Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

 «Η Όμικρον θα επικρατήσει »-Τι δηλώνει στην «Γ» ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας ,Δημήτρης Θάνος

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο επίκεντρο της επισταμένης ανίχνευσης από την Ιατρική κοινότητα, το στέλεχος/ παραλλαγή του κορωνοϊού «Όμικρον» που φέρει πλέον των 50 μεταλλάξεων και εγείρει πρόσθετη ανησυχία για το πως και κατά πόσον θα συμβάλλει στην περαιτέρω όξυνση της πανδημίας.

Με αφορμή την ανησυχία από τα νέα δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας  και τις πληροφορίες ότι η Όμικρον «έφτασε» στην Δυτική Ελλάδα, η «Γ» έθεσε ερωτήματα για την ακρίβεια της πληροφορίας και την «Όμικρον» γενικότερα στον καθ’ ύλην αρμόδιο για την ανίχνευση των μεταλλάξεων στην Ελλάδα Δημήτρη Θάνο, πρόεδρο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και Καθηγητή Μοριακής Βιοφυσικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης.Στο ερώτημα της «Γ» αν ανιχνεύτηκε από τα αποσταλθέντα δείγματα κρούσμα της «Όμικρον» στην Δυτική Ελλάδα, απάντησε ότι βρίσκονται υπό ανίχνευση δείγματα από την Δυτική Ελλάδα των οποίων το αποτέλεσμα θα εξαχθεί την Κυριακή.

Σε σχέση με το ποια είναι η πρόβλεψή του για την διασπορά της Όμικρον που φέρεται 6 φορές πιο μεταδοτική από την ΔΕΛΤΑ και ποιος ο βαθμός επικινδυνότητας της για σοβαρή νόσηση, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) εμφανίζεται φειδωλός, όσον αφορά τις προβλέψεις για την διασπορά « Αυτή τη στιγμή έχουν ανιχνευτεί θετικά στην ‘Όμικρον τρία δείγματα στην Ελλάδα. Να σας θυμίσω ότι η ΔΕΛΤΑ εμφανίστηκε τέλος Απριλίου και έκανε έντονη την παρουσία της τον Ιούνιο. Επομένως δεν λέμε τίποτα, αν δεν έχουμε επαρκή δεδομένα από την αύξηση θετικών δειγμάτων ώστε να μιλήσουμε για διασπορά. Έχουν γίνει πολλά λάθη με προβλέψεις».

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ «ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Η «Ο».

Ο ίδιος υπογράμμισε, πως αυτό κάνει μοναδική την παραλλαγή «Όμικρον», είναι οι πολλές μεταλλάξεις που εμφανίζει και η ιδιαιτερότητα των 32 από αυτές « Η «Ο» εμφανίζει 50 μεταλλάξεις και το γεγονός ότι οι 32 από αυτές βρίσκονται στην πρωτεϊνη ακίδα που ακουμπάει στα κύτταρα και  προκαλεί τη μόλυνση και αυτό είναι το ανησυχητικό. Θέλουμε να διερευνήσουμε αν ευθύνεται και για την υψηλή μεταδοτικότητα. Επίσης κάποιες από τις μεταλλάξεις της «Ο» διαφεύγουν της ανοσίας δηλ. τα αντισώματα μας έχουν σε αυτήν μικρότερη αντίδραση και δεν τις εξουδετερώνουν τόσο εύκολα»

 «ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣΚΕΣ »

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών εξηγεί, ότι για τη  σοβαρή νόσηση που προέρχεται από τα Τ λεμφοκύτταρα τα εμβόλια προσφέρουν , αλλά μικρότερη προστασία στο να μολυνθούμε και να νοσήσουμε με ήπια νόσηση. «Ο εμβολιασμός και η χρήση μάσκας θα σώσουν. Το εμβόλιο προφυλάσσει και από αυτή την παραλλαγή του ιού από σοβαρή νόσηση και η μάσκα είναι σωτήρια. Επίσης πλήττει οργανισμούς με προβλήματα στο ανοσοποιητικό με AIDS ή καρκίνο».

ΤΕΤΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ


Ροή ειδήσεων

Advertisement