Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η σημασία των εμβολιασμών για την οικονομία

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Έχει περάσει αρκετός καιρός από την εποχή που οι συνεδριάσεις του eurogroup αποτελούσαν «πρώτη είδηση» στην Ελλάδα και περιμέναμε με αγωνία τις ανακοινώσεις που αφορούσαν τις αξιολογήσεις για το χρέος και τα δανεικά προς τη χώρα, που συνήθως ακολουθούνταν από δυσβάσταχτα μέτρα για τον ελληνικό λαό.

Πριν μερικά 24ωρα λοιπόν, πραγματοποιήθηκε μία ακόμα συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία δεν απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα, αλλά που ήταν σημαντική, αφενός γιατί ενέκρινε μία δόση ύψους 767 εκ. ευρώ (ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της 12ης αξιολόγησης) και αφετέρου γιατί άναψε το «πράσινο φως» για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και μέρους από το διμερές δάνειο, συνολικού ύψους 52,3 δισ. ευρώ (GLF) που πήρε η Ελλάδα στο πρώτο μνημόνιο. Και αυτό αναμένεται να συμβεί στις αρχές του νέου έτους…

Η Ελλάδα λοιπόν, δείχνει να έχει μπει σε… άλλη τροχιά. Υπό τις πιο δύσκολες παγκοσμίως συνθήκες να αναπτύσσει την οικονομία της και να φιλοδοξεί, στην εποχή μετά την πανδημία, να είναι μία σταθερή και πιο ισχυρή χώρα.

Έχουμε επισημάνει και άλλοτε ότι η διεθνής συγκυρία αυτή τη στιγμή ίσως και να είναι ευνοϊκή για τη χώρα μας, υπό την έννοια πως η πανδημία καλεί σε ένα restart όλα τα κράτη και όλες τις οικονομίες. Και όσο μεγαλύτερες οι οικονομίες, τόσο πιο δύσκολο το restart. Κατά συνέπεια, η ελληνική οικονομία που ουσιαστικά ξεκινάει από το μηδέν, έχει τεράστια περιθώρια αύξησης.

Όλα αυτά όμως μένει να επιβεβαιωθούν. Και για να επιβεβαιωθούν, κατά ην άποψή μας προϋποθέτουν δύο βασικά στοιχεία: Πρώτον, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και δεύτερον, προσπάθεια να… ξεγλιστρήσουμε από την πανδημία το συντομότερο δυνατόν. Προφανώς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την μετάλλαξη «Όμικρον» ή όποια άλλη εμφανιστεί στο μέλλον, στο πλανητικό μας χωριό. Όσο δεν υιοθετείται ένα παγκόσμιο εμβολιαστικό πρόγραμμα με έμφαση στις πιο αδύναμες χώρες, τόσο ο ιός θα μας απειλεί. Μπορούμε όμως να προσπαθήσουμε να θωρακίσουμε όσο περισσότερο γίνεται τη χώρα μας. Και τον τρόπο τον ξέρουμε… Όχι με απαγορεύσεις πτήσεων και κλειστά σύνορα, αλλά με εμβολιασμούς και προσοχή, ώστε να μετριάσουμε όσο περισσότερο γίνεται τον κίνδυνο.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement