Κυριακή 29 Μαΐου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Κοτόπουλο με μανιτάρια και πουρέ πατάτας          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

2 κιλά μπούτια κοτόπουλου

4 κουτ. σούπας αλεύρι

1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας βούτυρο

2 μακριά κρεμμύδια, κομμένα σε κύβους

250 γρ. μανιτάρια

3 σκελίδες σκόρδο, θρυμματισμένες

2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

250 ml λευκό κρασί

μερικά κλαδάκια θυμάρι

2 φύλλα δάφνης

600-800 ml ζωμό κότας

2-4 κουτ. σούπας καλαμποκάλευρο

1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι μαύρο και λευκό

Για τον πουρέ

1,5 κιλό πατάτες

50 ml κρέμα γάλακτος

50 γρ. αλατισμένο βούτυρο

50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, συν επιπλέον για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Βάζετε τα κομμάτια κοτόπουλου σε ένα μεγάλο μπολ, αλατοπιπερώνετε καλά και ανακατεύετε με το αλεύρι ελαφρά. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη, βαριά κατσαρόλα και σοτάρετε το κοτόπουλο σε παρτίδες απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε λίγο λάδι αν χρειαστεί και αφαιρείτε σε ένα πιάτο. Προσθέτετε το βούτυρο και τα κρεμμύδια στο λάδι και τηγανίζετε για 5’, στη συνέχεια προσθέτετε τα μανιτάρια και τηγανίζετε για άλλα 5’. Ανακατεύετε το θρυμματισμένο σκόρδο και τον πελτέ τομάτας. Ρίχνετε το κρασί και μαγειρεύετε μέχρι να μειωθεί στο μισό. Προσθέτετε το κοτόπουλο ξανά στο τηγάνι με τα μυρωδικά. Συμπληρώνετε με αρκετό ζωμό για να καλύψει το κοτόπουλο. Βάζετε το καπάκι, μεταφέρετε στον φούρνο και μαγειρεύετε για 1 ώρα. Αφαιρείτε το καπάκι από το κοτόπουλο και μαγειρεύετε για άλλα 20-30’ ή μέχρι η σάλτσα να πήξει ελαφρώς και το κοτόπουλο να γίνει τρυφερό. Αλατοπιπερώνετε καλά. Όταν το κοτόπουλο είναι σχεδόν έτοιμο, βράζετε τις πατάτες σε άφθονο καλά αλατισμένο νερό σε μία μεγάλη κατσαρόλα για 20΄ ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Στραγγίζετε καλά. Γυρίζετε ξανά τις πατάτες σας στην κατσαρόλα και πολτοποιείτε μαζί με την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Αλατοπιπερώνετε καλά με λευκό πιπέρι και λίγο αλάτι και τρίβετε λίγο ακόμα τυρί, πασπαλίζετε με μαϊντανό και σερβίρετε.

Μαγειρική

Ψητός σολομός με γιαούρτι       

Δημοσιεύθηκε

στις

   

Υλικά (για 4 άτομα)

1,5 κιλό φρέσκο σολομό (ουρά) ή 8 φέτες φιλέτο σολομού

½ κεσέ γιαούρτι 2%

2 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon

3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

λεπτές φέτες λεμονιού για γαρνίρισμα

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Ανακατεύετε το γιαούρτι με τη μουστάρδα, δύο κουταλιές της σούπας από τον ψιλοκομμένο άνηθο, όλο τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αλατοπίπερο. Σε ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος βάζετε λαδόκολλα και τοποθετείτε τον σολομό με το δέρμα προς τα κάτω. Σκεπάζετε την επιφάνεια με το μίγμα του γιαουρτιού και τον ψήνετε στο φούρνο για 25 λεπτά αν είναι ουρά και 8 λεπτά αν είναι σε φέτες. Τον σερβίρετε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλισμένο με τον υπόλοιπο άνηθο, γαρνίροντας με φετούλες λεμονιού.

Περισσότερα

Μαγειρική

Ομελέτα με πατάτες, κολοκύθι, καλαμπόκι και σαφράν   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

½ καλαμπόκι

3 μεγάλες πατάτες

λίγο ε.π. ελαιόλαδο

6 αυγά

80 ml γάλα φρέσκο

1 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό

1 πρέζα σαφράν σκόνη

½ κρεμμύδι ξερό

1 κολοκύθι κομμένο σε λεπτές ροδέλες

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

φυλλαράκια ρόκας, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Ξεσπυρίζετε το καλαμπόκι με μαχαίρι (κατά μήκος του κοτσανιού). Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε μικρά καρέ (κύβους). Σε ένα τηγάνι με ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο τηγανίζετε τις πατάτες. Σε μια μπασίνα χτυπάτε τα αυγά με το γάλα, το γιαούρτι, λίγο ελαιόλαδο, το σαφράν, αλάτι και πιπέρι. Σουρώνετε τις πατάτες και τις ρίχνετε στο μπολ με τα αυγά. Σε καθαρό τηγάνι σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι σε φέτες και το κολοκύθι για 2΄ και προσθέτετε το μείγμα με τα αυγά. Ψήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία ανασηκώνοντας με μία σπάτουλα για να πηγαίνει το μείγμα του αυγού από κάτω ώστε να ψηθεί πιο γρήγορα. Με ένα πιάτο που χρησιμοποιείτε ως καπάκι, αναποδογυρίζετε την ομελέτα και ψήνετε και από την άλλη μεριά. Σβήνετε και αφήνετε για 3΄ στο τηγάνι. Σε ένα μπολ βάζετε το καλαμπόκι ωμό με φύλλα ρόκας, ραντίζετε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε για να μαριναριστεί το καλαμπόκι. Σερβίρετε πάνω από την ομελέτα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Μπολονέζ για χορτοφάγους

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

150 γρ. φακές καφέ ή μαύρες

60 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 καρότο, κομμένο σε κύβους

300 γρ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα

100 ml κόκκινο κρασί

1 κουτ. σούπας τοματοπελτέ

400 γρ. τοματάκια κονκασέ

1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό

2-3 κόκκους μπαχάρι

1 δαφνόφυλλο

500 γρ. σπαγγέτι, βρασμένο

λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζετε τις φακές σε άφθονο νερό να μαλακώσουν και κατόπιν τις στραγγίζετε. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε με το μισό ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο για 3΄ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τις φακές και τα μανιτάρια και συνεχίζετε για 3΄-4΄ ακόμη ή μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε τον τοματοπελτέ, τα τοματάκια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το θυμάρι, το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 20΄-25΄ και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρετε το ζεστό σπαγγέτι με τη σάλτσα και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα