Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Κάτι παραπάνω «βλέπουν» και «ξέρουν»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

H Microsoft, η Amazon, ο Μπέζος, ο Μασκ… Τι θέλουν όλοι αυτοί από την Ελλάδα και γιατί έχουν ήδη ανακοινώσει επενδύσεις ή προτίθενται να το κάνουν, στον τόπο μας; Μήπως γίνεται, ξαφνικά, η Ελλάδα κάτι σαν… Silicon Valley της Ευρώπης; Μακάρι, αλλά δεν νομίζουμε πως τίθεται τέτοιο ζήτημα. Προφανώς, τέτοιου είδους επενδύσεις θα δώσουν ώθηση στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας και προφανώς, κοντά σε αυτές, θα δημιουργηθούν και άλλες – κυρίως νεοφυείς ελληνικές – επενδύσεις. Όμως, νομίζουμε πως αυτό που κυριαρχεί στο μυαλό όλων αυτών των μεγάλων εταιρειών είναι να «ρίξουν άγκυρα» στην Ευρώπη, σε μία εποχή που το γεωπολιτικό και οικονομικό παιχνίδι αλλάζει και ο ανταγωνισμός με την Κίνα, όλο και μεγαλώνει.

Η ουσία είναι πως τέτοιου είδους επενδύσεις στην Ελλάδα, είναι πολλαπλώς ωφέλιμες. Ωφέλιμες για το οικονομικό μέγεθος αυτών καθαυτών των επενδύσεων και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν, άμεσα και έμμεσα.

Ωφέλιμες για τον εκσυγχρονισμό και την «αναβάθμιση» της χώρας μεταξύ των «τεχνολογικά προηγμένων».

Ωφέλιμες για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων, καθώς όταν κάποια μεγάλα brand επιλέγουν μία χώρα, τότε ακολουθούν και άλλα brand.

Ωφέλιμες, ακόμα και για την γεωπολιτική σταθερότητα της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής, αφού τόσο μεγάλες εταιρείες δεν ρισκάρουν τα εκατομμύριά τους σε ζώνες αστάθειας και πολλές φορές, όχι απλώς νοιάζονται, αλλά ακόμα και… διαμορφώνουν συνθήκες σταθερότητας.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν και θα προτιμούσαμε μία ελληνική εταιρεία να έφτανε στο επίπεδο αυτών των εταιρειών και να απλωνόταν στον πλανήτη, είναι καλό που υπερατλαντικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί αρχίζουν να καταφθάνουν σε αυτή τη μικρή γωνιά της βαλκανικής. Κάτι παραπάνω «βλέπουν» και κάτι παραπάνω «ξέρουν»…


Ροή ειδήσεων

Advertisement