Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Βούλιαξε» η παραλιακή-Η μανία της θάλασσας παρέσυρε στο πέρασμά της δρόμους, πεζοδρόμια κι άλλες υποδομές αναδεικνύοντας την έλλειψη μέτρων θωράκισης

Published

on

Τη… γύμνια της πόλης απέναντι στα καιρικά φαινόμενα σε μία εποχή που η κλιματική αλλαγή έχει μετατραπεί σε κρίση, αποκάλυψε το κύμα κακοκαιρίας που «σάρωσε» το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας, από τα Καμίνια έως και τον Άγιο Βασίλειο.

Η μανία της φύσης έδειξε το σκληρό της πρόσωπο σε δεκάδες περιοχές της Πάτρας, καθώς η θάλασσα έγινε στην κυριολεξία «ένα» με δρόμους και υποδομές που καταστράφηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

Οι παραλιακοί δρόμοι διαλύθηκαν και υπέστησαν καθίζηση, με αποτέλεσμα σε αρκετά σημεία να είναι απροσπέλαστοι, ακόμη και στα σημεία που πρόσφατα είχαν γίνει παρεμβάσεις, ενώ τα δίκτυα των υποδομών, κυρίως της αποχέτευσης καταστράφηκαν.

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και εκπρόσωποι των κοινοτήτων, μπορεί η ένταση των καιρικών φαινομένων να ήταν πρωτόγνωρη, όμως, αρκετές από τις ζημιές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν και είχε υλοποιηθεί η περίφημη μελέτη Ρογκάν, η οποία παραμένει στα «συρτάρια» και αφορά την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών που απειλεί την Πάτρα εδώ και χρόνια.

ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ…

Μόλις πριν έναν περίπου έναν χρόνο σε κοινή σύσκεψη Δήμου Πατρέων και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με δεδομένη την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας με την οποία είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα τμήματα του παραλιακού οδικού δικτύου στις Τοπικές Κοινότητες Καμινίων, Μονοδενδρίου, Βραχνεϊκων, όπως επίσης Ρίου, Ακταίου, Αγ. Βασιλείου και Αραχωβιτίκων, αλλά και τα τμήματα οδών εντός της πόλης της Πάτρας και συγκεκριμένα της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου και την επέκταση αυτής έως τον Φάρο της Αγυιάς είχαν αποφασιστεί από κοινού να καθοριστούν τα τμήματα στα οποία επιβάλλεται να γίνουν παρεμβάσεις και να προχωρήσει η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αποκατάστασης.

Κάτι ωστόσο, που περιορίστηκε σε μεμονωμένες παρεμβάσεις που εκ του αποτελέσματος κρίνονται όχι μόνο ανεπαρκείς, αλλά και πρόχειρες, αφού «διαλύθηκαν» μέσα σε μία νύχτα!

Πλέον κάτοικοι και φορείς ζητούν να ενεργοποιηθεί άμεσα η μελέτη Ρογκάν, να επικαιροποιηθεί και να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στα προβλήματα που επαναλαμβάνονται σε κάθε κακοκαιρία και μάλιστα, συνεχώς διογκώνονται λόγω και της αυξανόμενης έντασης των καιρικών φαινομένων.

Είναι χαρακτηριστική η έκκληση του προέδρου της Κοινότητας Μονοδεντρίου, Γιάννη Κοζιώρη, ο οποίος ανέφερε «τα μηχανήματα του Δήμου ήρθαν άμεσα το πρωί και μέχρι αργά το μεσημέρι εργάζονταν για να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά από το δρόμο. Η θάλασσα παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά της, όμως το χειρότερο είναι ότι κατέστρεψε για ακόμη μία φορά τον παραλιακό δρόμο. Το οδόστρωμα έχει «φαγωθεί» στο ύψος του φαρμακείου Μακρυγένη και είναι επικίνδυνη η διέλευση των οχημάτων.

Πρέπει ο Δήμος άμεσα να προχωρήσει σε αναγκαίες παρεμβάσεις για να στηριχθεί με κάποιο τρόπο ο δρόμος, μέχρι να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να βρεθούν χρήματα για να χρηματοδοτηθεί η μελέτη Ρογκάν, την οποία είχε συντάξει ο Δήμος Βραχνεΐκων από το 2008. Πρέπει να γίνει άμεσα κάτι για να μπορούμε να πηγαίνουμε στα σπίτια μας. Άλλωστε είναι σε ισχύ η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας με την οποία έχει κηρυχθεί όλη η ακτογραμμή σε έκτακτη ανάγκη».

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Από την πρώτη στιγμή μηχανήματα του Δήμου βρέθηκαν στα σημεία που παρουσιάστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Η Αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Βραχνεΐκων, Μεσσάτιδας και Παραλίας, Αναστασία Τογιοπούλου, με την Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΠ, Ιουλία Γιαννιτσοπούλου και υπηρεσιακούς παράγοντες της Πολιτικής
Προστασίας και άλλων δημοτικών Υπηρεσιών, επισκέφθηκαν το πρωί, τις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία σε Καμίνια, Τσουκαλέικα, Βραχνέικα, Μονοδένδρι και Ροΐτικα. Η Αντιδήμαρχος συνομίλησε με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και τους κατοίκους και είδε από κοντά το μέγεθος των καταστροφών.
Από χθες τα ξημερώματα ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση των εργαζομένων στο Δήμο για να καθαριστούν οι δρόμοι και τα φρεάτια από τα φερτά υλικά, να γίνει απάντληση υδάτων και να απεγκλωβιστούν οχήματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Ροή ειδήσεων

Advertisement