Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αγωνιστικό «ραντεβού» στην Πάτρα-Σήμερα η συγκέντρωση αγροτών από Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο για την ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών

Δημοσιεύθηκε

στις

Παμπελοποννησιακή συγκέντρωση αγροτών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Γεωργίου με επίκεντρο τη σταφίδα και την ανυπαρξία μέτρων στήριξης των σταφιδοπαραγωγών.

Στη συγκέντρωση εκτός από τους αγρότες της Αχαΐας θα συμμετέχουν αγρότες από την Ηλεία, ακόμη και από τη Ζάκυνθο.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «καθημερινά δίνουμε αγώνα επιβίωσης και βλέπουμε το κράτος να είναι απέναντι μας. Από την μια πλευρά οι ανατιμήσεις των αγροτικών εφοδίων είναι καθημερινές και από την άλλη οι τιμές στα προϊόντα που παράγουμε να κατρακυλάνε. Όχι στους καταναλωτές φυσικά, γιατί εκεί είναι οι ενδιάμεσοι, οι μεγαλέμποροι. Κατρακυλάνε οι τιμές που εμείς πουλάμε.
Οι αγρότες, και ιδιαίτερα, οι σταφιδοπαραγωγοί, έχουμε φάει τις υποσχέσεις με το κουτάλι. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για μέτρα στήριξης των αγροτών. Τρανό παράδειγμα σε όλα αυτά είναι η τιμή της σταφίδας. Τη σταφίδα μας την παίρνουν σε εξευτελιστική τιμή όμως ο καταναλωτής που πάει και την αγοράζει την βλέπει ακριβότερη σε σχέση μα τα προηγούμενα χρόνια. Με αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε όχι μόνο να καλλιεργήσουμε αλλά και να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Το κράτος εκεί που έπρεπε να μας δώσει μας απειλεί ότι θα μας κόψει και το ρεύμα αφού δεν έχουμε την δυνατότητα να το πληρώσουμε. Μας κοροϊδεύουν.
Εμείς που με τα προϊόντα μας ταΐζουμε όλους τους συμπολίτες μας καταλαβαίνουμε ότι αν ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας δεν έχουμε να περιμένουμε από κανέναν άλλον. Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της ελεύθερης αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών! Μετατρέπουν ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν, σε είδος προς εξαφάνιση για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών – εξαγωγέων».

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Τα αιτήματά τους εστιάζονται στα εξής:
-Άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών από την κυβέρνηση για την αποτροπή της σταφιδικής κρίσης λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Να ισχύσουν τα μέτρα όπως και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, επιχειρήσεις κ.τ.λ.
-Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για τη σταφίδα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.
-Μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής με τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement