Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Το πρόστιμο – κατοστάρικο και άλλα!- Του Αρκά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

– Μετά το πρόστιμο – κατοστάρικο πολλοί έγιναν… «κατοστάρηδες» για να τερματίσουν πρώτο στο εμβολιαστικό κέντρο.

– Ο Κοζανίτης παπά-Νικόλας μέσα σε ολίγα τηλεοπτικά λεπτά τα είπε όλα απλά και ταπεινά. Και ο έχων ώτα ακουέτω.

– Η σκυταλοδρομία της πανδημίας από την Δέλτα μετάλλαξη στην Όμικρον και μέχρι την Ωμέγα καλή υπομονή.

– Σήμερα στην φιλόξενη κάλπη του ΚΙΝΑΛ όποιος θέλει ας έλθει. Καλοδεχούμενος.

– Το debate των 5 ήταν, προσεκτικό ευγενικό και έδειχνε ενωτικό. Αγωνία για το «debate των δύο», εκτός και αν δεν χρειαστεί γιατί ανέλπιστα ο αρχηγός βγει από σήμερα.

– Στην Τουρκία συνεχίζεται η ουρά της φρατζόλας σιγά – σιγά. Τελειώνουν τα «ψωμιά» του Ερντογάν.

– Κορωνοϊός και άσχημος καιρός έβαλαν αυστηρό απαγορευτικό λιτανευτικό περιορισμό μέσα στον Ναό του Άγιου Ανδρέα.

– Καιρό έχουμε να δούμε στην εθνική οδό τα αγροτομαχητικά τρακτέρ. Ξέμειναν από λάστιχο;

– Φέτος οι τρεις μάγοι, για να  μπουν στην φάτνη πρέπει να έχουν κάνει ράπιντ.

– Ο Αλέξης λέει στον Κυριάκο πάρε μέτρα … πάρε μέτρα … και όταν ο Κυριάκος τα παίρνει τότε διαμαρτύρεται γιατί πήρε αυτά τα μέτρα.

– Όταν ο Κυριάκος έβαζε χρηματικό εμβολιοκίνητρο, ο Αλέξης αντέδρασε και όταν έβαλε εμβολιοπρόστιμο πάλι αντιδρούσε.

– Στην Ευρώπη εξαπλώνεται η υποχρεωτικότητα. Θα δούμε στη πράξη εάν θα έχει αποτελεσματικότητα.

–  Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις αποχαιρέτησαν την Μέρκελ εν χορδαίς και οργάνοις. Η Καγκελάριος έφυγε από την εξουσία φορτωμένη με μεγάλες αναμνήσεις.

Άρθρα-Συνεργασίες

Ο δρόμος των κινητοποιήσεων δεν είναι μονόδρομος…

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Κατερίνας Γρ. Σολωμού, αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, δημοτικής συμβούλου με την παράταξη “Πρωτεύουσα Ξανά”, καθηγήτριας Ιατρικής του Παν/μίου Πατρών 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η αντιπρόεδρος του Σώματος, Κατερίνα Σολωμού ανέφερε πως «η απόφαση της Δημοτικής αρχής για κινητοποίηση στην Αθήνα και η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας σε δεύτερο χρόνο μόνο σεβασμό δεν δείχνει στο ύψιστο όργανο της πόλης, προκαλώντας δυσαρέσκεια σε μέλη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Φυσικά και πρέπει να διεκδικούμε από τις κυβερνήσεις αυτά που πιστεύουμε ότι μας αναλογούν με κάθε τρόπο, ωστόσο ο δρόμος των κινητοποιήσεων δεν είναι μονόδρομος. Θα πρέπει να απαλείψουμε εμμονές και σύνδρομα περασμένων δεκαετιών, λανθασμένων πολιτικών, χαμηλών προσδοκιών και στενών οριζόντων.

Άλλες πόλεις , όπως Τρίκαλα, Βόλος, Λάρισα, Γιάννενα κάνουν βήματα μπροστά και εμείς απλώς παρακολουθούμε…

Χάνονται ευκαιρίες λόγω ιδεοληψιών να γίνει η Πάτρα, η Πρωτεύουσας της Νότιας Ελλάδος.

-Πρέπει να αναδειχθεί ως πόλη του πνεύματος, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού αλλά και ως πόλη του Αγίου Ανδρέα. Να γίνει μια πόλη που θα εξελίσσεται διαρκώς.

-Όλοι λένε ναι στην ευρωζωνικότητα, το 5G, τις νέες τεχνολογίες, το Patras IQ, που θα κάνουν την Πάτρα μια έξυπνη πόλη και η σημερινή δημοτική αρχή το αρνείται.

-Η καθημερινότητα των πολιτών είναι εφιαλτική: Χωρίς λειτουργικούς δρόμους και πεζοδρόμια σε πολλές συνοικίες, με εγκλωβισμένους οδηγούς σε ένα απίστευτο κυκλοφοριακό χάος.

-Η καθαριότητα σε ελλειπή κατάσταση.

-Υποδομές, όπως η ολοκλήρωση της εγκατάστασης για το φυσικό αέριο, η έλευση του τρένου, η νέα μαρίνα, το παραλιακό μέτωπο, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει και αναρωτιέμαι πότε θα ολοκληρωθούν άραγε;

-Το έργο της ανάπλασης του κέντρου της Πάτρας ήδη ευρίσκεται σε αδιέξοδο. Θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση  για να μην χαθεί η χρηματοδότηση και το έργο οδηγηθεί στις καλένδες.  Ένα έργο με εκτιμώμενο χρόνο υλοποίησης 24μήνες το οποίο όμως θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 31/12/2023.

Μπορεί η πανδημία να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα την τελευταία διετία, αλλά η Πάτρα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια σε μεγάλες εκδηλώσεις, διεθνή συνέδρια.

Θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι φορείς, Πανεπιστήμια Πατρών και Πελοποννήσου, ΕΑΠ, Περιφέρεια, Επιμελητήρια, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο ΟΕΒΕΣΝΑ, ο ΣΚΕΑΝΑ, ο Ιατρικός και Δικηγορικός Σύλλογος και να διεκδικηθούν οργανώσεις και εκδηλώσεις και να διαφημιστεί η Πάτρα.

Αυτά και πολλά άλλα….

Φυσικά και πρέπει συνεχώς να διεκδικούμε. Όμως, πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς το ύψιστο όργανο της πόλης που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο όπου πρώτα συζητούνται τα θέματα και αποφασίζονται οι δράσεις που πρέπει να γίνουν και όχι κατόπιν εορτής.

Η παράταξη Πρωτεύουσα Ξανά, αν και διαφωνεί με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, στηρίζει με κάθε τρόπο οτιδήποτε μπορεί να επιφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα στην Πάτρα, άρα και την κινητοποίηση, θεωρώντας  το πλαίσιο διεκδίκησης ημιτελές καθώς απουσιάζουν κρίσιμα ζητήματα για την πόλη και τις προοπτικές της».

 

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: H μεγάλη (αναγκαία) αλλαγή στην πολιτική προστασία

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων και φυσικών φαινομένων αποτελεί το καλύτερο «σχολείο», δεδομένου ότι οι θεωρητικές γνώσεις και τα «εγχειρίδια», μάλλον μικρή αξία έχουν όταν κάποιος βρίσκεται αντιμέτωπος με… την πραγματικότητα και στο πεδίο της «μάχης».

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που υπόκειται σε φυσικά φαινόμενα και κρίσεις. Μία χώρα που είναι σεισμογενής, που αντιμετωπίζει καύσωνες και πυρκαγιές, έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, αλλά και κάπου – κάπου (όχι πολύ συχνά μέχρι τώρα) και ισχυρούς χιονιάδες, σαν και αυτόν που παρέλυσε την Αττική.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα δεν είναι μία απέραντη χώρα. Δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ πυρκαγιές όπως αυτές στη Φλόριντα ή στη Ρωσία, δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ σεισμούς και τσουνάμι όπως αυτά στην Ιαπωνία, δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ χιονιάδες και καταιγίδες όπως αυτές στη Νορβηγία και στον Καναδά.

Θα ήταν πολύ εύκολο να σκεφθεί κάποιος λοιπόν ότι αυτή η μικρή χώρα, παρά τις υπαρκτές και σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές, θα μπορούσε να έχει δομήσει μία ισχυρή ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών με υψηλού επιπέδου τεχνοκράτες και ειδικευμένα στελέχη που σε όλες τις περιπτώσεις (και με όλες τις κυβερνήσεις) θα καθοδηγούν τις άλλες υπηρεσίες του κράτους, την αυτοδιοίκηση ή ακόμα και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Πόσο δύσκολο θα ήταν για το ελληνικό κράτος, των τόσων και τόσων υπηρεσιών, γραμματειών, οργανισμών, κλπ, να έχει φτιάξει μία σοβαρή ομάδα πολιτικής προστασίας που να μην εξαρτάται από την εκάστοτε κυβέρνηση και τον εκάστοτε πρωθυπουργό ή υπουργό;

Καθόλου δύσκολο. Ειδικά από τη στιγμή που τουλάχιστον από την πυροσβεστική υπηρεσία, διαχρονικά υπάρχουν αρκετά και καλά στελέχη με σημαντική εμπειρία που θα μπορούσαν να πλαισιωθούν από επιστήμονες και άλλους ειδικούς…

Αν περιμένουμε να οριοθετηθούν και να ανοίξουν όλα τα ποτάμια και οι χείμαρροι, να αγοραστούν επαρκή πυροσβεστικά αεροσκάφη και εκχιονιστικά οχήματα, να διαμορφωθούν όλοι οι αναγκαίοι δρόμοι μέσα στα δάση και οι οικισμοί να είναι απολύτως προστατευμένοι από φωτιές, πλημμύρες και χιόνια, θα… περιμένουμε πολύ! Μάλλον θα περιμένουμε… για να περιμένουμε.

Η μεγάλη αλλαγή που μπορεί να γίνει άμεσα, είναι να διαμορφωθεί μία νέα και ανεξάρτητη πολιτική προστασία, μία επιτελική ομάδα ειδικών και έμπειρων, που θα διαμορφώσει νέα σχέδια, που θα δίνει οδηγίες, που θα βρίσκεται στο μέτωπο των συμβάντων και θα καθοδηγεί τους πάντες.

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Μιχάλης Αναστασίου: Τίποτα δε μας χαρίζεται όλα κατακτιούνται

Αντιδημάρχος Πολιτικής Προστασίας Πρασίνου και Κοιμητηρίων, του Δήμου Πατρέων

Δημοσιεύθηκε

στις

Άλλη μια αγωνιστική πρωτοβουλία, άλλη μια οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση που δίνει φωνή και περιεχόμενο στην αγανάκτηση, την οργή, την πίεση που νιώθει και ζει η λαϊκή πλειοψηφία, όντας αντιμέτωπη με τα κύματα ακρίβειας – πανδημίας – ανεργίας – ανέχειας. Παλεύουμε μαζί με το λαό για τη ζωή, τη δουλειά και τα δικαιώματά μας, για την ικανοποίηση όλων των αναγκών μας και αυτό αποτυπώνεται στο με ποιους συμπορευόμαστε, κάνοντας πράξη ότι είμαστε λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις, βάζοντας σε προτεραιότητα, τον αγώνα για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού.

Όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε ότι για να προωθηθούν τα αιτήματα μας, χρειάζονται πόροι οικονομικοί, μόνιμοι εργαζόμενο. Αυτά δε δίνονται, γιατί θα λείψουν από την αστική τάξη και τους εκπροσώπους τους. Εάν πραγματικά θέλουμε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας, πρέπει να διαλέξει άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Με τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟ/ΚΙΝΑΛ, οι δήμοι μετατράπηκαν ολοκληρωτικά πια σε κρατική υπηρεσία, σε μηχανισμό που υλοποιεί την πολιτική των κυβερνήσεων , του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γίνονται φορείς της εμπορευματοποίησης μίας σειράς υπηρεσιών, που θα έπρεπε να είναι ευθύνη του κράτους, όμως περνάνε ως αρμοδιότητες στην Τοπική Διοίκηση, με στόχο να δοθούν σε μία πορεία μία προς μία στους επιχειρηματίες. Δεν δεχόμαστε να συνθλίβονται οι λαϊκές ανάγκες για τα κέρδη τους, απαιτούμε να μην μπαίνει η ζωή και η ποιότητα της, στο ‘’ζύγι’’ του κόστους – οφέλους. Πρέπει να βάλουμε στο προσκήνιο και στο πεδίο της παρέμβασής μας μία σειρά κρίσιμους τομείς που απαιτούν χρηματοδότηση όπως η αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία, η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τη στήριξη των κοινωνικών δομών, των ατόμων με αναπηρία, των παιδιών που βρίσκονται σε εξάρτηση, της σχολικής στέγης, του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε τον Πατραϊκό λαό, τους φορείς και τους συλλόγους της πόλης μας, να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, αυτά που δικαιούμαστε. Γιατί για μας, σε σχέση με τις υπόλοιπες παρατάξεις,

  • Δημοκρατία είναι να έχεις δουλειά με δικαιώματα και όχι να είσαι άνεργος
  • Δημοκρατία είναι να έχεις ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση 
  • Δημοκρατία είναι τέλος  και τιμή ταυτόχρονα για τον καθένα που παίρνει θέση να υπερασπίζεται τις ανάγκες του λαού.
  • Δημοκρατία και νίκη του καθένα είναι να μην ανέχεται άλλο να τον εκμεταλλεύονται, να τον βάζουν στο ‘’καναβάτσο’’ και να παρακολουθεί ως θεατής τη σφαγή των δικαιωμάτων του, αλλά να ζήσει με αξιοπρέπεια.

Όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της κινητοποίησης από τις υπόλοιπες παρατάξεις, τους επικεφαλής τους και μέλη τους, σκοπό και στόχο είχαν να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση για τα προβλήματα που περιγράφει και βάζει το πλαίσιο της Δημοτικής Αρχής, αλλά κυρίως η ίδια η ‘’ζωή’’ στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά που μένουν χωρίς ρεύμα , ζουν στην  ανέχεια. Μια Δημοτική Αρχή, χωρίς οικονομικά και μόνιμους εργαζόμενους που πασχίζει να καλυτερέψει κάπως την ποιότητα ζωής των ανέργων, των  εργαζόμενων, της νεολαίας. Επί της ουσίας λοιπόν, για την ταμπακιέρα τίποτα. Έχουν μάθει να πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα. Ευτυχώς που ο πατραϊκός λαός έχει μνήμη και κριτήριο, δυστυχώς για ορισμένους της αντιπολίτευσης η προβοκάτσια και η λάσπη δεν πιάνει στην Δημοτική Αρχή και το μόνο που καταφέρνετε είναι να αποδεικνύετε συνέχεια πως είστε στην ίδια όχθη με τον ακροδεξιό  Νικολόπουλο. Έκαστος εφ΄ω ετάχθη!

Εμείς θα συμπορευτούμε με τα δεκάδες  σωματεία, τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς που θα δώσουν απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης που μας καταδικάζει στη φτώχεια και την ανεργία, στη ζωή χωρίς δικαιώματα. Ακολουθούμε το δρόμο της διεκδίκησης για να έχουμε αυτά που δικαιούμαστε!

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα