Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Αθώοι για το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών- Αποφυλακίστηκαν χθες και οι 10 που βρίσκονταν άδικα προσωρινά κρατούμενοι

Κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών οι 22 που είχαν συλληφθεί τον Ιούλιο του 2020 στο λιμάνι για μεταφορά 20 μεταναστών ανάμεσα σε καρπούζια

Published

on

Κατέρρευσε στο ακροατήριο η κατηγορία της συγκρότησης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση για τα 25 άτομα, ανάμεσά τους πρώην λιμενικοί, οδηγοί φορτηγών, υπάλληλοι φύλαξης, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον Ιούλιο του 2020, για διακίνηση 20 μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας.

Από τους 25, κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών την Δευτέρα, οι 22, καθώς τρεις εξ αυτών διώκονται, ενώ οι 10 από αυτούς ήταν προσωρινά κρατούμενοι στις φυλακές. Η απόφαση του Δικαστηρίου να τους αθωώσει από τις «βαριές» κατηγορίες, άνοιξε την πόρτα για να αποφυλακιστούν όλοι και να επιστρέψουν χωρίς σκιές στην κοινωνία της Πάτρας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, από τους 22 οι 18 κρίθηκαν παντελώς αθώοι και οι υπόλοιποι τέσσερις κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της διευκόλυνσης εξόδου από το κράτος πολιτών τρίτης χώρας κατά κερδοσκοπία και όχι κατ’ επάγγελμα (όπως είχε ασκηθεί η δίωξη), τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικές περιστάσεις και η ποινή που τους επεβλήθη κυμάνθηκε από ένα έως τρία έτη φυλακίσεως, με αναστολή επί τριετίας.

Η απόφαση ανέτρεψε πλήρως την υπόθεση όπως είχε παρουσιαστεί από τις διωκτικές αρχές τον Ιούλιο του 2020 και το κατηγορητήριο για εννέα αδικήματα, «ξεφούσκωσε» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι συνήγοροι υπεράσπισης που ανέδειξαν κατά την ακροαματική διαδικασία τις αδυναμίες της δικογραφία. Μια δικογραφία, που – όπως τόνισαν – βασίστηκε στην άρση απορρήτου και σε συνομιλίες, που όμως δεν στοιχειοθετήθηκαν με πραγματικά περιστατικά.

Υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε στις 7 Ιουλίου του 2020 μετά από τις συλλήψεις ατόμων, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για οργανωμένη μεταφορά 20 μεταναστών κυρίως από Ιράκ και Σομαλία, σε ειδική κρύπτη εντός φορτηγού – τράκτορα με επικαθήμενο θάλαμο ψυγείου, φορτωμένου με καρπούζια, από το λιμάνι της Πάτρας με προορισμό την Ιταλία.

Την υπόθεση χειρίστηκε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία είχε γνωστοποιήσει ότι η συγκεκριμένη ομάδα είχε επιχειρήσει άλλες επτά περιπτώσεις εξόδου – προώθησης αλλοδαπών από τη χώρα μας, με τη χρήση ρυμουλκούμενων οχημάτων, μέσω των λιμένων Πατρών και Ηγουμενίτσας, ενώ σε μία περίπτωση χρησιμοποιήθηκε ιστιοφόρο από ακτή της Λευκάδας. Το Δικαστήριο αξιολόγησε τα στοιχεία και επέβαλε σε έναν αλλοδαπό ποινή φυλάκισης 2 ετών, σ’ έναν φύλακα 1 έτους και 6 μηνών, σ’ έναν πρώην λιμενικό φυλάκιση 2 ετών και σ’ έναν ακόμα φύλακα φυλάκιση 3 ετών, με τριετή αναστολή σε όλους.

Οι 18 που κρίθηκαν αθώοι και ορισμένοι εξ αυτών κάθισαν άδικα στη φυλακή είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν αποζημιώσεις από την πολιτεία.

 

 

Συνήγοροι υπεράσπισης: «Άλλη μια δίωξη για εγκληματική οργάνωση κατέρρευσε»

Η ανατροπή της υπόθεσης κατά την εκδίκασή της στον πρώτο βαθμό δικαίωσε τους συνήγορους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι έδωσαν μάχη επιχειρημάτων στο ακροατήριο, δηλώνοντας στην «Γ» τα εξής:

–              Χρήστος Τσόλκας (δικηγόρος Πατρών): «Για άλλη μια φορά το δικαστήριο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, απέδωσε τις επιμέρους πράξεις σε όποιον κατηγορούμενο τις είχε τελέσει και τον τιμώρησε όπως έκρινε. Ωστόσο, η δίωξη για εγκληματική οργάνωση κατέρρευσε στο ακροατήριο για άλλη μια φορά. Δυστυχώς, όμως, είχαμε τις συνήθεις προφυλακίσεις αθώων πολιτών που αποδείχθηκαν άδικες. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό από αυτούς που χειρίζονται τις δικογραφίες στα πρώτα στάδια, ότι οι υπερβολές δεν χρειάζονται. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο για μια πολιτεία, άνθρωποι να κρατούνται αδίκως για 15, 16 ή 17 μήνες μέχρι να γίνει η πρώτη δίκη και στο τέλος να αθωώνονται.»

–              Παναγιώτης Κοραντζόπουλος (δικηγόρος Πατρών):: «Συνέπραξα σε μια διαδικασία απόλυτης δικονομικής «ορθοδοξίας», διεισδυτικής και ενδελεχούς αποδεικτικής προσπάθειας. Με τα δεδομένα αυτά, η ανατροπή του «αβυσσαλέου» θολού και αόριστου υλικού της προανακρίσεως και των επιπόλαιων συμπερασμάτων τους, που παρήγαγαν ένα πλήθος αδίκως προσωρινά κρατηθέντων προσώπων, ήταν η κατάληξη της άρτιας αξιολόγησης της υποθέσεως με αμιγώς δικαιικά κριτήρια. Η απόφαση ήταν λυτρωτική για όλους τους εντολείς μου, κατά τα λοιπά στέρεη, ασφαλής και έγκυρη λόγω της ποιότητας των δικαιοδοτικών παραγόντων. Η αξιοποίηση και προφανώς αποδοχή υπερασπιστικών ισχυρισμών ουσίας και επιστήμης δημιουργούν νομολογιακή παρακαταθήκη με επιδραστική δυναμική».

–              Βασιλική Ντζελβέ (δικηγόρος Πατρών):: «Δεν προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία το αδίκημα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, για το οποίο απηλλάγησαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Για τον έναν εκ των εντολέων μου που κρίθηκε ένοχος έγινε δεκτός ο ισχυρισμός για διευκόλυνση εκ κερδοσκοπίας και όχι κατ’ επάγγελμα και πλέον βγαίνει από την φυλακή».

–              Στάθης Φίλης (δικηγόρος Πατρών): «Δόθηκε υπερβολικό βάρος σε ανακριτικό στάδιο στην υπόθεση, σχηματίστηκε μια ογκοδέστατη δικογραφία και ένα πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία που να πιστοποιούν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και τις υπόλοιπες που τους είχαν απαγγελθεί. Ακόμα και οι μάρτυρες αστυνομικοί μετά από 1,5 χρόνο παρακολουθήσεων είτε μέσω της άρσης τηλεφώνων είτε δια ζώσης, δεν είχαν να εισφέρουν στοιχεία για την υπόθεση. Έτσι, το Εφετείο απέδωσε την υπόθεση στην πραγματική της διάσταση, χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες».

–              Απόστολος Λύτρας (δικηγόρος Αθηνών): «Μετά από μια πολύωρη ακροαματική διαδικασία, το Δικαστήριο έκρινε αθώο τον εντολέα μου, διότι δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τις κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί, όπως επίσης και οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων».

 

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Ροή ειδήσεων

Advertisement