Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Η πορεία προς τις κάλπες-Οι έξι υποψήφιοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις 7 Ιουλίου 2019, διεξήχθησαν πρόωρες εθνικές εκλογές στις οποίες το Κίνημα Αλλαγής έλαβε το 8,10% του συνόλου των ψήφων και την τρίτη θέση με 22 έδρες.

Το ποσοστό θεωρήθηκε απογοητευτικό από το εσωτερικό του κόμματος, ρίχνοντας την ευθύνη στην πρόεδρο, με κύριο εκφραστή αυτής της άποψης τον Παύλο Γερουλάνο. Τον Νοέμβριο του 2019 πραγματοποιήθηκε το 11ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, με σκοπό την παράταση της θητείας της προέδρου, Φώφης Γεννηματά, μέχρι το 2021, ενώ αποφασίστηκε η αντιστοίχιση των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής με αυτά του ΠΑΣΟΚ. Ήδη από το Φθινόπωρο του 2020, ξεκίνησε η συζήτηση σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, με την Φώφη Γεννηματά να ανακοινώνει ότι θα είναι και πάλι υποψήφια για την προεδρία του κόμματος. Στην πορεία προς τις σημερινές κάλπες, είχαμε τους εξής σταθμούς:
*Στις 23 Ιανουαρίου, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία. Ακολούθησε τον Ιούλιο ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ την 1η Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και ο Χάρης Καστανίδης.
*Στις 12 Οκτωβρίου, η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την εκλογική διαδικασία, λόγω της επιδείνωσης της υγείας της.
*Στις 13 Οκτωβρίου, ο Βασίλης Κεγκέρογλου ξεκίνησε την συλλογή υπογραφών ανακοινώνοντας την επόμενη μέρα την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος και λίγο αργότερα την πρόθεσή του για υποψηφιότητα ανακοίνωσε και ο Παύλος Γερουλάνος.
*Στις 15 Οκτωβρίου, ο Παύλος Χρηστίδης ανακοίνωσε κι αυτός την πρόθεσή του να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος και παραιτήθηκε από την θέση του εκπροσώπου Τύπου.
*Στις 20 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ την επόμενη ημέρα ο Βασίλης Κεγκέρογλου απέσυρε την υποψηφιότητά του , λόγω αυτής του πρώην πρωθυπουργού.
*Στις 22 Οκτωβρίου, η Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης του Κινήματος Αλλαγής, μετά τον έλεγχο των απαιτούμενων υπογραφών, ανακήρυξε και επίσημα τους υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος.
*Στις 25 Οκτωβρίου, η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 56 ετών, νικημένη από τον καρκίνο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ο Γιώργος Παπανδρέου γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στο Σαιντ Πωλ της Μινεσότα. Διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από τις 8 Φεβρουαρίου 2004 έως τις 18 Μαρτίου 2012. Είναι επίσης πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Αναδείχθηκε πρωθυπουργός στις εκλογές που έγιναν στις Οκτωβρίου 2009. Πέντε χρόνια μετά, στις 31 Οκτωβρίου 2011, ανακοίνωσε την πρόθεσή του για διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα της έγκρισης της νέας δανειακής σύμβασης για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης του χρέους της χώρας. Η απόφασή του αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και εντός του κόμματός του. Κάτω από ασφυκτικές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακάλεσε την πρόταση για δημοψήφισμα και συμφωνήθηκε η διαδικασία αντικατάστασής του.
Στις 11 Νοεμβρίου 2011, ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτήθηκε.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης γεννήθηκε, στις 7 Φεβρουαρίου 1979, στο Ηράκλειο. Στις 30 Μαρτίου 2014 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη Εξελέγη δεύτερος με 113.719 σταυρούς προτίμησης.
Τον Νοέμβριο του 2017, έθεσε υποψηφιότητα για τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης, όπου οι πολίτες που συμμετείχαν στον 1ο και τον 2ο γύρο, του έδωσαν 51.736 και 66.483 ψήφους αντίστοιχα. Τον Μάιο του 2019, επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνοντας 180.822 ψήφους.
Στη νέα του θητεία ανέλαβε αντιπρόεδρος στις επιτροπές Ασφάλειας & Άμυνας, καθώς και στην αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ – Λατινικής Αμερικής.
Παράλληλα, συμμετείχε ως βασικό μέλος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου & στην αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement