Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μοναχού Μαξίμου Ιβηρίτου: Επετειακά Ανάλεκτα επί τη Διακοσιετηρίδι και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός

ΒΙΒΛΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ – ΚΑΜΕΝΙΑΝΙΤΗ

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

«Πλείστων αγαθών και μεγίστων επαίνων αξίους ηγούμαι γεγενήσθαι, τους τοις σώμασιν υπέρ της Ελλάδος προκινδυνεύσαντας» (Ισοκράτης).

Χρέος απαράβατο όλων των Ελλήνων είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και η ακριβοδίκαιη στάση ζωής μας απέναντι στην ιστορική αλήθεια.

Ο λογιότατος μοναχός – πρώην Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους και επίτιμος καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Γ. Μάξιμος Ιβηρίτης – Νικολόπουλος, εκ Καμενιάνων Καλαβρύτων, με το μεγαλειώδες πολυποίκιλο συγγραφικό του έργο, έχει προσφέρει κατά καιρούς αλλά και σήμερον τα μέγιστα στην ιστοριογραφία της χώρας μας, αλλά και σε αυτήν ακόμη την υπόθεση της εθνικής – ιστορικής υπόστασης της πατρίδας μας, που στις μέρες μας βάλλεται, αλλά δεν καταβάλλεται!

Σημαντικό σταθμό στην Καλαβρυτινή ιστοριογραφία και όχι μόνο θα αποτελεί το επιστημονικά γραμμένο και τεκμηριωμένο, προ έτους εκδοθέν βιβλίο του, με τίτλο «Φωτειναί Καλαβρυτιναί Σελίδες 1821 (Ιστορικόν Λεύκωμα επί τη Διακοσιετηρίδι 1821-2021)». Παράρτημα δε αυτού αποτελεί και το πρόσφατα εκδοθέν παρουσιαζόμενο βιβλίο του «Ο Υψιπέτης Αετός της Ρωμιοσύνης Αρχιεπίσκοπος – Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός».

Αξιόπιστος, λεπτολόγος και σαφής ο Γ. Μάξιμος, κάνει μέσα από τις σελίδες του παρόντος βιβλίου εκτενή εξιστόρηση και διασταύρωση των γεγονότων, ενώ παράλληλα παρουσιάζει με κρυστάλλινο τρόπο την βιωτή και την δράση των ιστορικών προσώπων – αγωνιστών του 1821, και ιδίως των ηγητόρων Αρχιερέων κλήρου και λαού, που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέγερση των σκλαβωμένων ραγιάδων, στον υπέρ πίστεως και πατρίδος αγώνα τους.

«Ο Υψιπέτης Αετός της Ρωμιοσύνης Π.Π. Γερμανός», ο εθνεγέρτης του 1821, πρώτος ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης, ορκίζοντας σ’ αυτό τους αγωνιστές, στις 17 Μαρτίου 1821, στην Αγία Λαύρα, ανάβοντας το φυτίλι της εξέγερσης – με την απελευθέρωση των Καλαβρύτων στις 21 Μάρτη 1821, πρώτης απελευθερωθείσας πόλης στην Ελλάδα – για να πνεύσει στο πανελλήνιο ο άνεμος της λευτεριάς. Ο ίδιος έδωσε πολλά και υπέφερε πολλά για την πατρίδα σ’ ένα ανεξάντλητο αγώνα.

Θα έλεγε κανείς ότι γεννήθηκε εκ Θεού, ίνα χρησιμεύσει ως ηγήτορας και κυματοθραύστης σ’ αυτό τον ιερό αγώνα και στην εθνική μας παλιγγενεσία μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς. Σημαντική φυσιογνωμία με πάμπολλες αρετές και χαρίσματα, που σπάνια κοσμούν έναν άνθρωπο τόσα πολλά συσσωρευμένα μαζί.

Η πατρίδα μας του οφείλει πολλά και τον τιμά ιδιαιτέρως. Όμως εδώ και κάποια χρόνια, τόσο ο Π.Π. Γερμανός, όσο και το ιστορικό Λάβαρο της Αγίας Λαύρας, έχουν μπει στο στόχαστρο των αναθεωρητών της ιστορίας. Δυστυχώς, φέτος που γιορτάζουμε τα διακοσιάχρονα απ’ την εθνική μας παλιγγενεσία, γίναμε μάρτυρες πολλών στρεβλωτικών γεγονότων της ιστορικής αλήθειας από πρόσωπα και φορείς της πατρίδας μας, εμπλεκομένων με τα κοινά, που δείχνει σα να εξαγόρασαν την ιστορία του τόπου μας αντλώντας άλλα ίδια οφέλη!

Είναι αλήθεια ότι η συκοφαντία παύει μετά τον θάνατο ενός άσημου ανθρώπου. Όμως όρθια δίπλα στην «τεφροδόχο» ενός μεγάλου άνδρα συνεχίζει, ακόμα ανά τους αιώνες, να αναμοχλεύει τις στάχτες με το ραβδί της.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η τεράστια ευθύνη που έχουν αρκετοί καθηγητές – καθοδηγητές των πανεπιστημιακών εδράνων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις εργαλειοποιούν και λειτουργούν ως έμποροι ψυχών του μηδέν και του τίποτα. Κάποιοι άλλοι δε αποστασιοποιημένοι Έλληνες επέλεξαν την ιδεολογική σύγχυση αντί της ιδεολογικής σύνθεσης. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις βλάπτεται ο τόπος μας και το καράβι της πατρίδας μας οδηγείται στα βράχια.

Όμως πρέπει να τονιστεί πέραν των άλλων πως μέσα από τις σελίδες του παρουσιαζόμενου βιβλίου, το οποίο ο έγκριτος και εμβριθής ιστορικός συγγραφέας Γ. Μάξιμος συνέγραψε με πλήθος ντοκουμέντων, με σαφήνεια και τεκμηρίωση, μπορεί να διαπιστώσει ο αναγνώστης ότι: Παρά τα κοάσματα των εκ τελμάτων βατράχων, παλαιοτέρων και νεοτέρων, οι Αρχιερείς, όπως ο Άγιος Γρηγόριος Ε΄ και ο Π.Π. Γερμανός, ήταν για την Φιλική Εταιρεία και γενικότερα για την εθνεγερσία του 1821 ό,τι η σπονδυλική στήλη για το ανθρώπινο σώμα.

Πλήθος άλλων σημαντικών ιστορικών στοιχείων καθώς και ντοκουμέντων περιλαμβάνονται στις σελίδες του παρόντος βιβλίου όπως: Στοιχεία από τα δύο ιστορικά πετυχημένα συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στα Καλάβρυτα το περασμένο καλοκαίρι, φωτογραφίες επετειακών γραμματοσήμων της εκατονταετηρίδος και της εκατον-πεντηκονταετηρίδος και πολλά άλλα.

Το ολοκληρωμένο πλέον μνημειώδες δίτομο τούτο έργο του Γ. Μαξίμου Ιβηρίτου, που εξεδόθη με ίδιους πόρους, «Φωτειναί Καλαβρυτιναί Σελίδες…», καθώς και το εδώ παρουσιαζόμενο παράρτημά του, «Ο Υψιπέτης Αετός της Ρωμιοσύνης…», το οποίο και αυτό είναι μια ξεχωριστά πολυτελής έκδοση 210 σελίδων, έχουν χαρακτηριστεί ως το σύγχρονο «Ευαγγέλιο» της Καλαβρυτινής και Ελληνικής Ιστοριογραφίας του 1821, που θα πρέπει ο καθένας να έχει στο σπίτι του, ως μια αέναη αναβλύζουσα πηγή παλιγγενεσίας, γνώσης και ανατροφοδότησης των ιδανικών και αξιών της πατρίδας μας, για το μέλλον και για όλους τους καιρούς. Τούτο θα παραμένει ανεξίτηλα στο διηνεκές ως το αλφαβητάρι της αναγέννησης και της αυτογνωσίας του νεότερου Ελληνισμού.

Περαίνοντας συγχαίρουμε εκ καρδίας τον Γ. Μάξιμο και ευχόμαστε ο δωρεοδότης Θεός μας να του χαρίζει δύναμη και υγεία εις πάντα και διά πάντα.


Ροή ειδήσεων

Advertisement