Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Ανδρουλάκης: «Fake news από Παπανδρέου, θέλω μια ειρηνική νίκη»

Δημοσιεύθηκε

στις

Για fake news έκανε λόγο ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» τις χθεσινές αναφορές του Γιώργου Παπανδρέου στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη.

Μιλώντας στην ειδική εκπομπή του ΣΚΑΪ για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέβασε τους τόνους απέναντι στον νικητή του πρώτου γύρου, Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, το 2021, είχε συμμετάσχει σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για διορισμούς με πελατειακά κριτήρια. Ωστόσο αυτό είναι λάθος, αφού η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έγινε το 2012 και ο Ν. Ανδρουλάκης εξελέγη γραμματέας το 2013. Αυτό θύμισε και ο κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Στο σύστημα 4-2-1 (σ.σ με το οποίο τα στελέχη των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος διορίζονταν στο Δημόσιο), ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήμουν γραμματέας. Δεν ευσταθεί. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έγινε το καλοκαίρι του 2012, ενώ εγώ εξελέγην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2013. Στο συνέδριο που εξελέγην γραμματέας, εξελέγην με έναν όρο. Ότι όσοι μπήκαν στο σύστημα 4-2-1 από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκλείονται από κάθε κομματική θέση. Αυτό έγινε με δική μου πρωτοβουλία, επειδή διαφωνούσα με αυτό το σύστημα. Είναι αδιανόητο να κάνουμε τέτοια fake news», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν θέλω άγονες αντιπαραθέσεις, δεν με ενδιαφέρει η διχόνοια. Με ενδιαφέρει να τιμήσουμε τους 270.000 ανθρώπους που ψήφισαν… Δεν θέλω να πω στον κόσμο γιατί να μην ψηφίσει τον Γιώργο Παπανδρέου, θέλω να πω στον κόσμο γιατί να ψηφίσει εμένα» είπε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, αρνούμενος να μπει σε αντιπαράθεση με τον πρώην πρωθυπουργό.

Fake news και το θέμα του βέτο
Σχετικά με το ζήτημα του βέτο για τα ενταξιακά στην Ε.Ε, για το οποίο ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στον συνυποψήφιό του, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε «να σταματήσουμε και αυτά τα fake news». Όπως εξήγησε, όταν εντάσσονται χώρες στην Ε.Ε, χρειάζεται ομοφωνία. «Αυτό δεν έχει σχέση με αυτό που λέω εγώ. Το βέτο για τα ενταξιακά δεν αλλάζει, είναι δομικό στοιχείο της Ένωσης. Αυτό που αλλάζει είναι θέματα κυρώσεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι η λεγόμενη ειδική πλειοψηφία. Εδώ όμως υπάρχει κάτι σοβαρότερο. Αυτά που λέω εγώ τα έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός. Υπήρχε η διαπραγματευτική ομάδα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και προσπαθούσαμε να αλλάξουμε τότε το Ευρωσύνταγμα, όπου και με άρθρα εκείνης της εποχής στον ξένο τύπο τάσσεται υπέρ της ειδικής πλειοψηφίας. Συμφωνούσαμε τότε. Τώρα υπάρχει άλλη άποψη από την πλευρά του κ. Παπανδρέου», επισήμανε.

Έδειξε, μάλιστα, και άρθρο του έγκυρου σάιτ Politico.eu, από τον Μάιο του 2003, στο οποίο ο κ. Παπανδρέου έλεγε άλλα από αυτά που υποστηρίζει σήμερα για το δικαίωμα βέτο στην ΕΕ, για τα ενταξιακά θέματα.

 

Δεν θα ακολουθήσω παλιές πρακτικές διχόνοιας
Απαντώντας στις κατηγορίες του Γιώργου Παπανδρέου ότι εκπροσωπεί τον παλαιοκομματισμό και δεν φέρνει αέρα ανανέωσης στην παράταξη, τόνισε ότι η ανανέωση είναι ένα ζήτημα πολιτικής συμπεριφοράς, πολιτικού ήθους, και προτάσεων. Μάλιστα, χαρακτήρισε τον εαυτό του ως έναν περήφανο σοσιαλδημοκράτη.

Πρόσθεσε δε ότι η νίκη του θέλει να ειρηνική με όρους που θα κάνουν την παράταξη ισχυρή την επόμενη μέρα. «Αυτό είναι για μένα η πυξίδα. Ισχυρό ΠΑΣΟΚ, ισχυρή παράταξη. Οι παλιές πρακτικές που πλήγωσαν τα μέλη και τους φίλους μας κι έφεραν διχόνοια δε με αφορούν και δε θα τις ακολουθήσω», επισήμανε.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε την άποψη ότι ήταν μια συμφωνία που δεν ήταν ολοκληρωμένη σημειώνοντας δεν έγινε με εθνικούς όρους συνεννόησης. «Είναι μια συμφωνία κουτσή και είναι πρωτοφανές αλλιώς να λένε τη χώρα και αλλιώς τον λαό της. Αν όμως έρθουν τα μνημόνια και υλοποιείται η συμφωνία, δεν μπορούμε να μην τα ψηφίσουμε. Αν δεν υλοποιείται όμως από την άλλη πλευρά, δε θα τα ψηφίσουμε», ξεκαθάρισε.

Δεν έχω επικοινωνήσει με τον Λοβέρδο

Ερωτηθείς ο κ. Ανδρουλάκης αν μίλησε με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ανέφερε ότι δεν έχει επικοινωνήσει και δε θα μπει σε καμία παρασκηνιακή διαπραγμάτευση. «Τιμώ τους συνυποψηφίους μου και τους τιμώ και με αυτό τον τρόπο. Θα μιλήσουμε δημοσίως» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι η στήριξη όλων των συνυποψηφίων του είναι ευπρόσδεκτη. «Δεν απευθύνομαι σε αυτούς που με ψήφισαν μόνο, αλλά σε όλους και δεσμεύομαι ότι αν μου δώσουν αυτή τη δυνατότητα, αν με τιμήσουν και την επόμενη Κυριακή θα τους προσφέρω ένα ανοιχτό κόμμα, σοδιαλδημοκρατικό κόμμα, ισχυρό κόμμα, ένα κόμμα αξιοκρατίας και διαφάνειας», δήλωσε.

Σχετικά με αν μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να παίξει ρόλο στο ΚΙΝΑΛ την επόμενη μέρα, ανέφερε ότι «όλοι θα έχουν ρόλο», ενώ σε ό,τι αφορά στην εκπροσώπησή του στη Βουλή, επισήμανε ότι θα λυθεί θεσμικά. «Ο πρόεδρος που έχει εκλεγεί θα εισηγηθεί και θα αποφασίσουμε θεσμικά στην κοινοβουλευτική ομάδα», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι θέλει η παράταξή του να γίνει κόμμα εξουσίας. «Θέλω να ξαναεκλέξουμε πρωθυπουργό, θέλω να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό να γυρίσει σελίδα.  Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό ούτε ο πολιτισμός του κ. Μητοστάκη που συνεχίζει τις ίδιες πελατειακές συμπεριφορές ούτε ο λαϊκισμός και η διχαστική αντιμετώπιση», επισήμανε. Διευκρίνισε δε ότι ό,τι πλήγωσε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, δε θα το δουν ξανά και δεσμεύτηκε να εγγυητής της ενότητας και της προοπτικής της παράταξης. «Θα βγάλουμε μια νέα γενιά στο προσκήνιο δείχνοντας σεβασμό και στην ιστορία και τα στελέχη μας», είπε.

Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι όσοι αποχώρησαν από το κόμμα για λόγους…καρέκλας θα παραμείνουν εκτός κόμματος. «Είναι αξιακό θέμα όσοι έφυγαν από την παράταξή μας στα δύσκολα, όχι για λόγους πολιτικούς, αλλά για λόγους καρέκλας, να μην είμαστε μαζί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε

Ο νικητής του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ, υπογράμμισε ότι δεν περίμενε να λάβει τόσο υψηλό ποσοστό διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το κρίσιμο ήταν η τεράστια συμμετοχή του κόσμου. « Αν φανταστείτε ότι η ΝΔ που είχε 5 φορές μεγαλύτερα ποσοστά από εμάς στις βουλευτικές εκλογές και είχε συμμετοχή 410.000 κι εμείς 270.000, δείχνει μια πολύ μεγάλη δυναμική. Αυτό θα είναι προίκα και παρακαταθήκη και την επόμενη μέρα», ανέφερε.

Τόνισε δε ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε ενώ ερωτηθείς αν θα αλλάξει το όνομα του κόμματος απάντησε ότι «οι ψηφοφόροι μας βάζουν το θέμα του ονόματος και του συμβόλου. Θα το σεβαστούμε και θα κάνουμε όλες τις αλλαγές που πρέπει ώστε να τιμήσουμε και τα σύμβολά μας, αλλά και τους ανθρώπους που ήρθαν και βοήθησαν».

Σχετικά με το αν νιώθει σίγουρος για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δεν προεξοφλείται και ότι είναι μια μάχη που ξεκινά από το μηδέν, σημειώνοντας ότι θα κάνει την ίδια πολιτική εκστρατεία με τους ίδιους όρους. «Δε θέλω άγονες αντιπαραθέσεις, δε με ενδιαφέρει η διχόνοια. Με ενδιαφέρει να τιμήσουμε τους 270.000 ανθρώπους που ψήφισαν, να πάμε ενωτικά για να φέρουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στις επόμενες βουλευτικές εκλογές», τόνισε.

Ό,τι τους πλήγωσε στο παρελθόν, δε θα το δούμε ξανά. Θα είμαι εγγυητής της ενότητας και της προοπτικής της παράταξης. Θα βγάλουμε μια νέα γενιά στο προσκήνιο δείχνοντας σεβασμό και στην ιστορία και τα στελέχη μας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα οικονομικά του ΚΙΝΑΛ, αν και διευκρίνισε ότι ο ίδιος δε φέρει καμία ευθύνη για όσα έγιναν, σημείωσε ότι στις προτεραιότητες του είναι να καλέσει όλους τους πιστωτές και να ρυθμίσει τα χρέη του κόμματος. <p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/politiki/androylakis-ston-skai-fake-news-apo-papandreoy-gia-paraskiniakes-diaboyleyseis”>Ανδρουλάκης: «Fake news από Παπανδρέου, θέλω μια ειρηνική νίκη» </a></p>


Ροή ειδήσεων

Advertisement