Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Πνίγηκαν» οι Ιτιές-Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, ενώ έκλεισε η παλιά εθνική της Πατρών Πύργου από το Γλαύκο μέχρι τον Κόκκινο Μύλο

Δημοσιεύθηκε

στις

Εφιαλτική ήταν η χθεσινή νύχτα για την Πάτρα με τα καιρικά φαινόμενα να είναι έντονα, κυρίως στις παραλιακές περιοχές, ενώ στο «μάτι» της κακοκαιρίας βρέθηκαν οι Ιτιές, εκεί όπου η θάλασσα βγήκε στο δρόμο, πλημμυρίζοντας σπίτια και καταστήματα.

Η παλαιά εθνική της Πατρών- Πύργου για πολλές ώρες έμεινε κλειστή, από το Γλαύκο μέχρι τον Κόκκινο Μύλο καθώς το ύψος του νερού έφθασε τους πενήντα πόντους, ενώ δυστυχώς, τις νυχτερινές ώρες και επειδή δεν υπήρχε ενημέρωση κινδύνευσαν διερχόμενοι οδηγοί που έφθαναν στο σημείο και διαπιστώνοντας πως δεν μπορούν να περάσουν, απομακρύνονταν με όπισθεν.
Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε τους καταστηματάρχες να προσπαθούν να σώσουν ότι μπορούν από τις περιουσίες τους, ενώ επί τόπου βρέθηκαν μηχανήματα του Δήμου και πυροσβεστικά οχήματα προχωρώντας σε απάντληση υδάτων.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60 ΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Η Πυροσβεστική δέχτηκε περισσότερες από 50 κλήσεις για άντληση υδάτων από καταστήματα, σπίτια, αποθήκες και υπόγεια, καθώς και για πτώσεις δέντρων και απομάκρυνση αντικειμένων από τους δρόμους, από σχεδόν όλη την Πάτρα, από τα Καμίνια μέχρι τα Αραχωβίτικα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ

Ο Δήμος Πατρέων καλεί τους κατοίκους των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από την κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή, να απευθύνονται, για την καταγραφή των ζημιών τους, ως εξής:
Για σπίτια με ζημιές στις περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Ρίου, στο παλαιό Δημαρχείο του Ρίου.
Για σπίτια με ζημιές, στην περιοχή από το Γλαύκο έως το χείμαρρο Παναγίτσα, στα Γραφεία του Νοτίου Διαμερίσματος (Αιήτου 3) και στη Δημοτική Ενότητα Παραλίας στο παλαιό Δημαρχείο.
Και για σπίτια με ζημιές στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Βρανχεΐκων, στο πρώην Δημαρχείο στα Βραχνέικα.

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ

Από τις 3 χθες τα ξημερώματα μέχρι το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι του Δήμου Πατρέων επιχειρούσαν στην περιοχή των Ιτεών, με μηχανικό εξοπλισμό που διέθεσαν ο Δήμος και η ΔΕΥΑΠ, για να καθαρίσουν τους δρόμους και τα φρεάτια από τα φερτά υλικά που κατέβασαν τα ρέματα και ξέβρασε η θάλασσα, μετά τη μεγάλη νεροποντή.
Παρόντες, για το συντονισμό της επιχείρησης καθαρισμού, ήταν οι Αντιδήμαρχοι Μιχάλης Αναστασίου, Χρήστος Κορδάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Νίκος Τσιμογιάννης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΑΙΤΗΜΑ ΠΕΛΕΤΙΔΗ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, θα ζητήσει σήμερα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλη η παραλιακή ζώνη του Δήμου Πατρέων, λόγω των μεγάλων καταστροφών που προκλήθηκαν σε αυτή, από την κακοκαιρία.

Ν. ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

«Η σκέψη μας και η παρουσία μας είναι στους συμπολίτες μας, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες δοκιμάζονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα» ανέφερε χθες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, εκφράζοντας την ανησυχία του για την έκταση του φαινομένου της κλιματικής κρίσης.
«Ξεκινήσαμε από την Ηλεία και την Δυτική Αχαΐα και από το βράδυ της Δευτέρας, τα καιρικά φαινόμενα χτυπάνε την παραλιακή περιοχή της Πάτρας. Εκτεταμένες ζημιές έχουν προκύψει από ένα φαινόμενο, του οποίου η ένταση αλλά και η σπανιότητά του ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Όλη η θάλασσα βγήκε σε ακτίνα πολλών μέτρων από την παραλία, γεγονός που μας κάνει να ανησυχούμε», ανέφερε ο Περιφερειάρχης σε χθεσινές του δηλώσεις. Και προσέθεσε με έμφαση: «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, έχουμε αύξηση στάθμης της θάλασσας και τα συμβατικά μέσα και οι τρόποι αντιμετώπισης των έντονων καιρικών φαινομένων έχει πλέον τελειώσει. Αυτό το συζητήσαμε και με τον αρμόδιο Υπουργό. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που χρειάζεται είναι η ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης γιατί ο όρος της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι ήδη παρωχημένος».
Σημείωσε, επίσης, πως Δήμος και Περιφέρεια συνδράμουν στην καταγραφή των ζημιών και τη σταχυολόγηση των προβλημάτων, ώστε να αποσταλούν τα αιτήματα στα αρμόδια Υπουργεία για να δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Χ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ: ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος ανέφερε πως «επαγγελματίες και κάτοικοι δοκιμάστηκαν σκληρά από την θεομηνία. Η θάλασσα κάλυψε χώρους επαγγελματικούς και οικίες. Η κλιματική αλλαγή για μια ακόμη μέρα δοκιμάζει σκληρά την Αχαΐα και η Περιφερειακή αρχή θα σταθεί δίπλα στους πολίτες. Στο παραλιακό μέτωπο είχαμε και την πλήρη κατάρρευση του δρόμου που συνδέει Άγιο Βασίλειο- Ακταίο- Ρίο. Η μανία της φύσης για μια ακόμη φορά έδειξε το σκληρό πρόσωπο της. Η Περιφέρεια έχει την μελέτη και απαιτούμε άμεσα να δοθούν χρήματα από την Πολιτεία για να γίνουν τα απαραίτητα έργα».

Ροή ειδήσεων

Advertisement