Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Πολιτισμός

Πολύτιμη έκδοση τής Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ναυμαχία τού Ναβαρίνου, με την σφραγίδα τού Παναγιώτη Νίκα «Η Συλλογή τού Αντώνη Τάντουλου»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο των λαμπρών εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει και εξακολουθεί να πραγματοποιεί για τα 200 χρόνια από την Εθνική μας Παλιγγενεσία, προχώρησε σε μιαν πολύτιμη συλλεκτική έκδοση που αφορά στην περιώνυμη Ναυμαχία τού Ναβαρίνου.

Πρόκειται για το επετειακό λεύκωμα με τίτλο: «Η ναυμαχία τού Ναβαρίνου – Η Συλλογή τού Αντώνη Τάντουλου», το οποίο εξεδόθη με την φροντίδα τής Περιφέρειας Πελοποννήσου, εντασσόμενο σε μιαν εξαίρετη σειρά εκδόσεων που έχει επιμεληθεί η Περιφέρεια με αφορμή την εφετινή επέτειο τής διακοσιετηρίδας.

Στις 256 σελίδες τού συλλεκτικού λευκώματος παρουσιάζεται η μοναδική συλλογή τού φιλίστορα ιατρού Αντώνη Τάντουλου για την νίκη τού συμμαχικού στόλου στο Ναβαρίνο, η οποία σήμανε την ίδρυση τού ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.
Τα αντίτυπα τής έκδοσης (εκδεδομένα στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα) θα προωθηθούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε βιβλιοθήκες, σχολεία, δήμους, οργανισμούς, φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, όπως επίσης και στις πρεσβείες τής Γαλλίας, τού Ηνωμένου Βασιλείου και τής Ρωσίας και αλλού, με στόχο να ωφεληθεί το ερευνητικό αλλά και το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όσα σημειώνει στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει τα εξής:
«Η νίκη τού συμμαχικού στόλου στο Ναβαρίνο, η οποία σήμανε την ίδρυση τού ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, ενέπνευσε μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών στην Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σκηνές από την ναυμαχία, αλλά και από τον όρμο τού Ναβαρίνου απεικονίστηκαν σε ζωγραφικούς πίνακες, λιθογραφίες, χαλκογραφίες, ατσαλογραφίες, χαρακτικά, αλλά και σε νομίσματα, μετάλλια, γραμματόσημα και αναμνηστικά είδη.
Επίσης η καθοριστική αυτή ναυμαχία υμνήθηκε μέσα από τους στίχους και τα έργα καταξιωμένων ποιητών και μουσικών, αλλά και αποτέλεσε την πρώτη είδηση σε αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες.
Τα τεκμήρια που φωτίζουν αυτό το σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα και την ιστορική μνήμη της συγκεντρώθηκαν, με περίσσιο συλλεκτικό πάθος, από τον φιλίστορα ιατρό Αντώνη Τάντουλο, ο οποίος υπηρετεί για πολλά χρόνια την λακωνική γη και τους ανθρώπους της. Ο συλλέκτης κατάφερε να δημιουργήσει μια μοναδική συλλογή, για την οποία δεν νοιώθει πως έχει σχέση ιδιοκτησιακή, γιατί ο ίδιος ανήκει στους εραστές τής τέχνης και πιστεύει πως αυτή πρέπει να αφορά το ευρύ κοινό και την κοινωνία. Όπως, δηλαδή, γινόταν και στην αρχαία Ελλάδα όπου η τέχνη ήταν δημόσια και τα έργα της ήταν δώρα προς τους θεούς και στόλιζαν τις δημόσιες πλατείες και τους ιερούς τόπους.
Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση τού 1821 η Περιφέρεια Πελοποννήσου πιστεύοντας πως «όλβιος όστις τής ιστορίας έσχε μάθησιν», δίνει ιδιαίτερο βάρος στην έκδοση ιστορικών συγγραμμάτων και λευκωμάτων, τα οποία φωτίζουν την ηρωική εκείνη περίοδο τής ελληνικής ιστορίας. Ανάμεσά τους ξεχωριστή θέση θα έχει, στις ιδιωτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες, ο εθνικός θησαυρός τής κορυφαίας συλλογής τού Αντώνη Τάντουλου, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την μακροχρόνια συλλεκτική του προσπάθεια αλλά και για την γενναιόδωρη παραχώρηση των έργων του, τα οποία γίνονται πλέον πολύτιμα αποκτήματα όλων».
Εξ άλλου σε συνάντηση που είχε ο κ. Νίκας την περασμένη εβδομάδα στην έδρα τής Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με τον γιατρό – ερευνητή Αντώνη Τάντουλο, στο υλικό τού οποίου βασίστηκε το εν λόγω επετειακό λεύκωμα, συζητήθηκε και η δυνατότητα να αξιοποιηθεί η ευρύτατη συλλογή τού κ. Τάντουλου μέσα από την ίδρυση και λειτουργία, πιθανότατα στην Νεάπολη Βοιών, ενός Ναυτικού Μουσείου Πελοποννήσου.

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι τύχη αγαθή για τους Πελοποννησίους ότι σε αυτήν την δύσκολη εποχή, στα ηνία τής Περιφέρειας βρίσκεται ένας κορυφαίος αυτοδιοικητικός ηγέτης με την γνώση και την εμπειρία τού Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος εργάζεται νυχθημερόν και αγογγύστως για την ανάπτυξη τής Πελοποννήσου και την ανάδειξή της σε όλα τα επίπεδα, καθώς και την αποκατάσταση τής τάξης στην διοίκηση, που είχε διασαλευθεί την περασμένη δεκαετία από τις εσφαλμένες επιλογές τής προηγούμενης περιφερειακής αρχής…
Είναι εξ άλλου γνωστό ότι ο Παναγιώτης Νίκας, ως Δήμαρχος Καλαμάτας κατ’ επανάληψιν εκλεγείς, είναι ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε την Καλαμάτα σε πόλη πρότυπο για ολόκληρη την Ελλάδα, ένα κόσμημα αστικό, πολιτισμικό, αναπτυξιακό και τουριστικό, που συγκεντρώνει παγκόσμιο ενδιαφέρον ως προορισμός! Ήλθε η ώρα λοιπόν ως Περιφερειάρχης να δώσει παρόμοια ώθηση σε ολόκληρη την ιστορική Περιφέρεια τής Πελοποννήσου, με τα δεδομένα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις πλέον ευοίωνες προοπτικές.
Βεβαίως στην περίπτωση τού Παναγιώτη Νίκα, παράλληλα με τις εγνωσμένες αυτοδιοικητικές αρετές και ικανότητες, συνυπάρχει και η διάσταση τής πνευματικής προσωπικότητας, αφού διακρίνεται για τις ανθρωπιστικές του σπουδές στην Φιλολογία και την Νομική, καθώς μάλιστα είναι γνωστό ότι προ τής ενασχόλησής του με τα κοινά καταξιώθηκε και ως εκλεκτός εκπαιδευτικός στην κοινωνία τής Καλαμάτας.
Επομένως εύλογη είναι η ευαισθησία του στα ιστορικά θέματα για τα οποία εξαιρέτως διακρίνεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού πέρα των άλλων, ο ηρωοτόκος Μοριάς πρώτος των άλλων κίνησε τον Αγώνα τής Ανεξαρτησίας. Γι’ αυτό ο Περιφερειάρχης στηρίζει αυτές τις επετειακές εκδηλώσεις και ιδιαιτέρως τις αξιόλογες ιστορικές εκδόσεις που φωτίζουν και αναδεικνύουν την σημασία τού παρελθόντος για την συνέχεια και το αύριο τού Ελληνισμού.

Περισσότερα

Πολιτισμός

Έρχονται οι «Εκκλησιάζουσες»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Αντίστροφη μέτρηση για την νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε συνεργασία με το «Καρναβάλι Πάτρας» που κάνει πρεμιέρα στις 12 Φεβρουαρίου

Στις τελικές πρόβες έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον λίγο πριν την «αποκάλυψη» επί σκηνής της νέας παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση «Καρναβάλι Πάτρας», «Εκκλησιάζουσες- Μία κωμωδία».
Πρόκειται για το αριστοφανικό χορόδραμα “Ιάκωβος Καμπανέλλης” που θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πατριάρχη του νεοελληνικού θεάτρου.
Η παράσταση «Εκκλησιάζουσες» του Λουκά Θάνου βασίζεται στην ομώνυμη κωμωδία του Αριστοφάνη, από την μετάφραση του Κώστα Ταχτσή. Το έργο έχει διανθιστεί με τραγούδια και κείμενα του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Λουκά Θάνου. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου και ώρα 21:00.
Οι «Εκκλησιάζουσες», του Αριστοφάνη, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 392 π.Χ. Μέσα από την ιδιότυπη κωμική τους φόρμα και τα χιουμοριστικά επεισόδια της πολιτικής κωμωδίας, ο ποιητής εκφράζει την πικρία του για την δύσκολη κατάσταση της Αθήνας, μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου.
Την περίοδο αυτή οι Αθηναίες, με πρωτοβουλία της Πραξαγόρας, αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά. Μεταμφιεσμένες σε άντρες, εμφανίζονται στην Εκκλησία του Δήμου και επιβάλλουν τις πολιτικές τους μεταρρυθμίσεις, εφαρμόζοντας περιουσιακή και ερωτική κοινοκτημοσύνη. Γεγονός που θα αποδειχτεί ουτοπικό και θα υπονομευθεί από διαδοχικές κωμικοτραγικές καταστάσεις.
Η σκηνοθεσία-χορογραφία είναι του Λουκά Θάνου, τα σκηνικά- κοστούμια του Κέννυ ΜακΛέλλαν, ενώ επιπρόσθετη χορογραφία έχει κάνει ο Άγγελος Χατζής.
Παίζουν, οι Έφη Κιτσαντα, Βασίλης Κόκκαλης, Μίλτος Νίκας, Ανδριάνα Χαλκίδη και Σταύρος Σιόλας, ενώ στο χορεύουν οι, Παναγιώτα Αδαμοπούλου, Θεανώ Ανδρώνη, Ανναθαλία Καράμπελα, Μαρία Κίκινα, Ηλίας Μανιατόπουλος, Κατερίνα Μαραγκάκη, Louiz Mendes, Erric Nour και Άννα Φυτιλά.
Συμμετέχουν ακόμη οι μουσικοί:
Πιάνο: Λιουντμίλα Ιβάνοβα, Νίνα Μεταξά. Α΄και Β΄ Βιολιά: Γιαροσλάβ Τόκαρεβ , Άλλα Σελαλμαζίδη, Βλαντισλάβ Ιβάνοφ, Δανάη Βουτσινά, Βιόλες: Ρόμπερτ Σμαγκούλοβ, Σβετλάνα Χμούροβα, Βιολοντσέλα: Νικολάι Κομισσάροβ, Αλέξανδρος Κακαρούμπας, Κόντρα Μπάσο: Καραπετιάν Βιλέν, Κλαρινέτο: Αγγελική Σύρρου.
Τραγούδι-Διδασκαλία Χορωδίας: Λίνα Γερονίκου
Μέλη Χορωδίας Δωματίου Δημοτικού Ωδείου:
Soprani: Χριστίνα Μωραϊτη ,Ιωάννα Παπαγεωργίου, Σοφία Σαλαβαντάκη,
Ειρήνη Τσούμα
Alti: Ελένη Ευθυμίου, Ιωάννα Μαλτέζου, Κωνσταντίνα Παπαλεξοπούλου
Tenori: Κυριάκος Αθανασόπουλος, Βαλέρια Μοτρέβιτς, Κωνσταντίνος Τριπολιτσιώτης
Bassi: Ιορδάνης Βαλαχάς, Βασίλης Κωνσταντάρας.
Οι παραστάσεις αναμένεται να διαρκέσουν έως την Κυριακή 6 Μαρτίου, ενώ η παράσταση θα είναι αμιγής.

Περισσότερα

Πολιτισμός

Έρχεται η «Μαμά»- Το ερχόμενο Σάββατο η πρεμιέρα της νέας παραγωγής του θεάτρου «Όροφως»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

 

Το Σάββατο 29 Ιανουαρίου ξεκινούν οι παραστάσεις του έργου «Μαμά».

Το κοινωνικό και οικογενειακό ψυχογράφημα της Μάρτα Μπαρσελό σε σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη με τις ερμηνείες της Ελένης Καραμούζη και της Έφης Κεραμίδα ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου «Όροφως»!

Μια χήρα γυναίκα, μόνη της στη ζωή, βάζει αγγελία διατεθειμένη να παίξει τον ρόλο της μητέρας για όποιον μπορεί να της δίνει ένα μισθό για την υπηρεσία της. Μια νεότερη γυναίκα, πετυχημένη επαγγελματίας και αποφασισμένη να δημιουργήσει οικογένεια προχωρώντας στην υιοθεσία παιδιού, ανταποκρίνεται στην αγγελία. Καθώς η σχέση περνάει πια σε ρεαλιστικό και καθημερινό επίπεδο, τα τραύματα του παρελθόντος αρχίζουν να αποκαλύπτονται και οι δύο συνειδητοποιούν ότι δεν έζησαν -η καθεμιά για τους λόγους της- τη ζωή που θα ήθελαν.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη

Σκηνογραφία & Κουστούμια: Πάρης Λαλιώτης

Σκηνικά: Ελένη Καραβότα

Φωτισμοί & Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος

Σχεδιασμός αφίσας: Σοφία Δέλγα

Συγγραφέας: Μάρτα Μπαρσελό

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Ερμηνεύουν: Ελένη Καραμούζη, Έφη Κεραμίδα

Παραγωγή: Θέατρο Όροφως

Παραστάσεις από τις 29 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00.

Προπώληση: Ticket Services και στο Ταμείο του Θεάτρου Όροφως (Όθωνος Αμαλίας 112). Τηλέφωνο: 2611810983, 6939835990

 

 

Περισσότερα

Πολιτισμός

Ξανά στην Πάτρα η «Κατερίνα»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Ο Γιώργος Νανούρης διασκεύασε για το θέατρο και σκηνοθέτησε «Το βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ, με την συγκλονιστική Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο.

Η παράσταση που έχει διανύσει μια θριαμβευτική πορεία, θα παρουσιαστεί για ακόμη μία φορά στην Πάτρα, στο θέατρο «Πάνθεον» την Κυριακή 30 και τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, στις 21.00.

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της διπολικής μητέρας του συγγραφέα. Η Κατερίνα έχει μόλις αυτοκτονήσει και αρχίζει να αφηγείται την καταραμένη ζωή της. Φάρμακα, χάπια, σύζυγος και γιος, αγάπη και μίσος, ομοφυλοφιλία, αυτοσαρκασμός, χιούμορ ανακατεμένο με πόνο, στοργή μέσα από στριγγλιές, και απόπειρες αυτοκτονίας αποτελούν την χαοτική πραγματικότητα της ηρωίδας που παλεύει με τη διπολική διαταραχή και γραπώνεται από όποιον μπορεί, με αποτέλεσμα να παρασύρει μια ολόκληρη οικογένεια στη δίνη της αρρώστιας της.

Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ

Ιδέα-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης

Ερμηνεία: Λένα Παπαληγούρα

Μαζί της στην σκηνή και ο Γιώργος Νανούρης.

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά χωρίς διάλειμμα. Προπώληση: Viva.gr και ταμείο θεάτρου. Τιμή εισιτηρίου: 15 € γενική είσοδος.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα