Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η (νέα) ανησυχία και ο «άθλος» της επιστήμης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Αν και επίσημα επιστημονικά στοιχεία ως προς τη «συμπεριφορά» της μετάλλαξης «Όμικρον» δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα, οι πληροφορίες που έρχονται κυρίως από γιατρούς που την έχουν αντιμετωπίσει (στη Νότια Αφρική και τις άλλες χώρες) συγκλίνουν ότι είναι πιο μεταδοτική από τη «Δέλτα», αλλά λιγότερο «επιθετική» ως προς τα συμπτώματα που προκαλεί. Και εφόσον ισχύει αυτό, τότε θα επιβεβαιωθεί για άλλη μία φορά το δόγμα που αναφέρει ότι ένας ιός, συνήθως μεταλάσσεται κατά τρόπο που να μπορεί να επιβιώνει και άρα, γίνεται ηπιότερος ώστε να μην σκοτώνει και τον «ξενιστή» του (δηλαδή, τον ανθρώπινο οργανισμό).

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά ακόμα σοβαρά ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν, όπως εάν τα υπάρχοντα εμβόλια μας προστατεύουν (και σε ποιο βαθμό) αλλά και πόσες είναι οι πιθανότητες σοβαρής νόσησης από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Ο Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε ότι σε δέκα περίπου μέρες θα μπορούμε να έχουμε κάποια ισχυρά δεδομένα καθώς επιστήμονες από όλο τον κόσμο μελετούν την μετάλλαξη και ανταλλάσουν πληροφορίες για να φτάσουν σε επαρκή συμπεράσματα. Πάντως, οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν ότι η «Όμικρον» θα επικρατήσει της «Δέλτα» και τους επόμενους μήνες τα περισσότερα κρούσματα θα οφείλονται σε αυτήν.

Αναμένοντας λοιπόν τα επίσημα στοιχεία, είναι λογικό να επικρατεί παγκόσμια ανησυχία, ειδικά στο ενδεχόμενο που αποδειχτεί πως τα υφιστάμενα αντισώματα στον άνθρωπο (είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω νόσησης) δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τη νέα μετάλλαξη.

Από την άλλη πλευρά όμως, αποτελεί και πάλι έναν «άθλο» της επιστήμης – τελικά του ίδιου του ανθρώπου – το γεγονός πως σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα μπορούμε να γνωρίζουμε το νέο «εχθρό» και σε δύο – τρεις μήνες θα μπορούμε να έχουμε τροποποιημένα εμβόλια, εφόσον κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement