Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022
Connect with us

Υγεία

Εγκεφαλικό και αναψυκτικά διαίτης: Τρεις φορές μεγαλύτερος κίνδυνος αν πίνετε μια φορά την ημέρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα ποσοστό κοντά στο 77% των ατόμων που παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο για πρώτη φορά, έχει αρτηριακή πίεση υψηλότερη από 140/90 mmHg, ενώ το φυσιολογικό θεωρείται αρτηριακή πίεση μικρότερη από 120/80 mmHg, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Αυτός είναι και ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο οι γιατροί λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση. Και ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση είναι να κάνετε αλλαγές στην διατροφή σας. Αλλά ακόμα και αν περιορίζετε το αλάτι και το αλκοόλ, υπάρχουν άλλα κοινά τρόφιμα και ποτά που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα άλλο δημοφιλές ποτό μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, εφόσον το πίνετε κάθε μέρα τουλάχιστον μία φορά, παρόλο που συχνά πλασάρεται στην αγορά ως πιο υγιεινή επιλογή.

Εγκεφαλικό: Η κατανάλωση τουλάχιστον ενός αναψυκτικού διαίτης την ημέρα μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης εξέτασαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση ποτών με τεχνητά γλυκαντικά, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματά τους το 2017 στο περιοδικό Stroke. Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις σχεδόν 3.000 ατόμων άνω των 45 ετών. Κατέγραψαν τυχόν εγκεφαλικά επεισόδια κατά τη διάρκεια 10 ετών παρακολούθησης, μετρώντας την κατανάλωση ποτών μέσω ενός σχετικού ερωτηματολογίου. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι συμμετέχοντες που έπιναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό διαίτης την ημέρα είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου αναψυκτικά διαίτης. Είχαν όμως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συγκεκριμένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Η μελέτη μας παρέχει περαιτέρω στοιχεία για τη σύνδεση της κατανάλωσης ποτών με τεχνητά γλυκαντικά με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδιαίτερα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου», ανέφεραν οι ερευνητές.

Όσοι πίνουν καθημερινά αναψυκτικά διαίτης έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν και άνοια
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης εξέτασαν επίσης τις περιπτώσεις σχεδόν 1.500 ατόμων άνω των 60 ετών για την ανάπτυξη άνοιας σε συσχέτιση με την κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, εκείνοι που έπιναν τουλάχιστον ένα ποτό με τεχνητά γλυκαντικά την ημέρα είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που έδειξε μια συσχέτιση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης αναψυκτικών με τεχνητά γλυκαντικά και του αυξημένου κινδύνου άνοιας», ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές συνιστούν να αποφεύγουμε εντελώς τα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά
Η μελέτη δεν βρήκε παρόμοια αυξημένο κίνδυνο από τα αναψυκτικά με ζάχαρη για εγκεφαλικό επεισόδιο ή άνοια. Ωστόσο, ο δρ. Matthew Pase, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι δεν πίνουν αναψυκτικά με κανονική ζάχαρη τόσο συχνά, όσο αναψυκτικά διαίτης. Πρόσθεσε ότι, «αν και δεν βρήκαμε συσχέτιση μεταξύ εγκεφαλικού επεισοδίου ή άνοιας και της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών, αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι αποτελούν μια υγιεινή επιλογή».

«Γνωρίζουμε ότι ο περιορισμός των προστιθέμενων σακχάρων είναι μια σημαντική στρατηγική για την υποστήριξη της καλής διατροφής και του υγιούς σωματικού βάρους. Μέχρι να μάθουμε περισσότερα, οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν ποτά με τεχνητά γλυκαντικά με προσοχή. Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να πίνουν νερό, γάλα χαμηλών λιπαρών, ή άλλα ποτά χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά”, δήλωσε η δρ. Rachel K. Johnson, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Διατροφής της AHA και καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ.

Μετάφραση: iatropedia.gr / Πηγές: https://www.cdc.gov, https://www.bumc.bu.edu, https://www.eurekalert.org

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κλινική εξέταση μαστού από σήμερα στο κάτω μέρος της Πλ. Γεωργίου από το Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΆΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας, συνεχίζοντας το έργο και το όραμα της Λιολιώς Κολυπέρα, δίνει και φέτος το ηχηρό παρόν του τον μήνα Οκτώβρη, μήνα διεθνώς αφιερωμένο στην ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού.

Για δέκατη τέταρτη συνεχή χρονιά διοργανώνει από σήμερα μέχρι το Σάββατο τη δράση δωρεάν Κλινική Εξέταση (ψηλάφηση) Μαστού πάντα σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Πατρέων.
Εξειδικευμένοι γιατροί, θα εξετάζουν δωρεάν γυναίκες ηλικίας άνω των 40. Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Οι ενδιαφερόμενες για εξέταση θα προσέρχονται με μάσκα και θα πρέπει να προσκομίζουν εφόσον υπάρχουν τις τελευταίες διαγνωστικές εξετάσεις τους.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί στην Κινητή Μονάδα της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο κάτω μέρος της Πλατείας Γεωργίου την Τετάρτη 5/10 από τις 10:00 ως τις 14:00, την Πέμπτη 6/10 την Παρασκευή 7/10 από τις 10:00 ως τις 14:00 και από τις 17:00 ως τις 21:00 και το Σάββατο 8/10 από τις 10:00 ως τις 14:00.

Περισσότερα

Ελλάδα

Τί αλλάζει στα νοσοκομεία λόγω της πορείας της πανδημίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε επιχειρησιακό πυρετό βρίσκονται και πάλι τα νοσοκομεία της Αττικής, δρομολογώντας την αποδέσμευση των κλινών για τα covid περιστατικά και την παραχώρησή τους, πλέον, για όλα τα περιστατικά.

Τα διαθέσιμα -ήπια- επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορωνοϊό, ιδίως σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές και τις νοσηλείες ασθενών με λοίμωξη covid, αλλά και η ανάγκη της αποσυμφόρησης των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων, έβαλαν τα δημόσια νοσοκομεία για μια ακόμη φορά στον δρόμο της επιστροφής στην κανονική λειτουργία τους, χωρίς τις έκτακτες συνθήκες της επιδημίας.

Τελικός στόχος η επαναφορά τους στο πρότερο πρόγραμμα εφημέρευσής τους. Αυτό ζητήθηκε άλλωστε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις των νοσοκομείων όλης της χώρας.

Επισημαίνεται βεβαίως από τη διοικηση της ΥΠΕ ότι η Περιφέρεια σε συνεργασία με τις διοικήσεις των νοσοκομείων βρίσκονται σε εγρήγορση για την εκ νέου μετατροπή κλινών και τμημάτων προς νοσηλεία ασθενών με covid λοίμωξη εφόσον αυτό απαιτηθεί βάσει της εξέλιξης της επιδημίας. Ενδεικτικά χθες, Τρίτη (4/10), έγιναν πάνω από 180 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Cοvid στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με περίπου τις μισές από αυτες να γίνονται στην Αττική.

Ήδη η διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) έχει ενημερώσει το υπουργείο Υγείας για τον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό και ξεκίνησε από προχθές, Δευτέρα (3/10) την υλοποίηση του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ είχαν παραχωρηθεί σταδιακά από τους προηγούμενους μήνες 1.145 κρεβάτια για επιβεβαιωμένα και ύποπτα περιστατικά. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες η πληρότητα των κλινών είχε υποχωρήσει σημαντικά, στο 25% του συνόλου, αποτυπώνοντας τη μείωση των νοσηλευόμενων.

Σύμφωνα με το σχέδιο αποκλιμάκωσης απλών κλινών covid στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, θα αποδεσμευθούν άμεσα περίπου 400 κλίνες για γενικά περιστατικά και για τις ανάγκες της επιδημίας, και της αναμενόμενης έξαρσης του κορωνοϊού, θα παραμείνουν διαθέσιμες περίπου 700 κλίνες. Μάλιστα, στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», ένα από τα μεσαίας δυναμικότητας νοσοκομεία που σήκωσε μεγάλο βάρος ασθενών με covid, ορίζεται ρητά ότι θα δοθούν 20 κλίνες για την κάλυψη του χειρουργικού τομέα.

Το μεγαλύτερο βηματισμό στην πορεία της επανόδου των νοσοκομείων σε κανονική λειτουργία θα κάνει το «Σωτηρία» καθώς θα αποδεσμεύσει πάνω από 120 κλίνες κορωνοϊού για τις τρέχουσες ανάγκες ασθενών. Επίσης, δεκάδες κλίνες θα παραχωρηθούν και στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Γεννηματάς», «Ερυθρός Σταυρός», δρομολογώντας χειρουργεία και διαχείριση γενικών περιστατικών.

Επίσης, αποδεσμεύονται 14 κλίνες ΜΕΘ covid για τις ανάγκες και άλλων περιστατικών από το νοσοκομείο «Σισμανόγλειο», κάτι που δημιουργεί άλλη δυναμική στο νοσοκομείο για την κάλυψη των ασθενών. Συνολικά οι κλίνες ΜΕΘ covid θα είναι 73 στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.

Περισσότερα

Υγεία

Παιδικό άγχος: Τα ύποπτα συμπτώματα, οι πιθανές αιτίες και ο ρόλος των γονέων

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα του iatropedia.gr, τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν σωματικές ή συμπεριφορικές αλλαγές, αναλόγως με την ηλικία, τις ιδιαιτερότητες της προσωπικότητας και τις ικανότητες αντιμετώπισής τους.

Πολλοί γονείς, όμως, δεν αντιλαμβάνονται πότε η συμπεριφορά του παιδιού οφείλεται στο υποκείμενο άγχος του.

«Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν αγχώδη διαταραχή για πολλούς λόγους» λέει η κλινική ψυχολόγος Βίκυ Δασκαλάκη.

«Μπορεί να είναι έτσι δομημένο το μοντέλο της οικογένειας και να μεταφέρεται το επαγγελματικό στρες των γονέων προς αυτά. Ή μπορεί να παίζουν ρόλο κληρονομικοί παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουν οι γονείς τα σημάδια του παιδικού άγχους και να αναζητούν τις πιθανές αιτίες του. Είναι οι πρώτοι που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να το διαχειριστούν».

Δυστυχώς, τα παιδιά δεν αναγνωρίζουν πάντα πως αυτό που τους συμβαίνει είναι άγχος.

Συχνά, εξάλλου, δεν έχουν την ωριμότητα για να εξηγήσουν τα πραγματικά ή φανταστικά προβλήματά τους που το προκαλούν.

Έτσι εναπόκειται στους γονείς να καταλάβουν αν οι παρατηρούμενες αλλαγές στο παιδί είναι απόρροια άγχους ή κάποιου μικροπροβλήματος που θα ξεπεραστεί.

Οι ύποπτες συμπεριφορές
Συνηθισμένες συμπεριφορές στα παιδιά που συχνά προκαλούνται από το άγχος είναι:

Ανάπτυξη κάποιας νευρικής συνήθειας (π.χ., τρώνε τα νύχια τους)

Φόβοι και ειδικές φοβίες (π.χ., το παιδί φοβάται το σκοτάδι, τους ξένους, το να μένει μόνο του)

Φόβος για τα ύψη ή τις καταιγίδες (παρατηρείται κυρίως στα μικρότερα παιδιά σχολικής ηλικίας)

Φόβος για τέρατα, έντομα και ζώα (κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας)

Δυσκολίες συγκέντρωσης (συνήθως στο σχολείο και όταν διαβάζουν ή ασκούν άλλα σχολικά καθήκοντα)

Άρνηση του παιδιού να πάει στο σχολείο (βρίσκει προφάσεις και δικαιολογίες, ιδίως αν πρόκειται για διαπολιτισμικό σχολικό περιβάλλον)

Διαρκής πρόκληση προβλημάτων στο σχολείο (είτε με συμμαθητές είτε με εκπαιδευτικούς) για ιδεολογικά ζητήματα

Μικροκλοπές (αφορούν αντικείμενα ασήμαντης αξίας)

Απομόνωση/αποξένωση (απομάκρυνση από οικογένεια ή φίλους, ιδίως κατά την εφηβεία)

Ανησυχία για το σχολείο και τους φίλους τους (για τα μεγαλύτερα παιδιά σχολικής ηλικίας και τους εφήβους)

Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί επίσης να εκδηλώσουν:

Άγχος για τις σχολικές εξετάσεις και τους βαθμούς

Υψηλά επίπεδα στρες εξαιτίας του ισχυρού ανταγωνισμού εντός σχολείου όσον αφορά τις υψηλόβαθμες επιδόσεις και απαιτήσεις

Αλλαγές στην οικογένεια
«Οι παιδικοί φόβοι σαν τους προαναφερθέντες συχνά είναι φυσιολογικοί και μειώνονται από μόνοι τους καθώς το παιδί μεγαλώνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το άγχος θεωρείται περιστασιακό. Ωστόσο, όταν οι φόβοι παρατείνονται και αντέχουν στο χρόνο, μπορεί να υποδηλώνουν μια αληθινή αγχώδη διαταραχή» λέει η κυρία Δασκαλάκη.

Αυτό μπορεί συχνότερα να συμβεί σε δύσκολες περιόδους στη ζωή του παιδιού. Παραδείγματος χάριν, όταν υπάρχει μια οικογενειακή διαφωνία, ένα διαζύγιο ή άλλη μεγάλη αλλαγή στο σπίτι (π.χ., νέος θετός γονιός, νέο σπίτι).

Ακόμα και τα χαρμόσυνα γεγονότα, όπως η γέννηση ενός νέου παιδιού στην οικογένεια, μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος το παιδί. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί και με σωματικά συμπτώματα. «Τα παιδιά που αισθάνονται άγχος συνήθως αναφέρουν πονοκεφάλους ή στομαχόπονο και επισκέπτονται πιο τακτικά τον παιδίατρο» προσθέτει η ειδικός.

Υπάρχει επίσης περίπτωση το παιδικό άγχος να είναι απόρροια μετατραυματικού στρες, όπως λ.χ. συμβαίνει σε παιδιά πρόσφυγες ή κακοποιημένα παιδιά.

Στην εφηβεία
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι πηγές του άγχους διευρύνονται. Πέρα από τις προαναφερθείσες αιτίες, πλησιάζει η ηλικία των πρώτων ρομαντικών σχέσεων, αλλά και μερικές φορές της πίεσης από τους συνομηλίκους για χρήση αλκοόλ, σεξ κ.λπ.

Έτσι, οι έφηβοι είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν άγχος, με τους συνομηλίκους τους να δρουν ευεργετικά ή επιβαρυντικά σε αυτό. Αυτό είναι αναμενόμενο, δεδομένου ότι οι κοινωνικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην εφηβεία.

Οι έφηβοι που νιώθουν άγχος μπορούν να το διαχειριστούν με πρακτικούς τρόπους.

Η κυρία Δασκαλάκη προτείνει τα εξής:

Να κοιμάστε καλά. Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωματική και συναισθηματική ευεξία.

Να γυμνάζεστε συστηματικά. Η σωματική δραστηριότητα είναι κλειδί αποφόρτισης του άγχους σε όλες τις ηλικίες.

Μάθετε να εστιάζετε στο στόχο-πρόγραμμά σας.

Πάρτε μολυβί και χαρτί και αρχίστε να γράφετε ό,τι βιώνετε. Να καταγράφετε τις σκέψεις που περνούν από το μυαλό σας όταν νιώθετε πιεσμένοι. Με τον τρόπο αυτό θα απαλλαγείτε εν μέρει από τα αρνητικά συναισθήματά σας και θα τα αντιληφθείτε καλύτερα.

Μιλήστε για το άγχος σας. Η συζήτηση για αγχωτικές καταστάσεις με έναν έμπιστο ενήλικα μπορεί να σας βοηθήσει να βάλετε τα πράγματα σε μια σειρά και να βρείτε λύσεις.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα