό, πολιτισμικό, αναπτυξιακό και τουριστικό, που συγκεντρώνει παγκόσμιο ενδιαφέρον ως προορισμός! Ήλθε η ώρα λοιπόν ως Περιφερειάρχης να δώσει παρόμοια ώθηση σε ολόκληρη την ιστορική Περιφέρεια τής Πελοποννήσου, με τα δεδομένα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις πλέον ευοίωνες προοπτικές.
Βεβαίως στην περίπτωση τού Παναγιώτη Νίκα, παράλληλα με τις εγνωσμένες αυτοδιοικητικές αρετές και ικανότητες, συνυπάρχει και η διάσταση τής πνευματικής προσωπικότητας, αφού διακρίνεται για τις ανθρωπιστικές του σπουδές στην Φιλολογία και την Νομική, καθώς μάλιστα είναι γνωστό ότι προ τής ενασχόλησής του με τα κοινά καταξιώθηκε και ως εκλεκτός εκπαιδευτικός στην κοινωνία τής Καλαμάτας.
Επομένως εύλογη είναι η ευαισθησία του στα ιστορικά θέματα για τα οποία εξαιρέτως διακρίνεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού πέρα των άλλων, ο ηρωοτόκος Μοριάς πρώτος των άλλων κίνησε τον Αγώνα τής Ανεξαρτησίας. Γι’ αυτό ο Περιφερειάρχης στηρίζει αυτές τις επετειακές εκδηλώσεις και ιδιαιτέρως τις αξιόλογες ιστορικές εκδόσεις που φωτίζουν και αναδεικνύουν την σημασία τού παρελθόντος για την συνέχεια και το αύριο τού Ελληνισμού.

Περισσότερα

Πολιτισμός

Γιορτή Κρασιού στο Φαρραί

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Εκπολιτιστικός σύλλογος Φαρρών του Δήμου Ερυμάνθου διοργανώνει την «Ετήσια Γιορτή του Κρασιού 2022» στις 26/8, ημέρα Παρασκευή και ώρα 21:00, στο Δημοτικό Σχολείο της κοινότητας.

Όπως αναφέρει ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του «η γιορτή αυτή τα τελευταία χρόνια έχει ταυτιστεί με τον τόπο μας και σκοπό έχει την ανάδειξη των προϊόντων των αμπελουργών της ευρύτερης περιοχής.
Περιλαμβάνει ζωντανή Παραδοσιακή δημοτική μουσική από τον καλύτερο στο είδος Παναγιώτη Λάλεζα και τους συνεργάτες του, όπως επίσης και παραδοσιακούς χορούς από καθιερωμένους χορευτικούς συλλόγους.
Προσφέρεται δωρεάν κρασί από παραγωγούς της περιοχής και στην εκδήλωση θα υπάρχουν και εκπλήξεις από τους διοργανωτές.
Θα υπάρχει λαχειοφόρος αγορά με χορηγούς και δωροθέτες καταξιωμένες εταιρείες της περιοχής και του Νομού.
Σας περιμένουμε για διασκέδαση μέχρι το πρωί».

 

Περισσότερα

Πολιτισμός

Εντυπωσίασε η παράσταση «Σαν τα τρελά πουλιά» από τον Χορευτικό Ομιλο Αιγίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μια μεγαλειώδη και ουσιαστική εκδήλωση ανταποκρινόμενη στο ύψος της επετειακής περίστασης και της ιστορικής βαρύτητας του σωματείου, ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου -ύστερα από αναγκαστική λόγω covid αναστολή δράσεων- δήλωσε δυναμικό παρόν υιοθετώντας μια καινοτόμο πολυειδή θεματική
προσέγγιση του προσφυγικού βιώματος, με την εκδήλωση Μικρασιατικής Μνήμης «Σαν τα τρελά πουλιά» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Αυγούστου 2022 στο
Υπαίθριο Θέατρο «Γ.Παππάς».

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής: “Ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου και το διοικητικό του συμβούλιο αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν ηθικά, υλικά ή εθελοντικά, όσους διέθεσαν χρήμα, χρόνο ή ενέργεια, όσους πίστεψαν και βοήθησαν με κάθε τρόπο στην υλοποίηση της εκδήλωσης.
Ευχαριστούμε όσους στήριξαν οικονομικά την εκδήλωση: την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  τους μεγάλους χορηγούς Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών
Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ 3Ε  τους χορηγούς: Helesi Περιβαλλοντική ΚNG Partners – Λογιστικές Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Eleofillo Cavino ΧΙΩΝ – Θαλασσινό αλάτι Πληροφορική Μηχανική Α.Ε. ΑΦΟΙ Σπυρόπουλοι – Ενδύματα & Αξεσουάρ «Μινασιάν» καφεκοπτείο Αγγελική Σπυροπούλου Skal Corfu Café – Bar – Restaurant Fertichem Fidelio – Μουσική Σχολή & Διοργάνωση εκδηλώσεων
 τους ευγενικούς υποστηρικτές: Ασημίνα Πολυζώη-Αργυροπούλου, Παραδοσιακό παντοπωλείο Μπούρδου Οινοποιεία Κιντώνης Habit Cafeé G&G Coiffures
Beauty & Nails- Μ.Τέρπου Οπτικά Μαμάσης Καθαριστήριο Χρ.Ράλλη Orchidea Flower Shop Νυφικά Βαρβίας  και τους χορηγούς επικοινωνίας:
ΠΡΩΤΗ της Αιγιάλειας, protionline.gr ΙΟΝΙΑΝ TV Ράδιο Αίγιο 99.2 και filodimos.gr.
Ευχαριστούμε όλους τους συνεργαζόμενους φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΧΟΑ και εμπιστεύτηκαν τη διαχείριση των προσώπων, του υλικού και
του ονόματός τους για τις ανάγκες ενός συλλογικού αποτελέσματος:  το Κειμηλιαρχείο Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης και
Θεοπρομήτορος Άννης  τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ  την Αθλητική Ένωση Αιγίου  το 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου
 τη χορωδία του 3 ου Γυμνασίου Αιγίου (επιμέλεια-διδασκαλία: Μαρία Σταυράκη) Ευχαριστούμε την Ελένη Καφεντζή, επίτιμη Πρόεδρο του ΧΟΑ, για την πολυεπίπεδη συμβολή της στην επιτυχία της εκδήλωσης, την Μαρία Καρβέλα, συντονίστρια της ομάδας έρευνας και προγραμμάτων του ΧΟΑ, που συντόνισε σε κάθε λεπτομέρεια όλες τις πτυχές μιας πολυσυλλεκτικής εκδήλωσης και την Μαρία Καβούνη (FIDELIO) που πραγματοποίησε την έρευνα, τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση του δημιουργικού μέρους της εκδήλωσης.


Επίσης, ευχαριστούμε όλους όσους ήρθαν και γέμισαν ασφυκτικά τις κερκίδες του υπαίθριου θεάτρου για να μοιραστούν μαζί μας το προσφυγικό βίωμα έχοντας
μικρασιατική καταγωγή ή και όχι, τα μέλη των προηγούμενων διοικητικών συμβουλίων και τους παλιούς χορευτές του ΧΟΑ που εξακολουθούν να είναι στο
πλευρό μας, την εθελοντική ομάδα πολιτικής προστασίας ΑΧΑΙΟΣ, τη ΔΗΚΕΠΑ για την παραχώρηση του χώρου.
Οι υποχρεώσεις του χορευτικού συνεχίζονται και μέσα στον Αύγουστο, με συμμετοχή σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις της ευρύτερης περιοχής, ενώ με
την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα επαναλειτουργήσουν σε πλήρη ανάπτυξη τα τμήματα που λειτουργούσαν την προ-covid εποχή καθώς και νέα τμήματα
αρχαρίων τόσο ενηλίκων όσο και παιδιών δημοτικού.
Για το Δ.Σ. του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Νικολόπουλος”

Περισσότερα

Πολιτισμός

Συναυλία της λαϊκής ορχήστρας «Εν Χορδώ- Θεόδωρος Γεωργόπουλος» στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλη συναυλία υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, πραγματοποιεί η «Λαϊκή Συμφωνική Ορχήστρα «Εν Χορδώ – Θεόδωρος Γεωργόπουλος», την Παρασκευή 12 Αυγούστου (ώρα 21:30) στον αίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, με τη συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Τη συναυλία και τα μπουζούκια της Ορχήστρας «Εν Χορδώ – Θεόδωρος Γεωργόπουλος», θα πλαισιώσουν και παιδιά του απόδημου Ελληνισμού της Νότιας Αφρικής, τα οποία εδώ και χρόνια παρακολουθούν, τα εξ αποστάσεως μαθήματα της Πατρινής Ορχήστρας.
Θα παρουσιαστεί ένα ποικίλο έντεχνο λαϊκό πρόγραμμα, με τραγούδια και μελωδίες των σπουδαιότερων Ελλήνων συνθετών και δημιουργών, με ερμηνευτές τον Δημήτρη Δημόπουλο και την Κωνσταντίνα Μπακάλη.
Τη συναυλία θα παρακολουθήσει και η Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής στην Ελλάδα, κυρία Beryl Rose Sisulu.
Η Ορχήστρα «Εν Χορδώ» ευχαριστεί το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και τη διευθύντριά της, δρ, Αναστασία Κουμούση, για την αγαστή συνεργασία.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Παράλληλα, το Μουσείο θα παραμείνει επισκέψιμο για το κοινό με ελεύθερη είσοδο στη μόνιμη και την περιοδική έκθεση με τίτλο: «100 χρόνια Μνήμης από τη Μικρασιατική καταστροφή. Πρόσφυγες-Δημιουργοί», από τις 20.00 έως τις 24:00.
Την ίδια ημέρα ο αρχαιολογικός χώρος του Ρωμαϊκού και Μεσαιωνικού Υδραγωγείου Πατρών θα παραμείνει ανοικτός από τις 20.00-24.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα