Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Η πορεία προς τις κάλπες-Οι έξι υποψήφιοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις 7 Ιουλίου 2019, διεξήχθησαν πρόωρες εθνικές εκλογές στις οποίες το Κίνημα Αλλαγής έλαβε το 8,10% του συνόλου των ψήφων και την τρίτη θέση με 22 έδρες.

Το ποσοστό θεωρήθηκε απογοητευτικό από το εσωτερικό του κόμματος, ρίχνοντας την ευθύνη στην πρόεδρο, με κύριο εκφραστή αυτής της άποψης τον Παύλο Γερουλάνο. Τον Νοέμβριο του 2019 πραγματοποιήθηκε το 11ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, με σκοπό την παράταση της θητείας της προέδρου, Φώφης Γεννηματά, μέχρι το 2021, ενώ αποφασίστηκε η αντιστοίχιση των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής με αυτά του ΠΑΣΟΚ. Ήδη από το Φθινόπωρο του 2020, ξεκίνησε η συζήτηση σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, με την Φώφη Γεννηματά να ανακοινώνει ότι θα είναι και πάλι υποψήφια για την προεδρία του κόμματος. Στην πορεία προς τις σημερινές κάλπες, είχαμε τους εξής σταθμούς:
*Στις 23 Ιανουαρίου, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία. Ακολούθησε τον Ιούλιο ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ την 1η Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και ο Χάρης Καστανίδης.
*Στις 12 Οκτωβρίου, η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την εκλογική διαδικασία, λόγω της επιδείνωσης της υγείας της.
*Στις 13 Οκτωβρίου, ο Βασίλης Κεγκέρογλου ξεκίνησε την συλλογή υπογραφών ανακοινώνοντας την επόμενη μέρα την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος και λίγο αργότερα την πρόθεσή του για υποψηφιότητα ανακοίνωσε και ο Παύλος Γερουλάνος.
*Στις 15 Οκτωβρίου, ο Παύλος Χρηστίδης ανακοίνωσε κι αυτός την πρόθεσή του να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος και παραιτήθηκε από την θέση του εκπροσώπου Τύπου.
*Στις 20 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ την επόμενη ημέρα ο Βασίλης Κεγκέρογλου απέσυρε την υποψηφιότητά του , λόγω αυτής του πρώην πρωθυπουργού.
*Στις 22 Οκτωβρίου, η Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης του Κινήματος Αλλαγής, μετά τον έλεγχο των απαιτούμενων υπογραφών, ανακήρυξε και επίσημα τους υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος.
*Στις 25 Οκτωβρίου, η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 56 ετών, νικημένη από τον καρκίνο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ο Γιώργος Παπανδρέου γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στο Σαιντ Πωλ της Μινεσότα. Διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από τις 8 Φεβρουαρίου 2004 έως τις 18 Μαρτίου 2012. Είναι επίσης πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Αναδείχθηκε πρωθυπουργός στις εκλογές που έγιναν στις Οκτωβρίου 2009. Πέντε χρόνια μετά, στις 31 Οκτωβρίου 2011, ανακοίνωσε την πρόθεσή του για διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα της έγκρισης της νέας δανειακής σύμβασης για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης του χρέους της χώρας. Η απόφασή του αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και εντός του κόμματός του. Κάτω από ασφυκτικές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακάλεσε την πρόταση για δημοψήφισμα και συμφωνήθηκε η διαδικασία αντικατάστασής του.
Στις 11 Νοεμβρίου 2011, ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτήθηκε.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης γεννήθηκε, στις 7 Φεβρουαρίου 1979, στο Ηράκλειο. Στις 30 Μαρτίου 2014 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη Εξελέγη δεύτερος με 113.719 σταυρούς προτίμησης.
Τον Νοέμβριο του 2017, έθεσε υποψηφιότητα για τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης, όπου οι πολίτες που συμμετείχαν στον 1ο και τον 2ο γύρο, του έδωσαν 51.736 και 66.483 ψήφους αντίστοιχα. Τον Μάιο του 2019, επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνοντας 180.822 ψήφους.
Στη νέα του θητεία ανέλαβε αντιπρόεδρος στις επιτροπές Ασφάλειας & Άμυνας, καθώς και στην αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ – Λατινικής Αμερικής.
Παράλληλα, συμμετείχε ως βασικό μέλος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου & στην αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Ο Ανδρέας Λοβέρδος γεννήθηκε, στις 15 Μαϊου 1956, στην Πάτρα. Στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Σημίτη διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών (2002-2004) με αρμοδιότητα τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και την αναπτυξιακή συνεργασία.
Στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας (2009-2010).
Στη συνέχεια, το 2010, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2010-2012), στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου.
Στις 9 Ιουνίου 2014, διορίστηκε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Δύο ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του και τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 εξέδωσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία οι χριστιανοί ορθόδοξοι μαθητές δεν δικαιούνταν απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης, μια εγκύκλιο που προκάλεσε αντιδράσεις.

ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ
Ο Χάρης Καστανίδης γεννήθηκε, το 1956, στη Θεσσαλονίκη.
Στις 12 Φεβρουαρίου 2012 διαγράφηκε από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ γιατί αρνήθηκε να ψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο. Στις 14 Μαρτίου 2012 ανακοίνωσε με τη Λούκα Κατσέλη την ίδρυση του κόμματος «Κοινωνική Συμφωνία», ενώ στις 7 Ιανουαρίου 2015 εντάχθηκε στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει υφυπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου τη διετία 1985-1986, ως ο νεότερος υφυπουργός στην Ελλάδα, υπουργός Μεταφορών στην πρώτη κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Σημίτη από τον Ιανουάριο του 1996 έως τον Σεπτέμβριο του 1997, υπουργός Μακεδονίας – Θράκης από τον Ιούλιο του 2003 ως τον Μάρτιο του 2004, καθώς και υπουργός Δικαιοσύνης, από τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Ιούνιο του 2011.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Ο Παύλος Γερουλάνος γεννήθηκε, στις 29 Μαΐου 1966, στην Αθήνα. Το 1999 έγινε σύμβουλος του τότε υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου και στη συνέχεια γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού μέχρι το 2004. Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 κατείχε την πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη βουλευτής.
Με τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου διορίστηκε υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, ενώ διατήρησε τη θέση του και στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Στις 17 Φεβρουαρίου 2012 έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, με αφορμή ένοπλη ληστεία στο παλαιό αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας. Η παραίτησή του δεν έγινε αποδεκτή.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2012 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής, ενώ
στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ
Ο Παύλος Χρηστίδης γεννήθηκε, στις 18 Απριλίου 1983, στην Αθήνα.
Τον Μάρτιο του 2013 εξελέγη γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Το 2014 ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές με την Ελιά. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ναυπλιέων. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής. Στις εθνικές εκλογές του 2019 ήταν τοποθετημένος στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του κόμματος.
Στις 15 Οκτωβρίου 2021, κι ενώ είχε προηγηθεί, στις 12 Οκτωβρίου, η εισαγωγή της Φώφης Γεννηματά στο νοσοκομείο και η ανακοίνωσή της ότι αποσύρεται από την προεκλογική κούρσα, ο Παύλος Χρηστίδης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να είναι (κι αυτός) υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές.

Διατελέσαντες πρόεδροι ΠΑΣΟΚ
Ανδρέας Παπανδρέου: 1974 -1996
Κώστας Σημίτης:1996 – 2004
Γιώργος Παπανδρέου: 2004 – 2011
Ευάγγελος Βενιζέλος: 2012 -2015
Φώφη Γεννηματά: 2015
*Στις 31 Αυγούστου 2015, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος ανακοίνωσαν την κοινή κάθοδο των δύο κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών εκείνης της χρονιάς, με το όνομα Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Χωρίς κατηγορία

Θάνατος από ή με κορονοϊό: Πεθαίνουν πράγματι οι άνθρωποι από Covid-19;

Δημοσιεύθηκε

στις

Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας επιπλοκών του κορονοϊού. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι αναρωτιούνται αν οι ασθενείς πεθαίνουν πράγματι από κορονοϊό ή οδηγούνται στον θάνατο από άλλο πρόβλημα υγείας που είχαν παράλληλα με τον COVID-19.

Το ερώτημα για τους θανάτους λόγω κορονοϊού είναι σημαντικό για την κατανόηση του αντίκτυπου της πανδημίας στην κοινωνία, αλλά και για τα μελλοντικά αντανακλαστικά της πολιτείας σε αυτή.

Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι ειδικά στο απόγειο του πρώτου και δευτέρου κύματος, υπήρχαν πολύ καλές ενδείξεις ότι ακόμη και οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι, που συνήθως παρουσιάζουν αρκετές νοσηρότητες, πέθαιναν από COVID-19 και όχι απλώς με COVID-19.

Σε σύγκριση με το σημείο που βρισκόμαστε τώρα, τα ποσοστά μόλυνσης από κορονοϊό δεν ήταν τόσο υψηλά, αλλά ήταν πολύ αυξημένοι οι θάνατοι μεταξύ ατόμων με COVID-19.

Με το κύμα της μετάλλαξης Omicron όμως το ερώτημα γίνεται δυσκολότερο να απαντηθεί, σημειώνουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Τα ποσοστά μόλυνσης είναι τόσο υψηλά, που η πιθανότητα να εισαχθεί κάποιος στο νοσοκομείο ή και να πεθάνει ενώ έχει μολυνθεί από κορονοϊό είναι πολύ μεγάλη. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα εμβολιασμού και αναμνηστικών δόσεων παρέχει στους ανθρώπους πολύ υψηλά (95%+) επίπεδα προστασίας από θάνατο λόγω COVID-19.

«Επομένως, είναι πιθανό αυτή τη στιγμή τα στατιστικά στοιχεία με αιτία θανάτου την COVID-19 να υπερεκτιμούν το πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν πραγματικά λόγω μόλυνσης με την παραλλαγή Omicron».

Αναμένονται λεπτομερείς αναλύσεις της θνησιμότητας καθώς και των δεδομένων των πιστοποιητικών θανάτων σε αυτή τη χρονική περίοδο, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε με βεβαιότητα στο ερώτημα αναφέρουν οι καθηγητές.

«Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πλέον όλοι όσοι συντάσσουμε σχετικά πιστοποιητικά να αναρωτιόμαστε διπλά αν ο συνάνθρωπός μας απεβίωσε εξαιτίας της COVID-19 ή εξαιτίας άλλης νόσου έχοντας ταυτόχρονα COVID-19», καταλήγουν.

NEWSIT.GR

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Βρέφος 10 ημερών θετικό στον κορωνοϊό

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα χθες το απόγευμα από το Καραμανδάνειο στην Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝΠ – 21 εισαγωγές στην εφημερία

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Ένα βρέφος δέκα μόλις ημερών προσβλήθηκε από τον ύπουλο ιό και χθες το απόγευμα σήμανε συναγερμός στην Πάτρα.

Το βρέφος μεταφέρθηκε αρχικά στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας από τους γονείς του, βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό και χθες το απόγευμα εκτάκτως διακομίσθηκε στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπίστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο, όπου το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται στο πλευρό του.

Η αγωνία για τους γονείς του είναι μεγάλη, όμως, το μωρό δεν έχει έντονα συμπτώματα και παρακολουθείται από τους γιατρούς της Παιδιατρικής Κλινικής.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κορωνοιός: 583 νέα κρούσματα στην Αχαΐα, 18.333 πανελλαδικά, 73 θάνατοι και 668 διασωληνωμένοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο κορωνοιός συνεχίζει να «πολιορκεί» τη χώρα, όπως δείχνουν τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην χώρα, καθώς εντοπίστηκαν 18.333 νέες μολύνσεις, ενώ το τελευταίο 24ωρο είχαμε 73 θάνατοι και 668 διασωληνωμένους.Στην Αχαΐα είχαμε λιγότερα νέα κρούσματα, καθώς ανέρχονται σε 583

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κοροναϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2022 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.333, εκ των οποίων 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.781.203 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 406 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.749 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.549 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα στοιχεία για τους διασωληνωμένους
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 668 (59.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 541 (80.99%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 127 (19.01%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.972 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 544 (ημερήσια μεταβολή +16.49%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 511 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα