Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ με τις δημοσκοπήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Του Διονύση Ζακυνθινού

Αναθάρρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από το γεγονός ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ.

Η γραμμή που πέρασε η Κουμουνδούρου στους βουλευτές και στα στελέχη της ήταν ότι «ο πρώτος στις δημοσκοπήσεις δεν είναι πρώτος και στην κάλπη». Σαφής ο υπαινιγμός για το προβάδισμα που δίνουν στη Νέα Δημοκρατία όλες ανεξαιρέτως οι σφυγμομετρήσεις, αλλά και μια επιχείρηση τόνωσης του ηθικού από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον κόσμο του. Η αποκωδικοποίηση της γραμμής – μηνύματος θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μια φράση: «Δεν σημαίνει ότι επειδή οι δημοσκοπήσεις μάς δείχνουν πίσω από τη Νέα Δημοκρατία είμαστε και δεύτεροι».
Θεμιτή έως ένα βαθμό η προσπάθεια τους να ακυρώσουν τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, δεν λέμε, αλλά αυτές δεν πέφτουν συνήθως έξω. Το αντίθετο. Τις περισσότερες φορές πέφτουν μέσα. Ως εκ τούτου, η εξαίρεση μιας αποτυχίας επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Ενδεικτικά, ας αναφερθούμε στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Οι σφυγμομετρήσεις προέβλεπαν με βεβαιότητα τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ με σχετική ακρίβεια προσέγγισαν ακόμη και το ποσοστό της.
Αλλά το ίδιο συνέβη και με τις ευρωεκλογές. Δεν βγήκε ούτε μια δημοσκόπηση που να μην έδινε προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία. Υπήρχαν βέβαια διακυμάνσεις ως προς το εύρος της διαφοράς, αλλά όλες ανεξαιρέτως δεν άφηναν καμία αμφιβολία για το ποιο κόμμα θα έκοβε πρώτο το νήμα. Ο μόνος που πίστευε πραγματικά ότι μπορούσε να τις διαψεύσει ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε βάλλει και εναντίον τους.
Η σταθερή επικέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις δημοσκοπήσεις, κυρίως η εκ μέρους του συστηματική προσπάθεια αμφισβήτησης τους, προσεγγίζει πλέον τα όρια της εμμονής.
Σε κάποιον έδειχναν το φεγγάρι κι εκείνος κοίταζε το δάχτυλο. Το πραγματικό πρόβλημα της Κουμουνδούρου δεν είναι ούτε οι εταιρείες δημοσκοπήσεων ούτε τα μέσα ενημέρωσης, αλλά η αδυναμία της να ασκήσει ουσιαστική και εποικοδομητική αντιπολίτευση.

Ροή ειδήσεων

Advertisement