Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Αγριογούρουνο στιφάδο στη γάστρα με σφολιάτα            

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 φύλλο σφολιάτας

2,5 κιλά αγριογούρουνο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια

4 κουτ. σούπας μέλι

100 ml ουίσκι

400 ml κόκκινο κρασί

300 ml ζωμό κοτόπουλου

3 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

2 ξυλάκια κανέλας

Για τα κρεμμύδια στιφάδο

2 κιλά κρεμμύδια κοκκάρια, καθαρισμένα και χαραγμένα στα 4

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

2 κουτ. σούπας ξίδι

Για τη μαρινάδα

400 ml κόκκινο κρασί

100 ml ουίσκι

10 κόκκους μπαχάρι

2 φύλλα δάφνης

2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες

1 κουτ. γλυκού κόκκους πιπέρι

1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, ολόκληρο

Εκτέλεση:

Αδειάζετε σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά της μαρινάδας και βάζετε μέσα το αγριογούρουνο. Καλύπτετε με μεμβράνη, το μεταφέρετε στο ψυγείο και αφήνετε να μαριναριστεί για 8-10 ώρες. Κατόπιν, αφαιρείτε το κρέας από τη μαρινάδα, το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας και το μεταφέρετε σε μια στρογγυλή γάστρα. Σουρώνετε τη μαρινάδα, πετάτε τα υγρά και μεταφέρετε τα στερεά υλικά στη γάστρα μαζί με το αγριογούρουνο. Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνετε τα κρεμμύδια, ζάχαρη, ξίδι και νερό μέχρι να καλύψετε τα κρεμμύδια. Βράζετε 15΄. Μόλις είναι έτοιμα, τα αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε στη γάστρα. Βάζετε στη γάστρα το μέλι, το ουίσκι, το κρασί, τον ζωμό λαχανικών, τον πελτέ τομάτας, τα στικ κανέλας, ανακατεύετε, σκεπάζετε τη γάστρα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 3 ώρες. Βγάζετε το αγριογούρουνο από τον φούρνο. Αφήνετε να κρυώσει η γάστρα και από πάνω σκεπάζετε με φύλλο σφολιάτας αντί για το καπάκι. Κολλάτε καλά τη σφολιάτα στα εξωτερικά τοιχώματα του σκεύους και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κέικ γιαουρτιού με βατόμουρο 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 8 μερίδες)

½ φλιτζάνι πλήρες γιαούρτι

3 μεγάλα αυγά

1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο ξύσμα λεμονιού (από 1 λεμόνι)

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 φλιτζάνι συν 1 κ.σ. ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 ½ φλιτζάνι συν 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ φλιτζάνι φυτικό λάδι

2 φλιτζάνια κατεψυγμένα βατόμουρα

Αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°. Καλύψτε ελαφρά ένα ταψί με αντικολλητικό σπρέι. Τοποθετήστε μια λαδόκολλα και ψεκάστε την. Χτυπήστε το γιαούρτι, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας και 1 φλιτζάνι ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και 1½ ½ φλιτζάνι αλεύρι και χτυπήστε για να ενωθούν. Προσθέστε λάδι και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί (στην αρχή θα φαίνεται σπασμένο και μετά θα ενωθεί). Ρίξτε τα βατόμουρα με την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι σε ένα μεσαίο μπολ μέχρι να επικαλυφθούν ομοιόμορφα. Βάλτε τα βατόμουρα σε κουρκούτι και μεταφέρετε γρήγορα στην προετοιμασμένη φόρμα. Πασπαλίστε το κέικ με την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Ψήστε μέχρι να ροδίσουν και βάλτε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο για να δείτε αν βγαίνει καθαρή. Αφήστε το να κρυώσει για 20 λεπτά. Βγάλτε από το τηγάνι και μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς. Αποθηκεύστε το κέικ καλά τυλιγμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 5 ημέρες.

Περισσότερα

Μαγειρική

Λαζάνια σπανάκι   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό αλεσμένο ιταλικό λουκάνικο

800 γρ. θρυμματισμένες ντομάτες

1 ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα καρυκεύματα

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

450 γρ. τυρί ρικότα

1 μεγάλο αυγό

2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί μοτσαρέλα, χωρισμένα

170 γρ. λαζάνια noodles (όχι βρασμένα)

7 φλιτζάνια baby σπανάκι, χωρισμένα

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού

Εκτέλεση

Μαγειρέψτε το λουκάνικο, ανακατεύοντας συχνά, σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή ένταση μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει, περίπου 8 λεπτά. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια και προσθέστε τις τομάτες, τα καρυκεύματα και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει η σάλτσα, 4 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ανακατέψτε τη ρικότα, το αυγό, 1 φλιτζάνι μοτσαρέλα και το υπόλοιπο αλάτι σε μέτριο μπολ. Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά, αφήστε στην άκρη 3 φλιτζάνια από τη σάλτσα σε ένα μπολ. Προθερμάνετε το φούρνο με σχάρα. Βάλτε μια στρώση λαζάνια πάνω από τη σάλτσα στο τηγάνι, σπάζοντας τα κομμάτια για να χωρέσουν όσο χρειάζεται. Συμπληρώστε με 1 φλιτζάνι της κρατημένης σάλτσας, ¾ φλιτζάνι από το μείγμα ρικότα και 3 φλιτζάνια σπανάκι. Επαναλάβετε τις στρώσεις δύο φορές με τα υπόλοιπα noodles, τη σάλτσα, το μείγμα ρικότα και το σπανάκι, παραλείποντας το σπανάκι από την επάνω στρώση. Αφήστε το τηγάνι να ζεσταθεί. Σκεπάστε και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν τα noodles και να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες η σάλτσα, περίπου 20 λεπτά. Συμπληρώστε με το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι σπανάκι. Σκεπάστε και ψήστε μέχρι να μαραθεί το σπανάκι, περίπου 1 λεπτό. Ξεσκεπάστε και ρίξτε από επάνω το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι μοτσαρέλα. Ψήστε μέχρι το τυρί να αρχίσει να ροδίζει, 4 με 5 λεπτά. Πασπαλίστε με τον βασιλικό.

Περισσότερα

Μαγειρική

Γλασαρισμένος σολομός με ρύζι μπρόκολου          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

¼ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

1 φλιτζάνι λευκό ρύζι

1 κεφάλι μπρόκολο, ψιλοκομμένο (περίπου 2 φλιτζάνια)

4 κομμάτια φιλέτο σολομού χωρίς πέτσα

1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι και μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο και σε μικρό μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη και τη σάλτσα σόγιας. Μαγειρέψτε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ανακατεύοντας με το μπρόκολο τα τελευταία 3 λεπτά. Αφήστε ρύζι και μπρόκολο να κρυώσουν λίγο μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο, περίπου 5 λεπτά. Τοποθετήστε το σολομό και το κρεμμύδι σε ένα φύλλο ψησίματος. Ρίξτε λάδι, αλάτι και πιπέρι με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Ψήστε το σολομό έως 10 λεπτά, ρίχνοντας το μισό γλάσο σόγιας πάνω από το ψάρι τα τελευταία 2 λεπτά του μαγειρέματος. Σερβίρετε το σολομό και το κρεμμύδι με το ρύζι και το υπόλοιπο γλάσο.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα