Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή για τρίτη δόση στους 4 μήνες – Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου μπροστά στο νέο τοπίο, διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό, που διαμορφώνεται από την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron, καθώς η υγειονομική πίεση στην ευρωπαϊκή ήπειρο αναμένεται να κορυφωθεί τους «προσεχείς μήνες».

«Όλα τα εργαλεία»

Υπό αυτό το πρίσμα, την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαντλήσει κάθε μέσο ανάσχεσης του κορωνοϊού διατύπωσε για χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Hans Kluge«Είναι ηθική μου υποχρέωση να χρησιμοποιήσω όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να τους πείσουμε για την ανάγκη να εμβολιαστούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, περιγράφοντας πως πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο μαζικός εμβολιασμός των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών, ως οι πλέον ευάλωτοι απέναντι στην προσβολή τους από τον ιό.

«Κακό σενάριο» για την Ευρώπη

Η ίδια φιλοσοφία διέπει και τις πολιτικές για την πανδημία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η μία μετά την άλλη προχωρούν σε αναβάθμιση των περιοριστικών μέτρων τις τελευταίες ώρες, αλλά και στην εισαγωγή του υποχρεωτικού εμβολιασμού, σε μια προσπάθεια να οχυρωθούν από την νέα «απειλή», δηλαδή την παραλλαγή Omicron. Ακόμη και αν ο «θεός της Αθήνας» κάνει πράξη το «καλό σενάριο» για την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να συμβεί η «επιπεδοποίηση» της πανδημίας στα μέσα Δεκέμβρη, η εμφάνιση της νέας παραλλαγής, ωστόσο, ανατρέπει πλήρως το ευρωπαϊκό σκηνικό, σύμφωνα με το οποίο η «Omicron» αναμένεται να επικρατήσει στη Γηραιά Ήπειρο μέσα στο χειμώνα, προκαλώντας μοιραία αυξημένες απώλειες.

«Με βάση μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάσθηκε το ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Όμικρον είναι πιθανόν να προκαλεί τους προσεχείς μήνες περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), θέτοντας σε πλήρη εγρήγορση τις ευρωπαϊκές ηγεσίες.

Το σήμα για τον πανευρωπαϊκό συναγερμό με αφορμή την παραλλαγή Omicron έδωσε η ίδια η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δηλώνοντας πως η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού «είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει» και ζητώντας παράλληλα «κοινή και συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων από την αναζωπύρωση της νόσου COVID-19».

«Τρέχει» για μέτρα η Ευρώπη

Στο ευρωπαϊκό «χορό» των έκτακτων μέτρων για την νέα παραλλαγή μπήκαν χθες τόσο η Γερμανία, όσο και η Νορβηγία, μακραίνοντας τη λίστα με τα κράτη που «θωρακίζονται» ενόψει και των γιορτών. Στην περίπτωση της Γερμανίας, όπου η κατάσταση στο σύστημα υγείας περιγράφεται ως «δραματική», επιβλήθηκε γενικό lockdown στους ανεμβολίαστους πολίτες σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα εισόδου τους μόνο σε χώρους προμήθειας τροφίμων και φαρμακεία, ενώ υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού εισηγήθηκε η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ από τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Στην επαναφορά των περιοριστικών μέτρων προχώρησε από πλευράς της η Νορβηγία στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την εστίαση και τους δημόσιους χώρους.

Η νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα δεν περνά απαρατήρητη από την Αθήνα, καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο ενόψει των γιορτών δημιουργεί μια πρόσθετη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, με δεδομένο και το χαλαρό κλίμα των ημερών. Για το λόγο αυτό, «αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ενίσχυση των εμβολιασμών πριν από τα Χριστούγεννα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε» εξήγησε χθες ο Πρωθυπουργός στον κ. Kluge κατά τη συνάντησή τους, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας, μπροστά στη δίνη, στην οποία εκτιμάται ότι μπορεί να περιέλθει άμεσα η Ευρώπη, εξαιτίας της παραλλαγής Omicron.

Ανοιχτή η επέκταση

Ως πιθανή, στο πλαίσιο αυτό, περιέγραψε την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, εξηγώντας πως «πάντα σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση τη δύσκολης ασθένειας θα υπάρχει μια τέτοια συζήτηση». Στην ίδια κατεύθυνση, η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού παραμένει στο τραπέζι επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, απόφαση η οποία θα εξαρτηθεί τόσο από την εξέλιξη της πανδημίας, όσο και από την πορεία της παραλλαγής Omicron. Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται», στον απόηχο της δήλωσης της Προέδρου της Κομισιόν για την εκκίνηση της συζήτησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Σε κάθε περίπτωση, η λήψη της όποιας απόφασης για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού δεν αναμένεται άμεσα, καθώς στην κυβέρνηση αναμένουν με ενδιαφέρον την εμβολιαστική ροή και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με δεδομένο ότι διαθέσιμες είναι πλέον 60.000 νέες θέσεις για ραντεβού την ερχόμενη Κυριακή. Ακόμη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος γνωστοποίησε χθες ότι «30 ώρες μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού είχαμε 25.000 νέα ραντεβού, είχαμε δηλαδή υπερδεκαπλασιασμό των ραντεβού από την ηλικιακή κατηγορία αυτή που σπεύδουν να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση», καταγράφοντας σημαντική αύξηση στην εμβολιαστική επίδοση, η οποία όμως χρειάζεται κάποιο χρόνο, για να κορυφωθεί.

Το παράδειγμα των Τρικάλων

Παράλληλα, ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί και η αποδοτικότητα του μέτρου που επιλέγεται κάθε φορά, που ειδικά στην περίπτωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αυτό στοχεύει ευθέως στην αποσυμφόρηση του ΕΣΥ, αλλά και την πρόληψη των ενδιάμεσων σταδίων από την μόλυνση του ασθενή μέχρι την διακομιδή του στα νοσοκομεία. Με αυτά τα δεδομένα, πιο βάσιμη θεωρείται στο εσωτερικό της κυβέρνησης η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού πολιτών ηλικίας 50 -60 ετών, λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας.

«Μελετώντας τον επιδημιολογικό χάρτη αυτή την εβδομάδα, αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι σε αρκετές περιφερειακές ενότητες της χώρας, είχαμε αύξηση στους ενήλικες 50 έως 70 ετών, σχετιζόμενη με την καθυστέρηση της χορήγησης της τρίτης δόσης» ανέφερε σχετικά χθες και η Καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου και επικαλέστηκε το παράδειγμα του νομού Τρικάλων, όπου «σημειώνεται μία αύξηση των κρουσμάτων, λοιπόν, στην Περιφερειακή Ενότητα των Τρικάλων στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 65 ετών, όπου μόλις 1 στους 4 από αυτούς που έχουν κλείσει ήδη 6 μήνες από τη δεύτερη δόση έχει προσέλθει για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης», όπως σημείωσε.

Στον αντίποδα, σε άμεσο χρόνο -και πιθανότατα σήμερα- αναμένεται η έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου με απόσταση τεσσάρων μηνών από την προηγούμενη αντί για έξι, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε προς τους επιστήμονες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τεστ για το ρεβεγιόν

Παρά το περιοριστικό πλαίσιο που επιβάλλει η νέα διεθνής συνθήκη λόγω της πανδημίας, Χριστούγεννα προ πανδημίας -τουλάχιστον μερικώς- φαίνεται να επιθυμούν κυβέρνηση και ειδικοί. «Η σκέψη μας είναι στα Χριστούγεννα που όλοι ευελπιστούμε να είναι καλύτερα από πέρυσι» παρατήρησε χθες η κ. Παπαευαγγέλου, συμπληρώνοντας πως η «χορήγηση ενός self test σε όλους τους πολίτες δύο βδομάδες πριν τις γιορτές αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για τον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα πριν την εορταστική περίοδο».

Μάλιστα, η ίδια μετέφερε την έκκληση των επιστημόνων όλοι οι «πολίτες να ελέγχονται συστηματικά όταν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μια κοινωνική συνάθροιση», προχωρώντας στη διενέργεια τεστ πριν την έξοδο για διασκέδαση ή εν προκειμένω πριν το ρεβεγιόν. «Ο συστηματικός έλεγχος από μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού πριν τη συμμετοχή σε κοινωνικές συναθροίσεις κατά την διάρκεια των γιορτών και όχι μόνο, σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια για όλους μας» κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου, τη στιγμή που η επιδημιολογική εικόνα, όπως αυτή θα αποτυπωθεί ευκρινώς από τα αυτοδιαγνωστικά τεστ στις 7 Ιανουαρίου 2022, είναι και αυτή η οποία θα βαρύνει τελικά τις όποιες, κυβερνητικές αποφάσεις.

Ελλάδα

ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα καταβάλλονται τη Δευτέρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις 31 Ιανουαρίου 2022, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, ως είθισται άλλωστε, θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ τα εξής επιδόματα:

Επίδομα Στέγασης: Δικαιούχοι, 272.386 – 32.015.990 ευρώ

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Δικαιούχοι, 238.548– 52.332.337 ευρώ

Αναπηρικά: Δικαιούχοι, 173.756– 71.643.037 ευρώ

Στεγαστική Συνδρομή: Δικαιούχοι, 818 – 223.787 ευρώ

Επίδομα Ομογενών: Δικαιούχοι, 6.259 – 220.677 ευρώ

Ανασφάλιστοι Υπερ. Σύνταξη (ν. 1296/1982): Δικαιούχοι, 18.614 – 6.305.879 ευρώ

Επίδομα Αλληλεγγύης Υπερηλίκων: Δικαιούχοι,16.392 – 5. 034.133 ευρώ

Έξοδα κηδείας: Δικαιούχοι,127 – 101.678 ευρώ

Επίδομα Γέννησης: Δικαιούχοι,13.143 – 13.217.000 ευρώ

Επίδομα Παιδιού: Δικαιούχοι, 12.987 – 8.235.392 ευρώ

Ορεινών και Μειονεκτικών: Δικαιούχοι, 87 – 42.900 ευρώ

Κόκκινα δάνεια: Δικαιούχοι, 2.071 – 139.821ευρώ

Προστατευόμενα τέκνων θανόντων σε φυσικές καταστροφές: Δικαιούχοι,6 – 6000 ευρώ

Πρόγραμμα Γέφυρα  (επιδότηση Α’ κατοικίας): Δικαιούχοι, 9.672 – 1.694.296 ευρώ

Επίδομα Αναδοχής : Δικαιούχοι, 389 – 193.248 ευρώ

Σύνολο δικαιούχων,764.856– Σύνολο καταβολών, 191.212.927 ευρώ

Περισσότερα

Ελλάδα

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε 1.000 ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022 η 60η δημόσια κλήρωση της φορολοταρίας που διενήργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και χαρίζει σε χίλιους τυχερούς από 1.000 ευρώ με βάση τις συναλλαγές που έκαναν οι φορολογούμενοι τον Δεκέμβριο του 2021 με τη χρήση πλαστικού χρήματος ή άλλων μέσων ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) χαρίζει σε χίλιους τυχερούς από 1.000 ευρώ με βάση τις συναλλαγές που έκαναν οι φορολογούμενοι το Νοέμβριο του 2021 με τη χρήση πλαστικού χρήματος ή άλλων μέσων ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Δείτε ΕΔΩ τους τυχερούς λαχνούς

Για να δείτε αν ανήκετε στους τυχερούς πατήστε ΕΔΩ

Περισσότερα

Ελλάδα

Πρόταση μομφής: Ένταση με το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη στην Βουλή

Δημοσιεύθηκε

στις

Η συζήτηση στην Βουλή για την πρόταση μομφής που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον της κυβέρνησης, ξεκίνησε με… ένταση από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ.

Όπως σας έχει ενημερώσει το newsit.gr, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε βρει τη λύση για να… συμμετάσχει στην κορυφαία αυτή Κοινοβουλευτική διαδικασία κι ας μην είναι βουλευτής, κάτι που αποτελεί κι ένα «αγκάθι» για το ΚΙΝΑΛ από την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος κι έπειτα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδόθηκε και στην τηλεοπτική εκπομπή Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, στο Mega, ο Νίκος Ανδρουλάκης επρόκειτο να κάνει ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ, με στόχο το βίντεο να «μοιραστεί» στα Μέσα ενημέρωσης, ούτως ώστε να υπάρχει και η δική του παρέμβαση στην συζήτηση για την πρόταση μομφής.

Η ομιλία αυτή επρόκειτο να γίνει στην «μικρή» αίθουσα της Βουλής, ούτως ώστε το «εμπόδιο» της μη βουλευτικής ιδιότητας να ξεπεραστεί για τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο το προεδρείο της Βουλής έβαλε «στοπ» στο συγκεκριμένο πλάνο, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση στο Κοινοβούλιο.

Ο Κατρίνης κατήγγειλε τον Τασούλα
Πιο συγκεκριμένα, αμέσως μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στην συζήτηση στη Βουλή η οποία ξεκίνησε στις 18:00 το απόγευμα της Παρασκευής, 28.01.2022, ζήτησε τον λόγο ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Ο κ. Κατρίνης ανέφερε πως το ΚΙΝΑΛ ζήτησε την αίθουσα της Γερουσίας, στην Βουλή, ώστε να γίνει σύγκληση της ΚΟ την προσεχή Κυριακή και το προεδρείο αρνήθηκε, ζητώντας αφενός εξηγήσεις από το προεδρείο και αφετέρου από τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν θέση για το ζήτημα.

«Μαθαίνουμε ότι σε ένα κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου δεν δίνεται για συνεδρίες κοινοβουλευτικής του επιτροπής αίθουσα για να γίνει συνεδρίαση του και θα ήθελα να ακούσω και από τα υπόλοιπα κόμματα όλους εκπροσώπους των πτερύγων της Βουλής για το αν συμφωνούν σε αυτή την ατυχή πρώτη απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου», είπε συγκεκριμένα ο κ. Κατρίνης.

Η απάντηση του Τασούλα για την άρνηση στο αίτημα του ΚΙΝΑΛ
Αμέσως μετά την παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, πήρε τον λόγο και εξήγησε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε να συγκληθεί η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ το μεσημέρι της Κυριακής, 30.01.2022, «την ίδια στιγμή που αρχίζει κατά τεκμήριο η αντίστροφη διαδικασία των ομιλιών των αρχηγών των κομμάτων», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Και συνέχισε ο ΠτΒ: «Υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να το λύσουμε. Το θέμα του ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν μετέχει στο Κοινοβούλιο. Όταν ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ΚΟ χθες, το ζήτησε την ώρα που δεν συνεδρίαζε η Ολομέλεια. Η ταυτόχρονη διαδικασία συνελεύσεως ΚΟ θεωρώ ότι αν μη τι άλλο είναι προβληματική για τη βαρύτητα της συνεδρίασης που ξεκινήσαμε πριν λίγο».

Όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει, ο Κ. Τασούλας τόνισε: «Η πρακτική αυτή πρέπει να λυθεί στην Διάσκεψη των Προέδρων. Διότι προφανώς δεν είναι μια αίτηση για μεθαύριο, αλλά είναι κάτι που θα συμβαίνει τακτικά. Και πρότεινα να το λύσουμε στην Διάσκεψη των Προέδρων και όχι κατά περίπτωση.

Έδωσα στην συζήτηση του προϋπολογισμού αυτή την άδεια, τότε ήταν η πρώτη φορά που θα το έκανε ο κ. Ανδρουλάκης. Δεν μπορώ όμως να το κάνω κάθε φορά και πρέπει να το λύσει η Διάσκεψη των Προέδρων. Φανταστείτε κι άλλα κόμματα να κάνουν Κοινοβουλευτική Ομάδα… Το κανάλι της Βουλής ποτέ δεν μεταδίδει Κοινοβουλευτική Ομάδα την ώρα που συνεδριάζει η Ολομέλεια. Πόσω μάλλον στην κορυφαία αυτή διαδικασία.

Δεν μπορώ να καλούμαι κάθε φορά να κάνω μια εξαίρεση. Γι’ αυτό και είπα ότι την Κυριακή δεν μπορεί να κάνει Κοινοβουλευτική Ομάδα το ΚΙΝΑΛ. Ούτε να φιμώσω θέλω, ούτε να υποτιμήσω».

Και νέος… διάλογος Κατρίνη – Τασούλα
«Για λόγους αρχής θα μπορούσατε να πείτε ότι από δω και στο εξής κύριε πρόεδρε. Δεν μπορεί ένα θέμα το οποίο το παραπέμπεται στη διάσκεψη των προέδρων να το αποφασίζετε μόνος σας σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι στη Βουλή έχουμε “ενός ανδρός αρχή” αυτό παρακαλώ να διασαφηνιστεί και παρακαλώ πολύ όλα τα κόμματα να πάρουν θέση σε ένα θέμα που είναι θέμα Δημοκρατίας και αυτονόητο» είπε παίρνοντας ξανά τον λόγο ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

«Ούτε ‘ενός ανδρός αρχή’ υπάρχει ούτε τίποτα… Αυτό το οποίο ζητάτε να γίνει μεθαύριο έγινε στον προϋπολογισμό» ανταπάντησε ο πρόεδρος της Βουλής…

newsit.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα