Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή

Δημοσιεύθηκε

στις

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται το Σάββατο στα δυτικά, οι οποίες έως το μεσημέρι θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο Ανατολικό Αιγαίο και στην Κρήτη, ενώ στη συνέχεια φαινόμενα αναμένονται και στο υπόλοιπο Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για το Ιόνιο και τις παράκτιες περιοχές των δυτικών ηπειρωτικών. Τα φαινόμενα στα δυτικά, νότια και βορειοανατολικά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στα νότια ηπειρωτικά και από το μεσημέρι στο Αιγαίο θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 3 έως 14, στη Θεσσαλία και την Ήπειρο από 4 έως 14, στην ανατολική Στερεά από 9 έως 16, στη δυτική Στερεά από 9 έως 13, στην Πελοπόννησο από 8 έως 16, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 15, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 11 έως 16, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 14 έως 17, στις Κυκλάδες από 12 έως 17, στα Δωδεκάνησα από 15 έως 18 και στην Κρήτη από 8 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά και βορειοδυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 έως 7 Μποφόρ και από το πρωί έως το απόγευμα 6 έως 8 Μποφόρ και τοπικά έως 9 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 6 έως 8 Μποφόρ και τοπικά έως 9 Μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 Μποφόρ και τοπικά από το πρωί έως το απόγευμα έως 7 Μποφόρ. Στον Σαρωνικό και τον Νότιο Ευβοϊκό οι νότιοι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις από 5 έως 7 Μποφόρ και από το πρωί έως το απόγευμα 6 έως 8 και τοπικά έως 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 13 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ και από το πρωί έως το απόγευμα 3 έως 5 και τοπικά έως 6 Μποφόρ. Στον Θερμαϊκό οι νοτιανατολικοί άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις 4 έως 6 Μποφόρ και από το πρωί έως το απόγευμα 5 έως 7 Μποφόρ και τοπικά έως 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το βράδυ της Παρασκευής το εν εξελίξει κύμα κακοκαιρίας προκάλεσε προβλήματα στη Δυτική Ελλάδα, ενώ εστάλη και μήνυμα από το 112. Το μήνυμα της υπηρεσίας 112 εστάλη σε κατοίκους των νησιών του Ιονίου αλλά και της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε την Πέμπτη τροποποιήθηκε και αναβαθμίστηκε από την ΕΜΥ σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς τα προβλεπόμενα ύψη βροχής για το Σάββατο είναι πολύ υψηλά στο Ιόνιο και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονα κυρίως στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, σύμφωνα με το αναβαθμισμένο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς η κακοκαιρία που θα εκδηλωθεί στη χώρα μας, θα είναι πιο έντονη από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Συγκεκριμένα, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν από τα ξημερώματα του Σαββάτου το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Βαθμιαία το κύμα της κακοκαιρίας θα επηρεάσει την Πελοπόννησο καθώς και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς, ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τις απογευματινές και βραδινές ώρες τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο, με εξασθένηση από τα ξημερώματα της Κυριακής.

Κακοκαιρία: Ποιες περιοχές θα πληγούν από βροχές και καταιγίδες
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που θα πληγούν από την κακοκαιρία, η ΕΜΥ επισημαίνει τα εξής:

Α. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Βαθμιαία το κύμα της κακοκαιρίας θα επηρεάσει την Πελοπόννησο καθώς και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς, ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Β. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο, με εξασθένηση από τα ξημερώματα της Κυριακής.
Γ. Σημειώνεται ότι το πέρασμα της διαταραχής από την ανατολική Στερεά (Εύβοια και Αττική) προσδιορίζεται τις απογευματινές – πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου, χωρίς να προβλέπονται ιδαίτερα μεγάλα ύψη βροχής.

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία
Στο πλαίσιο του αποτελεσματικότερου συντονισμού των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε να λειτουργήσουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η λειτουργία των κέντρων αυτών είχε δοκιμαστεί και στην κακοκαιρία «Μπάλλος» και κρίθηκε ιδιαίτερα αποδοτική.

Το υπουργείο καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:
Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο


Ροή ειδήσεων

Advertisement