Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Ο Άγιος της ημέρας: Άγιος Νικόλαος Μύρων

Δημοσιεύθηκε

στις

“Πανάγιε Νικόλαε, έλα, γλύτωσέ μας από το κακό που ενέσκηψε”
Από την υμνογραφία του Αγίου Νικολάου

Μεγάλη γιορτή η σημερινή τόσο για την ορθόδοξη όσο και για τη ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Εορτάζει ο Άγιος Νικόλαος, αυτή η σημαντική μορφή του χριστιανισμού. Γεννήθηκε τον 3ο αιώνα στα Πάταρα της Λυκίας, στη Μικρά Ασία.

Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας, την οποία διέθεσε για να ανακουφίσει ορφανά, φτωχούς και χήρες. Στη συνέχεια αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο, λόγω όμως της ξεχωριστής αρετής του τιμήθηκε, χωρίς να το επιδιώξει, αρχικά με το αξίωμα του ιερέα στα Πάταρα και συνέχεια με το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων.

Από τη θέση αυτή καθοδηγούσε με αγάπη το ποίμνιό του και ομολογούσε με παρρησία την αλήθεια. Για τον λόγο αυτό συνελήφθη από τους τοπικούς άρχοντες και ρίχτηκε στη φυλακή.

Όταν ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μάλιστα έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, όπου ξεχώρισε για τη σοφία και την ηθική του τελειότητα.

Ο Άγιος Νικόλαος ήταν προικισμένος και με το χάρισμα της θαυματουργίας με το οποίο έσωσε πολλούς ανθρώπους όσο ήταν εν ζωή, αλλά και μετά την κοίμησή του στις 6 Δεκεμβρίου 343. Μετά τον θάνατό του ονομάστηκε Μυροβλύτης, καθώς τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν μύρο, όπως και άλλων αγίων. Αυτά διατηρήθηκαν στα Μύρα της Λυκίας έως και τον 11ο αιώνα, οπότε κάποιοι ναύτες αφαίρεσαν τα περισσότερα και τα μετέφεραν στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου τοποθετήθηκαν στη Βασιλική του Αγίου Νικολάου, η οποία θεμελιώθηκε εκεί το 1087 ακριβώς για να τα στεγάσει.


Ροή ειδήσεων

Advertisement