Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Άνθρωπος του Θεού ή του λαού; Ο παπα-Θανάσης της Μονής Δουραχάνης Ιωαννίνων “έφυγε”…

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά από πενθήμερη νοσηλεία στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων, έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 1 Δεκέμβρη ο παπα-Θανάσης της Μονής Δουραχάνης.

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 90 ετών, αποχαιρέτησε την επίγεια ζωή αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο και πλήθος ευεργετηθέντων.

Η ζωή του
Ο κατά κόσμον Σωτήρης Χατζής γεννήθηκε στη Βoβούσα, ένα χωριό στο Ανατολικό Ζαγόρι. Ο ίδιος αγράμματος, δεν φοίτησε ούτε σε Δημοτικό ούτε σε Γυμνάσιο. Ήταν βλαχόφωνος και την περίοδο του Μεσοπολέμου οι βλαχόφωνοι του χωριού δεν γίνονταν δεκτοί στο ελληνικό σχολείο του χωριού, μόνο στο ρουμανικό που λειτουργούσε με Ρουμάνους δασκάλους. Αρνήθηκε να πάει, αφού δεν μπορούσε να πάει στο ελληνικό σχολείο. Μετά ξεκίνησε ο εμφύλιος -ήταν ήδη 12 ετών- και τα σχολεία έπαψαν να λειτουργούν για όλους. Με πείσμα και προσωπική προσπάθεια έμαθε να διαβάζει την Αγία Γραφή και τα ιερά κείμενα.
Το 1974 πήρε το μοναχικό σχήμα. Όπως είχε αποκαλύψει, βρισκόταν σε δίλημμα εάν θα είναι κοντά στον κόσμο ή σε ησυχαστήριο. Σκεπτόταν να μονάσει στη Μονή του Αγίου Σάββα στους Αγίους Τόπους. Τελικά υπερίσχυσε η αγάπη του ανθρώπου. Η Μητρόπολη τού παραχώρησε την τότε εγκαταλελειμμένη Μονή της Παναγίας της Δουραχάνης, στην ανατολική περίμετρο της Παμβώτιδας λίμνης των Ιωαννίνων. Ο θρύλος λέει ότι η Μονή χτίστηκε το 1434 από τον Τούρκο Ντουραχάν Πασά, όταν χάθηκε με το στράτευμά του πάνω στην παγωμένη λίμνη, επέζησε και το απέδωσε σε θαύμα της Παναγίας.

Το έργο του
Δεν υπήρχε ούτε ένα δέντρο γύρω από το Μοναστήρι, όταν το ανέλαβε ο παπα-Θανάσης. Αυτό το τίποτε, το έκανε πολλά, αν όχι τα πάντα, με τα χέρια του και τη βοήθεια πλήθους εθελοντών που ενέπνευσε. Σήμερα η Μονή είναι επισκέψιμη, κατάφυτη και τουλάχιστον προ κορωνοϊού πλημμύριζε κόσμο στις μεγάλες γιορτές, όπως η Ανάσταση. Δεν αρκέστηκε όμως σε αυτό. Ίδρυσε το “Άνθος”, ένα Φιλανθρωπικό Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που προσέφερε και προσφέρει στέγη σε παιδιά από 6 έως 18 ετών. Ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Μονής λειτουργεί και σχολείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο. Όσο ήταν ακόμη ενεργός, έτρεχε ο ίδιος ζητώντας βοήθεια, οικονομική και όχι μόνο, για να στηρίξει το οικοτροφείο και το σχολείο.

Δηλώσεις για την εκδημία του
«Ο ιερομόναχος Αθανάσιος Χατζής ήταν ίσως η πιο εμβληματική προσωπικότητα των Ιωαννίνων. Ήταν ένας άνθρωπος που θυσίασε τη ζωή του για τη διακονία του Θεού και τη διακονία των ανθρώπων. Ο πατήρ Αθανάσιος ταύτισε τη ζωή του με την προστασία των φτωχών και ορφανών παιδιών και για μισό αιώνα έκανε τα πάντα για να βοηθήσει αυτά τα παιδιά να μάθουν γράμματα και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Στερήθηκε ο ίδιος, για να βοηθήσει εκείνους που στερούνταν, ώστε να βρουν τον δρόμο τους» δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος.
Άνθρωπος των πράξεων και όχι των λόγων, με πείσμα, υπομονή και επιμονή κατόρθωσε η Ιερά Μονή Δουραχάνης να γίνει «φάρος» ορθοδοξίας, εθελοντισμού και παιδείας για όσους πραγματικά το είχαν ανάγκη. Το έργο του θα ζει στα παιδιά που σπούδασαν και έγιναν επιστήμονες χάρη στη βοήθειά του.
Δανειζόμενοι τα λόγια του προέδρου της Ελληνικής Βουλής, Κ. Τασούλα, «το πολύτιμο έργο του, η προσφορά του παπα-Θανάση, το αειθαλές Άνθος στην Παναγιά της Δουραχάνης δεν πρόκειται να μαραθεί. Η τιμή εκ μέρους όλων μας, στη μνήμη του πλέον, και το πανάξιο παράδειγμά του θα συνεχίσουν με την ίδια στοργή να το προστατεύουν. Αιωνία του η μνήμη!».


Ροή ειδήσεων

Advertisement