Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Μάχη» με τα νερά

Αγωνία για την αντοχή ποταμών και χειμάρρων και νέες πλημμύρες από την κακοκαιρία στις ήδη πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αχαΐας – Αγώνας για να παραμείνει ανοικτή και η Πατρών – Πύργου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Δύσκολη μέρα η χθεσινή για την Αχαΐα, αλλά και γενικότερα για τη Δυτική Ελλάδα καθώς το νέο κύμα κακοκαιρίας που εκδηλώθηκε στην περιοχή από το βράδυ της Παρασκευής, αλλά κυρίως χθες τα ξημερώματα, έχει προκαλέσει νέες σημαντικές ζημιές σε πολλές περιοχές, ενώ στα όριά τους έφτασαν πολλά ποτάμια και χείμαρροι, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται διαρκείς προσπάθειες ώστε να αντέξουν.

Η χθεσινή μέρα εξελίχθηκε ως μία αδιάκοπη μάχη φορέων και αρχών να περιοριστούν οι ζημιές, αλλά και ως μία ακόμα μέρα οδύνης και απελπισίας για πολίτες που για άλλη μία φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα είδαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να πλημμυρίζουν.

Και ο αγώνας με τα νερά της βροχής που έπεφτε αδιάκοπα, συνεχιζόταν μέχρι το βράδυ, τόσο δίπλα στα ποτάμια, όσο και σε άλλα σημεία, όπως για παράδειγμα η εθνική οδός Πατρών – Πύργου, όπου πραγματικά δινόταν μάχη για να μην κλείσει.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ: ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ!

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το απόγευμα από τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας που κάνει λόγο για «κατακλυσμό του Νώε». Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Ένας αληθινός κατακλυσμός του Νώε πλήττει τις τελευταίες ώρες τη Δυτική Αχαΐας από τη μία έως την άλλη άκρη της.

Σχεδόν ολόκληρος ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, κάτω από την  Εθνική οδό Πατρών-Πύργου, είναι μια απέραντη θάλασσα ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές παντού. Όλα τα ποτάμια και οι χείμαρροι που διασχίζουν  το Δήμο έχουν σπάσει ενώ τεράστιοι όγκοι νερού αναζητούν ορμητικά διέξοδο παρασύροντας τα πάντα στο διάβα τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα (11/12) και έως τις 4.30 το απόγευμα ο μετεωρολογικός σταθμός Σαγαιϊκων έδινε ημερήσιο ύψος βροχόπτωσης 69,4 mm γεγονός που σημαίνει περίπου 70 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα και ενώ η ημέρα συνεχίζεται και η βροχή πέφτει ραγδαία και ασταμάτητα. Τα μηνύματα μιλάνε για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, για κατεστραμμένες αποθήκες με ζωοτροφές και εξοπλισμό, για διαλυμένα γεφύρια και δρόμους, για μια αληθινή κόλαση…». Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα να κηρυχθεί άμεσα ο Δήμος ως θεομηνιόπληκτος.

Σημειώνεται πως οι ειδήσεις (και οι φωτογραφίες) που έφταναν από την περιοχή είναι άκρως απογοητευτικές. Πλημμυρισμένοι οικισμοί και καλλιέργειες στο Λάππα, στα Σουδενέϊκα, στα Σπαλιαρέικα, στη Φώσταινα και αλλού. Ο δρόμος από το αεροδρόμιο του Αράξου προς Λάππα έκλεισε λόγω του ότι μετατράπηκε σε… ποτάμι, ενώ όπως προαναφέρθηκε, μάχη για να μην κλείσει η Πατρών – Πύργου έδιναν μηχανήματα στο ύψος του Βουπρασίου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου δυτικής Αχαΐας Κώστα Ταπεινό, είχαν γίνει 20 απεγκλωβισμοί από σπίτια που πλημμύρισαν. Οι οικογένειες θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της περιοχής κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

«ΛΙΜΝΗ» ΠΑΛΙ ΤΟ ΡΙΟ

Προβλήματα δημιουργήθηκαν όμως και στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας. Προβλήματα παρουσιάστηκαν στα Αραχωβίτικα στην περιοχή κοντά στο εργοτάξιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ ο παραλιακός δρόμος στο Ρίο μετατράπηκε σε… λίμνη για άλλη μία φορά. Προβλήματα εντοπίστηκαν και στον Αυτοκινητόδρομο Πατρών – ΑΘηνών. Επίσης, λίμνη έγινε και η Ακτή Δυμαίων σε αρκετά σημεία, ενώ πτώση δέντρου σημειώθηκε κοντά στο πρώην Νοσοκομείο Θώρακος με την Πυροσβεστική να σπεύδει στο σημείο.

Νωρίτερα, είχε διακοπεί η κυκλοφορία στον δρόμο προς Άνω Καστρίτσι μετά από κατολίσθηση. Άμεσα τα μηχανήματα κινητοποιήθηκαν για την απομάκρυνση των χωμάτων.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: ΑΓΩΝΙΑ ΣΕ ΝΑΥΠΑΚΤΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Ώρες αγωνίας και για τους κατοίκους σε πολλές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, κυρίως σε Ναύπακτο και Μεσολόγγι.

Με απόφαση του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρου εκκενώθηκαν προληπτικά και οι περιοχές  Βαλτούλια- Κολοβέικα και Ταμπακαριά Ανατολικό τμήμα προς περιοχή Αλμυράκι, ενώ νωρίτερα είχε εκκενωθεί και ο Καταυλισμός Σκιάδι-Λυόμενα Ρομά (πλησίον του βιολογικού καθαρισμού).

Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος Ναυπακτίας κάλεσε χθες το απόγευμα σε εκκένωση των κατοικιών ένθεν και ένθεν του χειμάρρου Βαρειάς, ενώ νωρίτερα, απόφαση προληπτικής εκκένωσης στο Ζευγαράκι είχε εκδώσει και ο δήμαρχος Αγρινίου.

Εξάλλου, αναστάτωση προκλήθηκε χθες στο Αγρίνιο από κατάρρευση τμήματος  των Αποθηκών Ηλιού και ο Δήμος Αγρινίου εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα.

Επίσης, όπως μετέδωσε το potamoulanews.blogspot.com μεγάλοι όγκοι χωμάτων και βράχων έκλεισαν την Εθνική Οδό Αγρινίου-Καρπενησίου  στο 19ο χιλιόμετρο όπου η  διακοπή της κυκλοφορίας διήρκησε μία ώρα. Υπήρξε η γρήγορη κινητοποίηση των μηχανημάτων έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος και να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία ενώ είχαν προκληθεί «ουρές» οχημάτων στα δύο ρεύματα.

ΗΛΕΙΑ: «ΠΛΩΤΕΣ» ΠΟΛΕΙΣ, ΒΑΡΔΑ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΑΔΑ

Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία και στην Ηλεία, όπου σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίστηκαν κυρίως σε περιοχές της βόρειας Ηλείας και πιο συγκεκριμένα, σε Βάρδα και Μανωλάδα. Επίσης, μεγάλες κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην Πηνεία και γι αυτό το λόγο η αστυνομία έκλεισε τον δρόμο από την διασταύρωση της Βάλμης Πηνείας προς τα όρια του νομού Αχαΐας (Πόρτες), μέχρι να υπάρξει αποκατάσταση. Επίσης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο ΔΕ Πηνείας, Βασίλη Παπαδόπουλο υπάρχουν ήδη πολλά προβλήματα σε υποδομές και γεφύρια, με τα συνεργεία να δουλεύουν πυρετωδώς.

 

Φαρμάκης: «Αγώνας με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις»

Αδιάκοπες προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η κατά το δυνατόν «αντοχή» ποταμών και χειμάρρων και η προσπελασιμότητα των δρόμων, αλλά και να μην προκύψουν κίνδυνοι ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή, κατέβάλλαν οι υπηρεσίες της  ΠΔΕ σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα των Δήμων, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, όντας επιβαρυμένες από τα προηγούμενα κύματα κακοκαιρίας, δέχονται από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 11 Δεκεμβρίου 2021 μεγάλους όγκους όμβριων υδάτων, που έχουν δημιουργήσει νέα προβλήματα στις ήδη πληγείσες περιοχές, τα οποία λειτουργούν σωρευτικά και ενέχουν τον κίνδυνο δημιουργίας ακόμα μεγαλύτερων ζημιών και προβλημάτων. Για τον λόγο αυτό, η ΠΔΕ κινητοποίησε το σύνολο των υπηρεσιών και του στόλου μηχανημάτων της, τα οποία επιχειρούν σε όλα τα σημεία όπου παρίσταται ανάγκη, ενισχύοντας τις αντίστοιχες προσπάθειες των Δήμων και άλλων φορέων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, σημειώνεται ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές έκτακτες συσκέψεις, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Μαρίας Σαλμά, του Αντιπεριφερειάρχη  Έργων και Υποδομών Θανάση Μαυρομάτη, του Διευθυντή Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτωλ/νίας, Νικ. Μασίκα και του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας, Νικ. Νικολόπουλου, τόσο στην Ι.Π. Μεσολογγίου όσο και στη Ναύπακτο, παρουσία εκπροσώπων των δύο Δήμων, προκειμένου να γίνει συντονισμός ενεργειών παρέμβασης σε επικίνδυνα σημεία. Επίσης, στην Αχαία και στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, βρίσκονταν, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάκης Παπαδόπουλος, όπου μαζί με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΔΕ, Νικόλαο Γυφτάκη, τη Συντονίστρια Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ, Ευσταθία Γιαννιά, τον Διευθυντή του Γραφείου του Περιφερειάρχη, Γιάννη Μάκκα και τους επιτελείς της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, συντόνιζαν τις δράσεις παρέμβασης σε υδατορέματα της δυτικής Αχαΐας και την προσπάθεια που γινόταν για να μην κλείσει η κυκλοφορία στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου.

Ίδια εικόνα και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, όπου επίσης τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συνέδραμαν τις προσπάθειες διευκόλυνσης της απορροής των υδάτων.

«Τόσο η Αιτωλοακαρνανία, όσο και άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, έχουν δεχθεί τεράστιες ποσότητες όμβριων υδάτων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, που σε συνδυασμό με την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση από τις προηγούμενες κακοκαιρίες, αλλά και με τις παρωχημένες υποδομές σε πολλές περιπτώσεις, δημιουργούν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με όλες τις δυνάμεις της βρίσκεται σε κάθε σημείο που υπάρχει κίνδυνος και συνεργάζεται άψογα με τους Δήμους και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Τα μηχανήματα είναι και θα παραμείνουν διαθέσιμα έως ότου παρέλθει ο κίνδυνος» δήλωσε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης απευθύνοντας εκ νέου έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ενημερώνονται για την πορεία του κύματος κακοκαιρίας και να υπακούν στις οδηγίες των στελεχών Πολιτικής Προστασίας και των αρμόδιων Αρχών. «Πρώτο μέλημα όλων μας αυτές τις ώρες είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και στη συνέχεια, η προστασία οικισμών και περιουσιών» τόνισε ο κ. Φαρμάκης.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement