Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για μία δόση)

100 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

100 γρ. ζάχαρη

1 αβγό

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

1 βανίλια

280 γρ. αλεύρι μπλε (μπορεί να χρειαστεί περισσότερο)

Εκτέλεση:

Βάζετε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και πλάθετε καλά ώστε να δημιουργήσετε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Παίρνετε τη ζύμη και την τοποθετείτε επάνω στο τραπέζι, ή σε μεγάλο πάγκο, ανάλογα, και την ανοίγετε με τον πλάστη μέχρι να φτάσει στο πάχος που θέλετε να έχουν τα μπισκότα. Καλό είναι να μην την κάνετε πολύ χοντρή γιατί δεν θα ψηθεί ομοιόμορφα. Έχετε έτοιμες τις κουπ πατ με τα χριστουγεννιάτικα σχέδια και αρχίζετε το κόψιμο. Κάθε φορά που μεταφέρετε τα σχέδια σε ταψί που έχετε καλύψει πρώτα με λαδόκολλα, παίρνετε τη ζύμη που περισσεύει, την ξαναπλάθετε, την ανοίγετε και επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσει η πρώτη ύλη! Γεμίζετε ένα ή δύο ταψιά (καλό είναι να μην τα κολλήσετε μεταξύ τους γιατί αυτά απλώνουν λίγο με το ψήσιμο) και τα τοποθετείτε στις ράγες του φούρνου τον οποίο έχετε προθερμάνει στους 180°C στον αέρα. Σε ένα 10λεπτο είναι έτοιμα ή μόλις ροδίσουν (ανάλογα με τον φούρνο). Μπορεί να τα δείτε κάπως μαλακά ακόμη, όμως μην τρομάξετε. Θα σκληρύνουν πολύ γρήγορα. Αν τα αφήσετε περισσότερο από όσο χρειάζεται, όμως, θα γίνουν… παξιμάδια. Στο τέλος, μπορείτε να τα αφήσετε όπως είναι ή να τα στολίσετε με διάφορους τρόπους.

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Κέικ γιαουρτιού με βατόμουρο 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 8 μερίδες)

½ φλιτζάνι πλήρες γιαούρτι

3 μεγάλα αυγά

1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο ξύσμα λεμονιού (από 1 λεμόνι)

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 φλιτζάνι συν 1 κ.σ. ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 ½ φλιτζάνι συν 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ φλιτζάνι φυτικό λάδι

2 φλιτζάνια κατεψυγμένα βατόμουρα

Αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°. Καλύψτε ελαφρά ένα ταψί με αντικολλητικό σπρέι. Τοποθετήστε μια λαδόκολλα και ψεκάστε την. Χτυπήστε το γιαούρτι, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας και 1 φλιτζάνι ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και 1½ ½ φλιτζάνι αλεύρι και χτυπήστε για να ενωθούν. Προσθέστε λάδι και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί (στην αρχή θα φαίνεται σπασμένο και μετά θα ενωθεί). Ρίξτε τα βατόμουρα με την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι σε ένα μεσαίο μπολ μέχρι να επικαλυφθούν ομοιόμορφα. Βάλτε τα βατόμουρα σε κουρκούτι και μεταφέρετε γρήγορα στην προετοιμασμένη φόρμα. Πασπαλίστε το κέικ με την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Ψήστε μέχρι να ροδίσουν και βάλτε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο για να δείτε αν βγαίνει καθαρή. Αφήστε το να κρυώσει για 20 λεπτά. Βγάλτε από το τηγάνι και μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς. Αποθηκεύστε το κέικ καλά τυλιγμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 5 ημέρες.

Περισσότερα

Μαγειρική

Λαζάνια σπανάκι   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό αλεσμένο ιταλικό λουκάνικο

800 γρ. θρυμματισμένες ντομάτες

1 ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα καρυκεύματα

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

450 γρ. τυρί ρικότα

1 μεγάλο αυγό

2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί μοτσαρέλα, χωρισμένα

170 γρ. λαζάνια noodles (όχι βρασμένα)

7 φλιτζάνια baby σπανάκι, χωρισμένα

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού

Εκτέλεση

Μαγειρέψτε το λουκάνικο, ανακατεύοντας συχνά, σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή ένταση μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει, περίπου 8 λεπτά. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια και προσθέστε τις τομάτες, τα καρυκεύματα και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει η σάλτσα, 4 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ανακατέψτε τη ρικότα, το αυγό, 1 φλιτζάνι μοτσαρέλα και το υπόλοιπο αλάτι σε μέτριο μπολ. Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά, αφήστε στην άκρη 3 φλιτζάνια από τη σάλτσα σε ένα μπολ. Προθερμάνετε το φούρνο με σχάρα. Βάλτε μια στρώση λαζάνια πάνω από τη σάλτσα στο τηγάνι, σπάζοντας τα κομμάτια για να χωρέσουν όσο χρειάζεται. Συμπληρώστε με 1 φλιτζάνι της κρατημένης σάλτσας, ¾ φλιτζάνι από το μείγμα ρικότα και 3 φλιτζάνια σπανάκι. Επαναλάβετε τις στρώσεις δύο φορές με τα υπόλοιπα noodles, τη σάλτσα, το μείγμα ρικότα και το σπανάκι, παραλείποντας το σπανάκι από την επάνω στρώση. Αφήστε το τηγάνι να ζεσταθεί. Σκεπάστε και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν τα noodles και να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες η σάλτσα, περίπου 20 λεπτά. Συμπληρώστε με το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι σπανάκι. Σκεπάστε και ψήστε μέχρι να μαραθεί το σπανάκι, περίπου 1 λεπτό. Ξεσκεπάστε και ρίξτε από επάνω το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι μοτσαρέλα. Ψήστε μέχρι το τυρί να αρχίσει να ροδίζει, 4 με 5 λεπτά. Πασπαλίστε με τον βασιλικό.

Περισσότερα

Μαγειρική

Γλασαρισμένος σολομός με ρύζι μπρόκολου          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

¼ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

1 φλιτζάνι λευκό ρύζι

1 κεφάλι μπρόκολο, ψιλοκομμένο (περίπου 2 φλιτζάνια)

4 κομμάτια φιλέτο σολομού χωρίς πέτσα

1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι και μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο και σε μικρό μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη και τη σάλτσα σόγιας. Μαγειρέψτε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ανακατεύοντας με το μπρόκολο τα τελευταία 3 λεπτά. Αφήστε ρύζι και μπρόκολο να κρυώσουν λίγο μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο, περίπου 5 λεπτά. Τοποθετήστε το σολομό και το κρεμμύδι σε ένα φύλλο ψησίματος. Ρίξτε λάδι, αλάτι και πιπέρι με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Ψήστε το σολομό έως 10 λεπτά, ρίχνοντας το μισό γλάσο σόγιας πάνω από το ψάρι τα τελευταία 2 λεπτά του μαγειρέματος. Σερβίρετε το σολομό και το κρεμμύδι με το ρύζι και το υπόλοιπο γλάσο.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα