Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Υγεία

Alzheimer παρουσιάζει και η καρδιά!

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτό αποκάλυψε ο διάσημος καρδιοχειρουργός Sir Magdi Yacoub, από το Imperial College και το Aswan Heart Centre, μιλώντας στο 1ο Διαδικτυακό Σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ομοτίμων Καθηγητών, με θέμα την «Πρόληψη και Προαγωγή Υγείας».

Το σεμινάριο, στο οποίο συμμετείχαν και τρείς διαπρεπείς Έλληνες Καθηγητές, διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Όπως εξήγησε ο διάσημος Καρδιοχειρουργός, που μίλησε με αφετηρία το παρόν και το μέλλον της μεταμόσχευσης οργάνων, «H καρδιά παρουσιάζει ένα είδος νόσου Alzheimer λόγω παθολογικών αλλοιώσεων των πρωτεϊνών -πρωτεοτοξικότητας».

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το Κάπνισμα και Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, ανέφερε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το κάπνισμα φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εξάπλωση, βαριά νόσηση και θάνατο από COVID-19.

Συγκεκριμένα ο κύριος Μπεχράκης ανέφερε ότι «Το κάπνισμα αποτελεί την μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών με 8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, ενώ συγκριτικά, η πανδημία COVID-19 μέσα σε 1,5 χρόνο έχει καταγράψει 5,2 εκατομμύρια θανάτους» και συνέχισε λέγοντας πως «ενώ η COVID-19 εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, με την παραλλαγή Omicron να αποτελεί ανησυχητική απειλή, το κάπνισμα αποδεικνύεται ότι είναι σημαντικός παράγοντας εξάπλωσης, βαρύτητας και δυσμενούς έκβασης της νόσου» .

Αυτό συμβαίνει γιατί η χρήση καπνού και νέων προϊόντων καπνού:

· Αυξάνει την επαφή χεριού – στόματος 200 φορές την ημέρα και την επαφή των χεριών με δυνητικά μολυσματικά αντικείμενα (πακέτο τσιγάρων, αναπτήρας, δίσκοι στάχτης, ηλεκτρονικό τσιγάρο κ.α.)

· Καθιστά προβληματική τη χρήση μάσκας προσώπου

· Βλάπτει τους αμυντικούς μηχανισμούς του αναπνευστικού συστήματος

· Οδηγεί σε συχνές βρογχικές και πνευμονικές λοιμώξεις (π.χ. ιοί της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος)

· Αυξάνει την περιβαλλοντική ρύπανση από σωματίδια που: α) παρατείνουν την αιώρηση του SARS-CoV -2 στον αέρα β) καθιστούν δυνατή τη διασπορά του ιού σε μεγάλες αποστάσεις, έως και 8 μέτρα

· Αυξάνει την μεταδοτικότητα του ιού από ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς καπνιστές λόγω:

o Χρόνιου βήχα και απόχρεμψης (σταγονίδια που παραμένουν στον αέρα)

o Περιβαλλοντικής ρύπανσης (αποτσίγαρα, τασάκια, παθητικό κάπνισμα)

o Συχνό κάπνισμα στο σπίτι, λόγω καραντίνας και εργασίας από απόσταση, που οδηγεί σε αυξημένη παθητική έκθεση μη καπνιστών και παιδιών

SARS-COV-2 & ACE2 ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ

Στην συνέχεια, ο κύριος Μπεχράκης ανέφερε το κάπνισμα ως παράγοντα κινδύνου για COVID-19 δεδομένου ότι « O SARS-CοV-2 προσκολλάται στους υποδοχείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE-2), οι οποίοι υπερ- ενεργοποιούνται στους καπνιστές, διευκολύνοντας έτσι την είσοδο του ιού στους πνεύμονες, ξεπερνώντας εύκολα την εξασθενημένη άμυνα του αναπνευστικού τους».

Μάλιστα παραθέτοντας τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 (Clift, Ashley K, Adam von Ende, Pui San Tan, Hannah M Sallis, Nicola Lindson, Carol A C Coupland, Marcus R Munafò, Paul Aveyard, Julia Hippisley-Cox, and Jemma C Hopewell. 2021. “Smoking and COVID-19 outcomes: an observational and Mendelian randomisation study using the UK Biobank cohort”. Thorax. thoraxjnl-2021-217080.), ανέφερε ότι διαπιστώνεται πως το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από COVID-19, σε σχέση με ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ (πίνακας 1 και πίνακας 2):

Όσον αφορά σε έρευνα που διεξήχθη από το Πολυτεχνείο του Μονάχου με βάση την ηλικία, το φύλο, την αστικοποίηση, τη διαβίωση σε γηροκομείο και τις ασθένειες, οι χρήστες καπνού είχαν 1,56 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιπλοκές από τους μη καπνιστές.

Τέλος, διαδικτυακή έρευνα από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα μεταξύ φοιτητών κατέληξε στο ότι η ταυτόχρονη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και κάνναβης είναι παράγοντας κινδύνου για νόσηση αλλά και βαρύτερη πορεία της COVID-19.

ΠΡΟΛΗΨΗ & ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο κ. Διονύσιος Κόκκινος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Ερευνητής στο Ίδρυμα Βιοϊατρικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ομοτίμων Καθηγητών, στην εισήγησή του ανέφερε: «Οι Ομότιμοι καθηγητές έχουν μεγάλη ευθύνη να βοηθήσουν όλα τα άτομα να επιτύχουν μια μακροβιότερη και πιο υγιή ζωή, διατηρώντας και διαδίδοντας έτσι τον πολύτιμο θησαυρό της γνώσης και της ηλικίας τους».

Με στόχο τη βελτίωση της υγείας του κοινού έως το 2040 πρότεινε:

· Επανεξισορρόπηση και ενίσχυση του συντονισμού της έρευνας

· Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής επανάστασης

· Ανάπτυξη της διεπιστημονικής ερευνητικής ικανότητας

· Επιδίωξη συνεργασίας με διακεκριμένους οργανισμούς

· Συνεργασία με όλους τους τομείς της κοινωνίας

· Συμμετοχή σε προγράμματα προαγωγής υγείας που απευθύνονται παγκοσμίως αλλά και σε ειδικούς πληθυσμούς

Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι «Ως ερευνητές, πρέπει να ενεργοποιήσουμε μια αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο με τον οποίο η δημόσια υγεία αντιμετωπίζεται ως πειθαρχία. Τα μεγάλα δεδομένα από την υγειονομική περίθαλψη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την επιστήμη των πολιτών και πολλές άλλες πηγές, εάν χρησιμοποιηθούν ευφάνταστα με την κατάλληλη διακυβέρνηση, μπορούν να ανοίξουν την πόρτα σε ισχυρές νέες μεθόδους για την κατανόηση των επιπτώσεων που φέρουν οι παρεμβάσεις στον πληθυσμό. Θα εναπόκειται σε εσάς, τους κλινικούς επιστήμονες του αύριο, να διασφαλίσετε ότι θα γίνουν πολλές από αυτές τις αλλαγές».

ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ο Καθηγητής Γεώργιος Ν. Χριστοδούλου, Πρόεδρος της Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής, πρώην Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τόνισε πως «Ο στόχος της προαγωγής της υγείας είναι να εφαρμόσει τις προσωποκεντρικές, ολιστικές και ηθικές αρχές της Ιατρικής σε στρατηγικές που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των ατόμων (ιδιαίτερα εκείνων που είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη σωματικής ή ψυχικής ασθένειας πχ. παιδιά, έφηβοι, ηλικιωμένοι, μετανάστες, θύματα καταστροφών) βελτιώνοντας την ευημερία και την ποιότητα ζωής τους, σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο».

Με ειδικά μέτρα για την προαγωγή της υγείας όπως:

· Διακοπή καπνίσματος

· Μέτρο στο ποτό

· Φυσική άσκηση

· Καλή διατροφή

· Στοματική υγιεινή

· Ασφάλεια στον αθλητισμό

· Απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους

· Έλεγχο για σωματικές ή ψυχικές διαταραχές

· Εμβολιασμό

· Προληπτικές εξετάσεις (μαστού, τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου)

αλλά και γενικά μέτρα όπως:

· Κοινωνικές και πολιτικές δραστηριότητες

· Μείωση της ανεργίας

· Βελτίωση της σχολικής εκπαίδευσης

· Μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων

· Διαχείριση οικονομικών κρίσεων

· Προστασία των ατομικών, οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων

· Μείωση του στίγματος και των διακρίσεων

θα επιτευχθεί η βελτίωση της σωματικής υγείας η οποία θα βοηθήσει την προαγωγή της ψυχικής υγείας καθώς και το αντίστοιχο, η βελτίωση της ψυχικής υγείας θα προαγάγει τη σωματική υγεία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα άτομα με σωματική ασθένεια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη, ενώ τα άτομα με κατάθλιψη είναι επιρρεπή να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο και αναπνευστικές ασθένειες.

Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι «H φροντίδα για την Ψυχική Υγεία των πολιτών δεν υπακούει μόνο στην ανθρωπιστική υποχρέωση αλληλεγγύης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, αλλά είναι και οικονομικώς συμφέρουσα. Έχει υπολογιστεί ότι για κάθε δολάριο που ξοδεύεται για την ψυχική υγεία υπάρχει επιστροφή τεσσάρων δολαρίων σε αυξημένη παραγωγικότητα. Με αυτό το δεδομένο, υποστήριξε με έμφαση την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για την Ψυχική Υγεία που διεθνώς δεν ξεπερνούν το 2% των κονδυλίων υγείας. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό τελευταία έχει κάπως αυξηθεί θα πρέπει όμως η τοποθέτηση των χρημάτων να καλύπτει ουσιαστικές ανάγκες ώστε “να πιάνει” τόπο».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε πως «Η συνεχής διαθεσιμότητα των πόρων είναι απαραίτητη και οι εκτιμήσεις κόστους και οφέλους θα πρέπει να κοινοποιούνται στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων».

YACOUB: «ALZHEIMER ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ»

Ο παγκοσμίου φήμης Καρδιοχειρουργός Sir Magdi Yacoub από το Imperial College και το Aswan Heart Centre, με αφετηρία το παρόν και το μέλλον της μεταμόσχευσης οργάνων, επεσήμανε την μεγάλη αύξηση των μη-μεταδοτικών νόσων – βέβαια στην προ-COVID-19 εποχή- και την πάντοτε επίκαιρη θέση της μεταμόσχευσης, η οποία, όμως, πλέον συμπληρώνεται από την εφαρμογή των συσκευών μηχανικής υποβοήθησης της κυκλοφορίας (left ventricular assist devices-LVAD), οι οποίες δεν αποτελούν απλώς μια “γέφυρα” για μεταμόσχευση, αλλά προάγουν και την αναγέννηση του μυοκαρδίου.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Με την εφαρμογή τους η δυνατότητα αφαίρεσής τους και η συνέχιση φυσιολογικής λειτουργίας της καρδιάς (recovery) φθάνει ως το 40% αναλόγως της αιτίας της καρδιακής ανεπάρκειας και των θεραπευτικών προσπελάσεων των διαφόρων κέντρων. Η αναγέννηση του μυοκαρδίου είναι πάντα το ζητούμενο».

Στη συνέχεια, ανέφερε τον κύκλο του Kuhn κατά τον οποίο η συνήθης επιστήμη επηρεάζεται συνεργικά από επαναστατικές ανακαλύψεις. Τόνισε, την ανάγκη μίας ολοκληρωμένης προσπέλασης και την αντιμετώπιση διαφόρων παθολογικών διαδικασιών που επιφέρουν την καρδιακή ανεπάρκεια.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι και «H καρδιά παρουσιάζει ένα είδος νόσου Alzheimer λόγω παθολογικών αλλοιώσεων των πρωτεϊνών -πρωτεοτοξικότητας». Πρόσθεσε, τη σημασία της καθιέρωσης δεικτών παρακολούθησης της λειτουργίας των οργάνων-βιοδείκτες. Ολοκλήρωσε, αναφερόμενος στην έννοια της αλληλεπίδρασης των διαφόρων συστημάτων υπό μορφή δικτύων, της πρόσβασης σε μαζικά δεδομένα (big data) και την συνεισφορά της τεχνητής νοημοσύνης στη σύνθεση και αξιοποίηση αυτών των δεδομένων.

ΕΠΙΔΗΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΝΟΣΩΝ

Ο κορυφαίος Επιδημιολόγος όσον αφορά στις καρδιαγγειακές νόσους Καθηγητής Guy de Backer από το Πανεπιστήμιο του Ghent του Βελγίου αναφέρθηκε στην επιδημιολογία και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων από το παρελθόν προς το μέλλον λέγοντας ότι «H επιδημία των καρδιαγγειακών νόσων επισημάνθηκε για πρώτη φορά την δεκαετία 1940-1950. Οι αιτίες της μελετήθηκαν κατά την εικοσαετία 1950-1970 και οι πρώτες μεγάλες διεθνείς μελέτες παρέμβασης έγιναν την δεκαετία 1970-1980». Ιδιαίτερα στις μελέτες EUROASPIRE και INTER HEART είχε ρόλο και ο ίδιος. Ανέφερε, τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για τα επιθυμητά όρια αρτηριακής πίεσης και επιπέδων χοληστερόλης, την αξία της διακοπής του καπνίσματος και της φυσικής άσκησης. Επεσήμανε, ότι «Η επιστήμη είναι αναμφισβήτητα επιθυμητή αλλά δημιουργεί μία γενιά γηραιότερων ατόμων που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια». Τόνισε τις διαδικασίες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον και τη συνεχή αξία της πρόληψης και της επιδημιολογίας, η οποία έχει πολλά αλληλένδετα στάδια καθώς και την αξία της συντονισμένης μεθοδικής εργασίας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων Ομότιμοι Καθηγητές αλλά και φοιτητές από τον Καναδά, την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Πού θα γίνουν την Τετάρτη (26/1) rapid tests

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ σε συνεργασία με τα κλιμάκια  του ΕΟΔΥ συνεχίζουν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στον γενικό πληθυσμό για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοιού.

Για αύριο Τετάρτη 26 Ιανουαρίου προγραμματίζονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Επιμελητήριο Αχαΐας (κατά το διευρυμένο ωράριο 8:30 με 20:30), στο οίκημα «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΑΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ», στο Κέντρο Υγείας Αιγίου (κατά τις ώρες 09:00 με 15:00) και στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, επί της οδού Γ. Ρίτσου (κατά τις ώρες 09:00 με 14:30) για το ευρύ κοινό.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι  διενεργούνται από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ, με rapid tests.

 

Περισσότερα

Υγεία

Τα μάτια… προβλέπουν!

Έρευνα : Η βιολογική ηλικία του αμφιβληστροειδούς «μαρτυρά» τον κίνδυνο θανάτου ενός ανθρώπου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Η διαφορά ανάμεσα στη βιολογική ηλικία του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού και της πραγματικής (χρονολογικής) ηλικίας ενός ανθρώπου αποτελεί δείκτη αυξημένου κινδύνου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που κάνει για πρώτη φορά αυτή τη συσχέτιση. Όσο πιο βιολογικά γερασμένος είναι ένας αμφιβληστροειδής, τόσο χειρότερη είναι η υγεία ενός ανθρώπου και κατ’ επέκταση τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να πεθάνει πρόωρα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη δρα Λάιζα Τσουοτίνγκ Τσου του αυστραλιανού Κέντρου Οφθαλμολογικών Ερευνών της Μελβούρνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό οφθαλμολογίας «British Journal of Ophthalmology», ανέφεραν ότι η «ψαλίδα» βιολογικής-χρονολογικής ηλικίας μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί ευρέως ως εργαλείο ελέγχου της γενικότερης υγείας των ανθρώπων.

Ολοένα περισσότερες είναι πλέον οι ενδείξεις ότι το δίκτυο των μικρών αγγείων του αμφιβληστροειδούς μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστο δείκτη της συνολικής υγείας του κυκλοφορικού συστήματος και του εγκεφάλου. Ο κίνδυνος αρρώστιας και θανάτου αυξάνει με την ηλικία, αλλά ποικίλει σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο της ίδιας ηλικίας και εν μέρει αυτό οφείλεται στις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων όσον αφορά τη βιολογική ηλικία τους.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο, με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης), που μπορεί να αξιολογήσει τη βιολογική ηλικία του αμφιβληστροειδούς και την απόκλιση της από τη χρονολογική ηλικία. Χρησιμοποίησαν ένα μεγάλο δείγμα σχεδόν 36.000 ατόμων, στους οποίους μετρήθηκε η βιολογική ηλικία του αμφιβληστροειδούς. Βρέθηκε ότι το 51% των ατόμων είχαν αμφιβληστροειδή με βιολογική ηλικία μεγαλύτερη κατά τουλάχιστον τρία χρόνια σε σχέση με την πραγματική ηλικία (χρονολογική), το 28% είχαν «ψαλίδα» τουλάχιστον πέντε ετών, ενώ το 4,5% πάνω από δέκα χρόνια.

Στη διάρκεια μιας δεκαετίας πέθαναν 1.871 άτομα. Διαπιστώθηκε ότι οι μεγάλες ηλικιακές «ψαλίδες» σχετίζονταν με σημαντική αύξηση κατά 49% έως 67% του κινδύνου πρόωρου θανάτου. Κάθε παραπάνω έτος που διευρύνεται η «ψαλίδα» βιολογικής-χρονολογικής ηλικίας του αμφιβληστροειδούς, σχετίζεται με μια κατά 2% έως 3% αύξηση στον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, «δείχνουν ότι το χάσμα στην ηλικία του αμφιβληστροειδούς αποτελεί ανεξάρτητο προγνωστικό δείκτη του αυξημένου κινδύνου θανάτου, ειδικά αιτιολογίας άλλης πέρα από την καρδιαγγειακή και τον καρκίνο. Η βιολογική ηλικία του αμφιβληστροειδούς φαίνεται να συνιστά κλινικά σημαντικό βιοδείκτη της γήρανσης. Ο αμφιβληστροειδής προσφέρει ένα μοναδικό προσβάσιμο ‘παράθυρο’ για την αξιολόγηση των υποκείμενων παθολογικών διαδικασιών των συστημικών αγγειακών και νευρολογικών ασθενειών που σχετίζονται με αυξημένη θνησιμότητα».

Περισσότερα

Υγεία

Τα κρούσματα μειώθηκαν αλλά οι νεκροί ανεβαίνουν

Πώς εξηγείται η εικόνα των τελευταίων ημερών, τι λένε οι ειδικοί για τον αριθμό και τις απώλειες

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα από τα ερωτήματα που υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες είναι γιατί ενώ παρατηρείται πτώση στα κρούσματα, δεν πέφτει και ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του κοροναϊού, αλλά αντίθετα  προχθές φτάσαμε στις 106 απώλειες συνανθρώπων μας.

Αν κάποιος κοιτάξει τους αριθμούς των κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας, θα δει ότι υπάρχει σαφής μείωσή του, έστω κι αν δεν έχουμε πέσει καμία μέρα κάτω από τις 10.000 μολύνσεις.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης χαρακτήρισε πλασματικό τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.

«Η ποιοτική και ποσοτική διαχείριση των διαγνωστικών ελέγχων την εβδομάδα των εορτών ήταν κοντά στην πραγματικότητα, ενώ τώρα έχουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή εν πάσει περιπτώσει έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων. Αυτό συμβαίνει γιατί αν κολλήσουν Όμικρον ιδιαίτερα άτομα που έχουν εμβολιαστεί επειδή έχουν πολύ ήπια ή έως καθόλου συμπτώματα, δεν κάνουν τεστ» τόνισε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι η πτώση των κρουσμάτων από την εβδομάδα των εορτών με τα 50.000 κρούσματα ήταν η εβδομάδα που αντικατόπτριζε την πραγματικότητα. «Η εκτίμησή μας είναι ότι είναι αυτή τη στιγμή καταγράφονται γύρω στα 40.000 – 45.000 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 22.800. Υπολογίζω ότι γύρω στο 50% – 60% των κρουσμάτων ανευρίσκουμε με τους ελέγχους», τόνισε.

Ας δούμε τα νούμερα των τελευταίων ημερών:

18 Ιανουαρίου: 23.340 κρούσματα-106 νεκροί-673 διασωληνωμένοι

17 Ιανουαρίου: 18.834 κρούσματα – 101 νεκροί – 672 διασωληνωμένοι

16 Ιανουαρίου: 10.783 κρούσματα – 95 νεκροί – 680 διασωληνωμένοι

15 Ιανουαρίου: 17.447 κρούσματα – 78 νεκροί – 686 διασωληνωμένοι

14 Ιανουαρίου: 19.772 κρούσματα – 72 νεκροί – 679 διασωληνωμένοι

13 Ιανουαρίου: 20.409 κρούσματα – 80 νεκροί – 664 διασωληνωμένοι

12 Ιανουαρίου: 24.246 κρούσματα – 77 νεκροί – 670 διασωληνωμένοι

11 Ιανουαρίου: 32.694 κρούσματα – 80 νεκροί – 640 διασωληνωμένοι

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Για το συγκεκριμένο παράδοξο, εκ πρώτης όψεως, φαινόμενο έχουν μιλήσει μια σειρά ειδικοί. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι το 90% όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι.

 

Επισήμανε ότι στην παρούσα φάση υπάρχει ένας αριθμός εισαγωγών που πιέζει την κατάσταση, ωστόσο αυτό τόνισε ότι είναι δυσανάλογο ως προς τον αριθμό των μολύνσεων.

Ο καθηγητής σημείωσε πάντως ότι, βάσει των έως τώρα επιδημιολογικών δεδομένων, υπάρχει μια αισιοδοξία ότι αν δεν υπάρχει άλλη μετάλλαξη, η παραλλαγή Όμικρον θα μολύνει πολύ κόσμο και θα εξασθενήσει κι αυτή, οδηγώντας στη μείωση των περιστατικών.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος από τη δική του μεριά επισήμανε ότι το θέμα ήδη διερευνάται και θα υπάρξει και κάποια εξήγηση γιατί στην Ελλάδα είναι πιο πολλοί οι θάνατοι από τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Εξήγησε πάντως ότι οι θάνατοι αποτυπώνουν τις μολύνσεις του προηγούμενου 15νθήμερου όταν ακόμη η μετάλλαξη Δέλτα βρισκόταν σε έξαρση που όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι προκαλεί πιο βαριά νόσηση.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι «λογικά θα εξαφανιστεί» εφόσον είναι πιο μεταδοτική η παραλλαγή Όμικρον.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των θανάτων, είπε ότι οι θάνατοι αυτοί προέρχονται από μολύνσεις που σημειώθηκαν πριν από ένα μήνα περίπου κι ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί η μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ενώ η αναλογία μεταξύ των κρουσμάτων Όμικρον και Δέλτα στην κοινότητα είναι 70%-80% Όμικρον και τα υπόλοιπα Δέλτα, στις νοσηλείες είναι το ακριβώς αντίθετο.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος σημείωσε ότι εδώ και 10 μέρες παρατηρείται μια πτωτική πορεία στα κρούσματα. Πρόσθεσε όμως ότι τις επόμενες 2-3 μέρες θα δούμε μια επιβράδυνση της πτώσης, αλλά τα μέτρα πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται τα μέτρα μέχρι το τέλος του μήνα.

 

 

 

Εμβόλιο: Οι πολλές δόσεις μειώνουν τα αντισώματα;

Ο EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) «δεν έχει εξετάσει ακόμα τα δεδομένα για την τέταρτη δόση» του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. «Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία για ανάγκη χορήγησης τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό».

Ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής εμβολίων του EMA, επισημαίνει κατά τη διάρκεια μιας βιντεοσκοπημένης ενημέρωσης Τύπου, ότι η επαναλαμβανόμενη χορήγηση «αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου Covid σε πολύ σύντομα διαστήματα θα μπορούσε να μειώσει το επίπεδο των αντισωμάτων που μπορούν να παραχθούν με κάθε χορήγηση».

«Σε άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και που έχουν ήδη λάβει τρεις δόσεις, είναι λογικό για τις υγειονομικές αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο χορήγησης μιας τέταρτης δόσης», σημειώνει ο Καβαλέρι.

 

Όπως αναφέρει ο EMA, στο μέλλον αν χρειαστεί να κάνουμε ενισχυτική δόση, θα χορηγείται μόλις πιάνουν τα κρύα, όπως γίνεται και με το εμβόλιο της γρίπης. Έτσι, θα ενισχυθούν τα αντισώματα όταν υπάρχει ανάγκη.

Επιπλέον, σε μια ανασκόπηση επιστημονικών μελετών ο EMA «δεν διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών μετά το εμβόλιο mRNA Covid στην εγκυμοσύνη, αυθόρμητες αμβλώσεις, πρόωρους τοκετούς ή ανεπιθύμητες ενέργειες σε αγέννητα παιδιά».

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα